logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 5 - Termistor zamiast czujnika temperatury zewnętrznej, błędny pomiar

Mihó 09 Paź 2010 20:32 3932 9
REKLAMA
  • #1 8601079
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 205
    Chciałem podłożyć termistor zamiast czujnika temperatury zewnętrznej do Golfa 5. Z podkładania rezystorów wyszło mi ok. 3kΩ. Zamontowany w to miejsce termistor daje błędny pomiar - temp. spada do ok. -5°C. W katalogu IC/Ftoa nie znalazłem jego wartości. Proszę o sugesię
  • REKLAMA
  • #2 8601677
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3922
    Sugestię proszę: kup oryginalny nowy
  • REKLAMA
  • #3 8601713
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3759
    Zapewne (jak w innych markach) charakterystyka termistora jest inna, niż w tych ogólnego zastosowania. Tylko oryginał/zamiennik.
  • REKLAMA
  • #4 8602019
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 205
    Dlaczego ? W przypadku Opla termistor NTC sprawdza się bardzo dobrze.

Niestety, wtyczka czujnika jest obcięta, więc rodzi się problem
  • #5 8602063
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1237
    Ale o sooo chodziiii, skoro masz obciętą wtyczkę to żaden termistor nie będzie wskazywał poprawnej temperatury. Jak myślisz co na ten problem poradzić - nie jestem elektrykiem ale wiem, że otwarty obwód to brak sygnału i dla mnie nie rodzi się problem tylko jest ustalona jego przyczyna.
  • #6 8602137
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 673
    termistory zazwyczaj mają taką sama charakterystykę,(to z mojej praktyki) ich wartość jest podawana np: 3 Kom. to wartość podana w temp. +25 st.I to jest dobór krytyczny, dla jego charakterystyki.
    Tylko że są: Ptc i Ntc.
    Informacja w celu podniesienia wiedzy ogólnej, oczywiście, ze najlepiej wymienić na oryginał.
  • #7 8602189
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1473
    Witam
    jannaszek napisał:
    termistory zazwyczaj mają taką sama charakterystykę,(to z mojej praktyki) ich wartość jest podawana np: 3 Kom. to wartość podana w temp. +20 st.
    Tylko że są: Ptc i Ntc.

Ja z doświadczenia powiem , że niestety większość tych termistorów ma „rozjechaną” charakterystykę i tak jak w temperaturze 20°C pomiar jest prawie realny , to w dół i w górę przekłamuje / w większości przypadków / .
    Wtyczkę można zorganizować i nie ma się co bawić , założyć oryginał i święty spokój .
  • REKLAMA
  • #8 8603065
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3922
    Nie potrzebnie sie wtrącałem
  • #9 9144712
    wcilor
    Poziom 11  
    Tak autoas myslę że niepotrzebnie sie wtrącasz. Chłopak chyba wie że istnieją sklepy motoryzacyjne i że można kupić taki czujnik. Problem polega na tym, że taki czujnik kosztuje około 100pln a termistor 2pln więc jest niewielka różnica. Ja mam ten sam problem a na forach widze tylko odpowiedzi typu kup nowy, szukaj w google a nigdzie nie ma odpowiedzi. Nie wiesz - nie odzywaj się. Mój post też jest niepotrzebny ale mnie to wku...wia, wszędzie te same odpowiedzi: "poszukaj se" albo "kup se nowy".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważał zamianę czujnika temperatury zewnętrznej w Golfie 5 na termistor, jednak napotkał problem z błędnym pomiarem temperatury, która spada do -5°C. W odpowiedziach zasugerowano, że charakterystyka termistora może różnić się od oryginalnego czujnika, co prowadzi do nieprawidłowych odczytów. Wskazano, że obcięta wtyczka czujnika uniemożliwia prawidłowe działanie, a otwarty obwód skutkuje brakiem sygnału. Użytkownicy zalecają zakup oryginalnego czujnika, ponieważ tańsze zamienniki często mają "rozjechaną" charakterystykę, co prowadzi do dalszych problemów z pomiarem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA