Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Indukcja Teka GKST 60 I4 B - jedno pole pokazuje błąd E4

23 Oct 2010 22:13 44923 29
  • Level 2  
    Mam Kuchnię indukcyjną TEKA GKST 60 I4 B - jedno pole pokazuje błąd E4
    moze ktoś wie co to oznacza?
  • Moderator of Home appliances
    E4 to błąd konfiguracji. Należy przeprogramować elektronikę. Nie zawsze to pomaga, nieraz zostaje tylko wymiana bądź naprawa.
  • Level 2  
    Jak przeprogramować elektronikę?
  • Level 10  
    No właśnie, co to znaczy przprogramować elektronikę i jak to zrobić? Bo ja juz mam dwa pola z błędem E4. Zauważyłem, że dwa małe kondensatory są wypukłe, a one odpowiadają za małe pola, czyli te które nie działają (błąd E4). Czy mogą one być przyczyną błędu E4? Podobno E4 to "niedziałające pole", a przyczyn może być wiele, począwczy od elektroniki skończywszy na przepalonym polu indukcyjnym.
  • Level 17  
    Witam.
    Oto instrukcja jak przeprogramować GKST 60414, ale to prawdopodobnie uszkodzone pole grzewcze :arrow: Link.
    Powodzenia
  • Level 10  
    grzeg0 wrote:
    Oto instrukcja jak przeprogramować GKST 60414, ale to prawdopodobnie uszkodzone pole grzewcze.
    Kolego, ale chyba nie załączyłeś instrukcji przeprogramowania płyty.

    Wziąłem się dzisiaj z kolegą za płytę i po wymianie kondensatorów bez zmian. Płyta nie działa nadal. Oporność zarówno dobrych dużych pól grzewczych jak i małych jest taka sama i wynosi ok.1,45Ω (mierzone w miejscach zaznaczonych na czerwono). Wynika z tego, że pola grzewcze są dobre. Porównywaliśmy miernikiem parametry tranzystorów mocy (oznaczone na niebiesko) małych pól i dużych pól i są takie same. Po zamianie przewodów sterujących też bez zmian, błąd E4 nadal jest. Jak w ogóle się sprawdza tranzystory mocy? Jest jeden na 3 nóżkach i jeden na 4 nóżkach. Macie pomysł co może być niesprawne?
    Indukcja Teka GKST 60 I4 B - jedno pole pokazuje błąd E4Indukcja Teka GKST 60 I4 B - jedno pole pokazuje błąd E4
  • Level 17  
    Oto instrukcja jak przeprogramować GKST 60414
    Indukcja Teka GKST 60 I4 B - jedno pole pokazuje błąd E4 Indukcja Teka GKST 60 I4 B - jedno pole pokazuje błąd E4 Indukcja Teka GKST 60 I4 B - jedno pole pokazuje błąd E4
  • Level 15  
    No i na czym stanęło z tym E4 bo mam to samo? :?:
  • Level 10  
    Wymień pole grzejne i skonfiguruj według instrukcji...
  • Level 10  
    Panowie, dałem do pomiarów całe pole grzewcze elektronikowi i wszystko jest niby sprawne, a te dwa pola właśnie nie działają. Kalibracja nic nie daje, literka "C" mruga nadal. Czy zmierzenie oporności tego drutu grzewczego jest wystarczającym sprawdzeniem poprawności działania?
    Nie wiem jak to naprawić i chyba będę zmuszony kupić nowe pole grzewcze, cały moduł łącznie z elektroniką. Macie jeszcze jakieś pomysły?
    Jeśli te pola mają tak szybko padać, to nie polecam indukcji, bo oszczędność żadna.
  • Level 17  
    Podepnij to pole grzewcze które nie działa w inne miejsce tam gdzie działa inne i będziesz wiedział czy uszkodzone jest pole czy elektronika.
  • Level 2  
    Witam wszystkich.
    Od roku mam ten sam problem błąd E-4, od wczoraj już na dwóch polach grzewczych. Próbowałem rekonfiguracji (wg. podanej wyżej instrukcji) i nic, choć rzeczywiście na na tych 2 niedziałających polach pokazuje się "C" zamiast "-".
    Próbowałem przełożyć pola działające w miejsce niedziałających i skonfigurować, ale też nic to nie dało. W odwrotną stronę również tzn. w miejsce niedziałających, działące i też nic.

