logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rekomendacja prostego programu do projektowania PCB dla początkujących

jaskol24 05 Lis 2018 01:16 1575 11
REKLAMA
  • #1 17539134
    jaskol24
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam. Chciałbym poprosić kolegów na elektrodzie w wyborze programu prostego i intuicyjnego do projektowania płytki pcb. Wykonuje na co dzień dużo prostych układów elektronicznych i logicznych na płytkach uniwersalnych. Chciałbym móc zaprojektować płytkę pcb i powielić na kilkadziesiąt sztuk taka mała seria. By mogła zmontować te układy osoba nie mająca większej wiedzy na temat pcb i elektroniki.
    Załączam zdjęcia przykładowe wykonywanych układów elektronicznych.
    Rekomendacja prostego programu do projektowania PCB dla początkujących Rekomendacja prostego programu do projektowania PCB dla początkujących Rekomendacja prostego programu do projektowania PCB dla początkujących Rekomendacja prostego programu do projektowania PCB dla początkujących
    Skromnie liczę na waszą pomoc.
    Pozdrawiam Krystian
  • REKLAMA
  • #2 17539145
    radex324
    Poziom 24  
    Ocena: 206
    Eagle polecam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17539231
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17540864
    radex324
    Poziom 24  
    Kolega se obejrzy kurs Mirka Kardasia to wszystko w eagle ładnie zrobi.
  • Pomocny post
    #7 17769933
    Piottr242
    Poziom 23  
    Ocena: 300
    DipTrace polecam, opanowałem go w 3 wieczory.
    To jest na prawdę bardzo prosty i przejrzysty program, co mogę podkreślić, wcześniej rysując płytki manualnie w Corelu, bo do Eagle to się od początku zraziłem.
  • Pomocny post
    #8 18129208
    gielo2
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Według mnie najlepszy będzie Eagle. Jest sporo kursów w internecie, dość łatwych i szybkich do opanowania, aby robić pierwsze płytki. Ja swoje pierwsze PCB zaprojektowałem po 1h takiego kursu. Oczywiście układ działał poprawnie :)
  • #9 18130514
    radex324
    Poziom 24  
    Ja polecam stronę easyeda jest jeszcze łatwiejsza niż eagle, na przeglądarce, od razu masz podgląd pcb.
  • #10 18130673
    gielo2
    Poziom 11  
    Fritzing jak pamiętam daje także możliwość zaprojektowania prostej płytki PCB. Gdy jednak potrzebujemy jakiegoś programu z prawdziwego zdarzenia, w którym możemy projektowac najbardziej skomplikowane obwody możliwe do wykonania prze amatora, to chyba jednak zostaje Eagle :] No chyba, że takie edytory online mają możliwość zaimportowania jakichś zewnętrznych bibliotek jeśli potrzebujemy jakiegoś elementu, a jest on niedostępny lub w prosty sposób stworzenia sobie samemu takiej biblioteki elementu. Edytory online mają jeszcze tą wadę, że potrzebują internetu, nie każdy ma dostęp do niego w swojej pracowni, która się mieści np. w piwnicy. No ale tak jest to jakaś opcja, tak samo jak wspomniany przeze mnie Fritzing.
  • #11 18130785
    Chivo
    Poziom 27  
    Ocena: 130
    Polecam DesignSpark PCB. Jest darmowy nawet do zastosowań komercyjnych, bez ograniczeń. Importuje biblioteki i projekty z EAGLE.
  • #12 18130827
    gielo2
    Poziom 11  
    Niestety wersje tylko pod windowsa tego DesignSpark, więc nawet nie mam jak przetestować ;].

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat prostych programów do projektowania PCB dla początkujących, użytkownicy polecają kilka narzędzi. Najczęściej wymieniane to EAGLE, DipTrace oraz KiCad, z uwagi na ich intuicyjność i dostępność wersji darmowych. EAGLE cieszy się popularnością dzięki licznym kursom online, które ułatwiają naukę. Użytkownicy zwracają uwagę na prostotę DipTrace, który można szybko opanować. Inne wspomniane programy to EasyEDA, Fritzing oraz DesignSpark PCB, z tym że DesignSpark jest dostępny tylko na system Windows. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest, aby program umożliwiał importowanie bibliotek oraz projektów z innych aplikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA