logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podzielniki ciepła doprimoIII ISTA - nieprawidłowy odczyt po sprzedaży mieszkania

cyferblat 23 Paź 2010 15:34 7085 4
  • #1 8653749
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    Mieszkałem 20 lat w bloku. Podzielniki ciepła miałem montowane od ok 8 lat .
    Na kaloryferach firma ISTA zamontowała podzielniki doprimoIII . W maju tego roku sprzedałem mieszkanie .Dwa tygodnie temu przysłano mi z byłej spółdzielni rachunek na dopłatę 700 zł . Na kaloryferze na którym zawsze było "0" słownie zero - przez 8 lat - ponieważ nie grzaliśmy w sypialni nagle pojawiła się na podzieniku liczba 1200 jednostek . W maju jak oddawaliśmy mieszkanie było "0" - skończył się sezon grzewczy . Państwo , którzy kupili od nas mieszkanie remontowli w tym okresie mieszkanie i zmieniali kaloryfery . Nie było nas przy zmianie podzielników ani przy odczycie . Na pewno nie zużyli tej energii aktualni lokatorzy ponieważ spółdzielnia przestała w maju doprowadzać ciepło . Zakwestionowałem odczyt . Przyjechał expert od ISTY i odczytał , że ciepło narastało od listopada i sumując każdy miesiąc doszdł do sumy 1200 . To jest ewidentna nieprawda tylko jak to udowodnić ?
    Myślę ,że ktoś podmienił środek podzielnika -tylko nie wiem w jakim celu ?
  • #2 8656758
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 271
    Witam, szkoda, że nie zaznaczyłeś wartości podzielników przy sporządzaniu protokołu przekazania mieszkania, tak jak się to robi ze wskazaniami wodomierza i licznika energii. Teraz Miałbyś nieco łatwiej. Pozdrawiam.

Przeniosłem z automatyki [sq9jjh]
  • #3 8657693
    cyferblat
    Poziom 23  
    dzięki za przeniesienie tematu ..
    nie za bardzo wiedziałem gdzie go umieścić !

Wiele wskazuje na moją korzyść :
    1.nie byłem obecny przy odczycie
    2.nie byłem obecny przy przykładaniu na nowe kaloryfery
    3.nie byłem obecny przy odczycie powtórnym
    4.Mam dokumenty potwiedzające przez 8 lat stan "0" na tym podzielniku
  • #4 8658350
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Z czynności związanej z wymianą grzejników powinien być gdzieś jakikolwiek ślad (protokół wymiany grzejników w spółdzielni bądź u wykonawcy-instalatora). Przecież nowy użytkonik nie powinien bez zgody spółdzielni zrzucać grzejników a tym bardziej sam zmieniać lokalizację podzielników. Czy podzielnik nie posiadał plobmy ? A jak posiadał to kto ją zerwał? A czy ten kto ją zerwał nie powinien najpierw dokonac odczytu zużycia energii i dokonać sporządzenia protokołu ?
  • #5 8658723
    cyferblat
    Poziom 23  
    Nowi właściciele podpisali trzy protokoły i przesłali mi ich kopie .
    17.06 odczyty
    26.06.przełożenie na nowe grzejniki
    20.10 odczyt kontrolny z podziałem na miesiące :11-0 ; 12-52 ;01-342 ;02-569 ; i tak dalej aż do 05.2010 - 1200 jednostek .
    Czekam na pismo Spółdzielni w tej sprawie .
    Poinformuję zainteresowanych .
REKLAMA