    Wygląda na to że jednak sterowanie padło. Czy macie może jeszcze jakieś propozycje? Znalazłem na polskiej stronie producenta serwis we Wrocławiu "Darjus", czy macie jakieś doświadczenie z nim? Czy komuś w ogóle udało się to zlikwidować w jakikolwiek sposób?
    Pozdrawiam
  • Level 17  
    Witam. Pamiętaj że nie można zaprogramować dwóch pól na raz! Najpierw jedno pole, potem wyłączyć płytę i następne.
  • Level 2  
    Dzięki Grzeg0, próbowałem różnych kombinacji, zawsze miga "C" i niestety nic się dalej nie dzieje.
    Dziś pod namową żonki zadzwoniłem w końcu do serwisu, powiedzieli że to uszkodzone pole i że przyjadą to wymienić, szczęście w nieszczęściu że mam gwarancje 2+2 czyli jeszcze mi została gwarancja na części. Niestety za robociznę chcą ok. 100.
    Zobaczymy co będzie dalej, dam znać jak im się uda.
    Pozdrawiam
  • Level 10  
    kindra daj znać czy wymienili cały element czy tylko pole grzewcze (ten drut miedziany). Moje pole leży u elektronika i co by nie sprawdził to wszystko jest dobrze, a płyta nie działa, konfigurowałem tak jak Ty, ale ja już gwarancji nie mam. Koszt całego elementu łącznie z elektronika wycenili mi na 280zł/szt. Sprawdzę jeszcze rezystory i zostanie mi tylko zakup nowej płyty, bądź czekanie, aż trzecie pole ulegnie uszkodzeniu i zakup nowej innej tym razem, bo do Teki części to chyba tylko w serwisie.
  • Level 10  
    No i naprawione. Padły rezystory 39Ω, wymieniłem na 33Ω i też pola działają i to bez konfiguracji pól. Sprawdźcie u siebie tranzystor mocy i rezystor, bo najczęściej one ulegają uszkodzeniu.
  • Level 2  
    Witam.
    U mnie był serwis, wymienili 2 pola grzewcze (całe: uzwojenie + elektronika) - miałem je na szczęście na gwarancji. Pytałem o koszt nowego pola to 300zł, więc po gwarancji, przy uszkodzeniu 3 pól naprawa chyba nieopłacalna.
    Oczywiście można naprawiać samemu, jak to pisał kolega - dzięki za cenne uwagi (pewnie po gwarancji będę tak robił). Ponoć uszkodzenie związane jest ze spadkami napięcia. Być może jest uszkodzony czujnik "wykrycia" garnka, gdyż raz udało mi się tak skonfigurować uszkodzone pole, że nie pojawiał się błąd E-4, ale za to cały czas był komunikat brak garnka.

    Pozdrawiam wszystkich
  • Level 10  
    Wracam do problemu, bo jedno z pól z wymienionym rezystorem 33Ω padło, postanowiłem więc wymienić we wszystkich polach rezystory na 39Ω/3W i zaczęły się schody. Przy wyjętych polach padają następne i tak w kółko. Czy to, że nie ma jednego pola w płycie (jest fizycznie wyjęte) może być przyczyną padania rezystora? Dlaczego one padają właśnie wtedy gdy nie ma któregoś z pól?
  • Level 2  
    Cos nowego na ten temat? Mam pole zepsute, rezystor 39Ω i kondensatory 22µF są całe, H30R120 tez dobrze wygląda, a pole od czasu do czasu E4 pokazuje i nieraz działa...
  • Level 2  
    Witam wszystkich.
    Chciałbym dodać coś od siebie. W mojej płycie na gwarancji 2 plus 2 miałem wymienione trzy pola oczywiście wcześniej był komunikat błędu E4. Jednak po gwarancji pokazało mi ten błąd na ostatnim polu. Wyjąłem to pole był uszkodzony rezystor 39Ω i nie były widoczne żadne ślady uszkodzenia, wymieniłem na coś mocniejszego o zbliżonej rezystancji i pole działa bez żadnych innych konfiguracji.
    Myślę że wadą tych płyt jest właśnie to.
  • Level 10  
    skowalczyk wrote:
    Myślę że wadą tych płyt jest właśnie to

    Potwierdzam, wg mnie wystarczy wymienić rezystor na większej mocy. U mnie oryginalny 3W wymieniałem co chwilę, aż wstawiłem 5W ceramiczny i spokój.
  • Home appliances specialist
    koval1980 wrote:

    Jak w ogóle się sprawdza tranzystory mocy? Jest jeden na 3 nóżkach i jeden na 4 nóżkach.
    Element na czterech nóżkach to nie tranzystor, a mostek prostowniczy, element na trzech nóżkach to tranzystor mocy IGBT.
  • Level 11  
    Cześć.
    U mnie w GKST6014 pojawiło się E4 na dużym polu E.G.O. 75.08010.200 tj. 23000W. Zmierzyłem rezystor w tym polu (bez wylutowywania) -ma wartość 15Ω zgodnie z kodem paskowym - brązowy, zielony, czarny. Jak sprawdzić w układzie na mV tranzystor? Oznaczenie tranzystora GAM 634 - nie moge znależć oznaczeń wyprowadzeń. Mostek prostowniczy Graetza sprawdziłem-dobry. Zauważyłem w zasilaczu wypukłe kondensatory 470µF/25V. Czy cos jeszcze mozna zrobić. Czy jest możliwość kupienia i wymiany samemu w/w pola ew. gdzie mozna go i czy jest to opłacalne?
  • Level 2  
    No tak, u mnie ostatnio w przeciągu miesiąca padły dwa pola - duże i małe. Wcześniej, jeszcze na gwarancji, wymienione było jedno pole. Koszt pola dużego 290 zł, małego 280 zł w serwisie. Lepiej chyba kupić nową płytę - tylko jakiej marki, by nie było takich niespodzianek? Jeśli tak jest z płytami indukcyjnymi to lepiej dać sobie z nimi spokój i przejść na gaz.
  • Level 11  
    Witam.
    Czy w/w płytę można używać z wyjętym jednym lub dwoma polami grzejnymi?
    Czy grozi to uszkodzeniem?
  • Level 10  
    gsg, przetestowałem różne kombinacje, kiedy mi padały rezystory i płyta będzie działała na dwóch polach, pod warunkiem, że będziesz miał zamontowane lewe małe pole, nieważne czy będzie sprawne czy nie. Nie wiem dlaczego, ale musiałem mieć wstawione to pole, i wówczas działała. Nie ma się czego bać, ja tą płytę rozkręcałem i składałem kilkanaście razy, dopóki nie wymieniłem rezystorów na 5W ceramiczne. Spróbuj, może uda Ci się samemu naprawić.
  • Level 2  
    Dołączę się do tematu, u mnie padły dwa kondensatory 4,7µF/400V i 0,27µF/1000V. Po ich wymianie działa jak nowa. Pozdrawiam
  • Level 10  
    Miałem dwa pola (małe) z komunikatem E4. Przemierzyłem rezystory i na obu polach padły rezystory 39Ω, a wymieniłem je na ceramiczne 5W i działa nawet bez programowania.

    Jednak co do programowania to instrukcja jest mało precyzyjnie napisana bo zakłada, że przy programowaniu należy powtarzać punkty od 1 do 3, a trzeba od 1 do 4 i dopiero wtedy można programować. Dodam, że przed programowaniem najlepiej skasować pamięć wszystkich pół przez naciśnięcie i przytrzymanie "przycisku" "-" - wtedy programuje się wszystkie pola od początku.
  • Level 1  
    Cześć,

    Tak jak napisał @serenus , instrukcja nie jest precyzyjna. Postąpiłem zgodnie z tym co napisał i udało mi się przejść do etapu programowania pól. Pojawił się jednak problem - wszystkie pola dają się skonfigurować, oprócz prawego górnego (małego). Po położeniu na nim garnka, naciśnięciu stosownego "+" na konsoli, zaczyna mrugać na niej literka "C", jednak nie pojawia się "-" (oznaczający prawidłową konfigurację pola).

    Czy to znaczy że problem leży w sprzęcie? Jeżeli nie, macie jakiś pomysł czy z poziomu programowania można spróbować zrobić coś jeszcze?