logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Telefunken - obraz negatywowy przez 5 sekund po włączeniu, co robić?

Leski 21 Wrz 2004 22:00 1579 6
REKLAMA
  • #1 866733
    Leski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dostałem telewizor telefunken, był uszkodzony. Po naprawie zauważyłem że po włączeniu na jakieś 5 sekund przechodzi z delikatnego negatywu w normalny obraz. Chcę zaznaczyć że obraz jest żyleta, niektóre nowe telewizorki takiego obrazu nie mają. Chciałbym się od kolegów dowiedzieć czy to jest normalka czy szukać dalej uszkodzenia, a może dokleić jakiś układzik na żarzenie kinola w pracy stanby. Za pomoc ogromnie dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 866752
    goralandrzej
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Nic bym nie kombinował ewentualnie sprawdż napięcie lini i żarzenia jeżeli jest ok. to tak zostaw
  • REKLAMA
  • #3 866935
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 868
    Pewnie wiesz, że kineskop to lampa (pewnie jedyna w TV), więc to raczej normalne, że ma pewien czas do osiągnięcia pełnych parametrów emisji. Są TV które przez ten czas do uzyskania poprawnej emisji "zatykają" katody i wtedy nie widać (wizualnie) tego co obserwujesz przez opisane 5 sekund po włączeniu.
  • REKLAMA
  • #4 867835
    korelian
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Witam!
    To normalne!
    A co byś powiedział jak byś zobaczył jak odpalają Blaupunkty?
    Dochodzą do tego jeszcze linie powrotu. :D
    Narka
  • REKLAMA
  • #5 868501
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Mam tez telefunkena i tez odbiera jak zloto (odbieral - popsul sie). Ale u mnie bylo cos takiego, ze obraz nie pokazywal sie odrazu tylko po 3 - 4 sekundach od wlaczenia. Byc moze u Ciebie ta opcja jest zwalona ?? Mysle, ze gdyby u mnie obraz pokazal sie od razu to tez moglo by to wygladac wlasnie tak jak u Ciebie. (...) Ja osobiscie bym z tym nic nie robil.

Pozdrawiam !
    Pawel
  • #6 869437
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 130
    Czas "nagrzaniaszie" czyli gotowoszczi kineskopu 10 sekund ( philipsy 7 sekund ), to znaczy, rze vszystko co szie dzieje w tym czasie, niejest normowane i niewarte zachodu, a jerzeli tv pokazuje po 5 sekundach, to swiadczy o malym zurzyczu kineskopu.
  • #7 871219
    Leski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dziękuje wszystkim za wypowiedzi na ten temat, myśle że faktycznie nie warto nic zmieniać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po naprawie telewizora Telefunken pojawia się przez około 5 sekund obraz w negatywie, który następnie przechodzi w normalny, ostry obraz. Dyskusja potwierdza, że jest to zjawisko normalne związane z czasem nagrzewania kineskopu, który jako lampa wymaga chwili na osiągnięcie pełnych parametrów emisji. W tym czasie katody kineskopu stabilizują się, co może powodować chwilowe odwrócenie obrazu. Czas nagrzewania kineskopu w różnych modelach wynosi od kilku do kilkunastu sekund i nie jest normowany. Sugeruje się sprawdzenie napięć linii i żarzenia, ale jeśli są prawidłowe, nie ma potrzeby dalszej ingerencji ani dodatkowych układów. Zjawisko to jest typowe dla kineskopowych telewizorów, w przeciwieństwie do nowoczesnych modeli LCD/LED, które takich efektów nie wykazują.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA