logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Barracuda 7200.9 80GB - Identyfikacja uszkodzonego elementu na PCB po przepięciu

wojtas1985krak 24 Paź 2010 12:29 2185 2
REKLAMA
  • #1 8656750
    wojtas1985krak
    Poziom 2  
    Sprawa wygląda tak: mam dysk HDD, który został uszkodzony przez podpięcie zasilania na odwrót (tak, jest to możliwe ;) ), czyli na wejście +5V podane zostało +12V, i odwrotnie. Zaiskrzyło, zadymiło się, chyba nawet poszedł zasilacz, ale już dokładnie nie pamiętam. Efekt: dysk oczywiście nie działa. Próbowałem dostać elektronikę do niego, ale nie trafiłem na identyczny model. Dysk sobie leżał, aż ostatnio postanowiłem spróbować go ożywić. Na płycie elektroniki jest uszkodzony element (urwany tak, że nie da się odczytać symbolu). Może ma ktoś taki dysk i mógłby mi napisać co to jest, bo schematu elektroniki nie znalazłem? Element zaznaczyłem na zdjęciu. Przeglądając sieć trafiłem na dwa wzoru płytki: prostokątna (ja mam taką) i "ze ścięciem". Z tego co się przyglądałem akurat ten element powinien być taki sam (przynajmniej jeśli chodzi o rodzaj). U mnie jest on zaraz przy wejściu zasilania +5V. Ma wymiary 2,6x4,1 (w milimetrach oczywiście). Domyślam się,że może to być jakaś dioda... Jak Wam się wydaje,poszło coś jeszcze?
    Barracuda 7200.9 80GB - Identyfikacja uszkodzonego elementu na PCB po przepięciu
    Parametry dysku:
    Seagate Barracuda 7200.9 80GB
    S/N: 5LR1869E
    ST 3802110A
    P/N: 9BD011-302
    Firmware: 3.AAD
    Data Code: 06302
    Site Code: WU
  • REKLAMA
  • #3 8662300
    wojtas1985krak
    Poziom 2  
    Dzięki. O transilach coś słyszałem wcześniej, ale teraz jestem bogatszy w nową wiedzę ;) Dysk działa (nie ma to jak zobaczyć dane, które od dłuższego czasu były skazane na utratę). Jutro dobiorę do niego jakiegoś transila, bo kto wie kiedy znowu uratuje dysk przed całkowitym uszkodzeniem.
REKLAMA