logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kompresor olejowy 110L 525L/min wystarczy do narzędzi pneumatycznych?

M-Technic 22 Paź 2010 23:14 7333 12
REKLAMA
  • #1 8651934
    M-Technic
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Panoie potrzebuje kupic kompresor pod narzedzia pneumatyczne typu:
    Klucz udarowy
    szlifierka katowa i prosta
    wiertarka
    pistolet lakierniczy
    czasem pistolet do piaskowania- raczej sporadycznie cos nieduzego ;)
    i tu pytanie czy takowy kompresor wystarczy: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    i drugie czy faktycznie ma taka wydajnosc czy tylko tak pisza sobie ?
    moze lepiej kupic markowy o nizszych parametrach np: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 8652071
    theshu
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Jeśli mogę doradzić to polecałbym kompresor z trochę wyższej półki.
    Sprężarkę śrubową bo mają one lepszą wydajność i pracują o wiele dłużej niż tanie tłokowe. A jeśli tłokowe to jedynie metabo albo atlas copco. Wszystko jednak zależy od pieniędzy który chcesz przeznaczyć szanowny kolego.
  • REKLAMA
  • #3 8652103
    M-Technic
    Poziom 10  
    Gdybym wsadził srubowy to bym auta nie wstawił do garazu :lol:
    Ogólnie na kompresor planuje wydak ok 2000 tys zl To idzie do garazu a nie warsztatu ;)
    ps musi byc na 230v nie mam sily i opcji na zrobienie ;(
  • #4 8652147
    theshu
    Poziom 11  
    Sprężarka na 230v nie uciągnie piaskarki to gwarantuje. Nie wiem jak z resztą planowanych narzędzi, musiałbym sie temu bardziej przyjrzeć
  • REKLAMA
  • #5 8652159
    M-Technic
    Poziom 10  
    Słaba ta gwarancja bo kumpel ma kompresor za 600 zl i piaskuje takim badziewiem : Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Mi zalezy na kluczu pneumatycznym piaskowac tomoze raz na ruski rok bede cos malego wiec taki pistolet mi styknie ;)
  • #6 8652168
    theshu
    Poziom 11  
    Hmmm chyba że to małe piaskowanie :) więc jeśli mogę poradzić to polecam metabo i tym podobne. nie opłaca się kupić badziewia które się nie zwróci
  • #7 8652270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8653045
    M-Technic
    Poziom 10  
    Panowie prosze o powage mi tylko chodzi oto by napedził klucz, nie bede kupowal kompresora za 20 kawalkow tylko za 2 TYS ZŁ Nie interesuje mnie co bedzie lepsze w budzecie z kosmosu :lol:

I tu proste pytanie czy napedze takim kompresorem taki klucz: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Chodzi o to by starczylo na jeden porzadny strzal ;)
    A z takim milo by bylo jakby sobie dobrze radzil?? Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #9 8661090
    |bst|
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Jakis czas temu mialem podobny dylemat. Tylko potrzebowalem kompresora do klucza 1/2'' ~500Nm. Tylko i wylacznie do tego. Na prywatny uzytek.
    Kupilem najtanszy chinski 24l, z zalozeniem ze jak padnie sprezarka do na butli postawie sprezarke od stara.
    Klucz kreci jak oszalaly. Tyle ze przewod sprezarka - pistolet ma srednice wew. 10mm i powietrze pobieram bezposrednio z butli a nie przez reduktor - ktory bardzo ogranicza wydajnosc.
  • #10 8662059
    Jacek1983rr
    Poziom 24  
    Ocena: 367
    Tyle postów zero konkretów. Jeśli wybierasz miedzy tymi dwiema sprężarkami to w przypadku pierwszej nie podają ile wynosi wydajność efektywna a ta jest ważna gdyż mówi o tym ile sprężarka da tobie powietrza na wyjściu a dla zmydlenia oczu podali tobie wartość ok500litrów jest to jednak pomiar robiony zapewne na ssaniu a ten nie jest tak istotny. Ciebie powinno interesować ile ma na wyjściu. Klucz który zamieściłeś w linku pobiera jak piszą średnio ok400l na min. Do zruszenia śruby wystarczy gdyż oni podają zapotrzebowanie w trybie ciągłym a ty potrzebujesz tylko na strzał. Nie łudź się jednak że ten klucz odkręci wszystkie koła.
  • REKLAMA
  • #11 8662096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 8663725
    M-Technic
    Poziom 10  
    No wiec kupilem jeszcze tanszy kompresor BASS polska ok 230 litrow na wyjsciu.
    Za to kupilem duzo lepsze narzedzia Klucz chodzi jak oszalaly Zapotrzebowanie ma 140 litrow tylko i kola w MB Vario odkreca :D
    Szlifirka prosta tez nie ma problemu, katowej jeszcze brak
    Kupilem tanszy kompresor z mysla o rozbudowie o drugi zbiornik ale do garazu zbedne m to :D
  • #13 8663736
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    Więc temat ląduje w koszu- regulamin p. 10.11, 15

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje kompresora do narzędzi pneumatycznych, takich jak klucz udarowy, szlifierka kątowa, wiertarka oraz pistolet lakierniczy. Zastanawia się nad dwoma modelami kompresorów, zwracając uwagę na ich wydajność. Uczestnicy dyskusji sugerują, że kompresor na 230V może nie wystarczyć do piaskowania, a także podkreślają znaczenie wydajności efektywnej sprężarki. Wskazują na marki takie jak Metabo i Atlas Copco, ale również zauważają, że wiele dostępnych modeli to tanie produkty. Ostatecznie użytkownik decyduje się na tańszy kompresor BASS, który spełnia jego potrzeby.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA