logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 7200.7 120GB ST3120026A - Identyfikacja spalonego elementu na PCB

andrzejlisek 17 Paź 2010 14:11 2451 3
REKLAMA
  • #1 8630283
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 714
    Dysk twardy Seagate Barracuda 7200.7 120GB
    Model: ST3120026A

Wyżej wymieniony dysk jest uszkodzony, dane nieważne, chodzi o przywrócenie życia, jeżeli się da.

Nie jestem w stanie ustalić, gdzie i w jakich warunkach ten dysk pracował i w jakich okolicznościach doszło do uszkodzenia.

Po podłączeniu zasilania (sprawdzałem 2 zasilacze) nie słychać w ogóle pracy silnika. Na złączach nie ma przejścia, czyli transile nie są spalone.

Natomiast na elektronice dostrzegłem spalony element zaznaczony czerwoną pętlą.
    Seagate Barracuda 7200.7 120GB ST3120026A - Identyfikacja spalonego elementu na PCB

Jaki tam jest element? Możliwe, że cała naprawa tego dysku, to wymiana tego elementu.

Czy element zaznaczony zieloną pętlą, to pamięć ROM (element, który należy przełożyć przy ewentualnej zamianie elektroniki)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8630311
    Odzyskiwanie_danych
    Poziom 11  
    Spalony element to transil (przynajmniej to co z niego zostało) jesli on nie robi zwarcia a może tak być bo spalił się cały to uszkodzeniu musiało ulec coś jeszcze.
    Rom w tym dysku jest w masce procesora
  • REKLAMA
  • #3 8630375
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 714
    Odzyskiwanie_danych napisał:
    Spalony element to transil (przynajmniej to co z niego zostało) jesli on nie robi zwarcia a może tak być bo spalił się cały to uszkodzeniu musiało ulec coś jeszcze.
    Rom w tym dysku jest w masce procesora

Wymontowałem ten element i próbowałem ponownie uruchomić dysk. Cała próba polegała na podpięciu dysku pod zasilacz, bo nie mam obecnie pod ręką płyty do dysków ATA. Wiedząc, że w każdym dysku podpiecie zasilania powoduje uruchomienie silnika, wnioskuję, że ten dysk jest uszkodzony (w ogóle nie czuć w ręce pracy silnika) i chyba pójdzie na złom, bo zakup drugiego takiego dysku dla pozyskania elektroniki mija się z celem.
  • Pomocny post
    #4 8630420
    Odzyskiwanie_danych
    Poziom 11  
    Tak ten dysk powinien uruchomić silnik przy samym zasilaniu.
REKLAMA