logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć przedmiot z przestrzeni między bębnem a obudową pralki Ardo TL600?

marcolphus 25 Wrz 2004 17:20 7671 11
REKLAMA
  • #1 874370
    marcolphus
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam taki problem: coś mi stuka w przestrzeni między bębnem, a jego obudową. Podejrzewam, że coś tam wpadło i zawadza o bęben, ale nie wiem, jak się tam dostać. Zdjąłem boczną obudowę pralki, ale dalej nie wiem co robić, a nie chcę nic zepsuć...
  • REKLAMA
  • #2 874405
    markusk
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Żeby sprawdzić czy między bębnem a obudową coś jest nie musisz ściągać bębna. Na spodzie bębna jest taka wkładka z tworzywa którą można wyciągnąć przesuwając w ją w bok.
    Jeżeli to nie pomoże daj znać, powiem ci jak ściągnąc bęben. :wink:
  • REKLAMA
  • #3 875283
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Albo wyjmij grzalke, bedzie widac czy cos lezy na dole zbiornika. Po co od razu beben :)
  • #4 875368
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Zacznij od tego co radzi markysk. Jak nic nie znajdziesz to kłopot, bo może to być pęknięcie umocowania osi bębna, i co za tym idzie - popękanie płaszcza zbiornika. To można poznac po tym, że mocno "bije" kolo pasowe bębna.
  • #5 875600
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 876023
    marcolphus
    Poziom 11  
    No więc przyjrzałem się lepiej pralce i zauważyłem, że kiedy się kręci koło obracające bębnem, to ono chodzi strasznie krzywo, tzn. jak patrzymy na górną część koła, to jest ono raz bliżej, raz dalej od obudowy bębna. Może to w tym problem?
  • #7 876141
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Do wymiany:
    - bęben
    - płaszcz zbiornika
    - ułożyskowanie bębna (przy okazji)
    Ardo ma tanie części i naprawa może być opłacalna,
  • #8 876183
    marcolphus
    Poziom 11  
    zayzayer napisał:
    Do wymiany:
    - bęben
    - płaszcz zbiornika
    - ułożyskowanie bębna (przy okazji)
    Ardo ma tanie części i naprawa może być opłacalna,

A czemu wymiana bębna i płaszcza są niezbędne? I jakie to orientacyjnie koszty??
  • REKLAMA
  • #9 876203
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Jak trafisz na porządnego fachmana to góra 3.5 stówy (oczywiście z łożyskami), ale jak na partacza to więcej.
  • #10 876347
    markusk
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Po co wymieniać bęben, wystarczy wymienić samo mocowanie bębna. Problem jest w tym, że jest ono przynitowane do niego, więc trzeba zeszlifrować nity lub rozwiercić. Póżniej zamiast nitów skręciłem śrubami .
    Taki zestaw naprawczy kupiłem w skiepie serwisowym.
  • #11 879492
    marcolphus
    Poziom 11  
    markusk napisał:
    Po co wymieniać bęben, wystarczy wymienić samo mocowanie bębna. Problem jest w tym, że jest ono przynitowane do niego, więc trzeba zeszlifrować nity lub rozwiercić. Póżniej zamiast nitów skręciłem śrubami .
    Taki zestaw naprawczy kupiłem w skiepie serwisowym.

Możesz mi powiedzieć ile to kosztowało? I ile kosztują łożyska do tej pralki (jeżeli trzebaby je wymieniać)?
  • #12 879536
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem z stukaniem w przestrzeni między bębnem a obudową pralki Ardo TL600 może wynikać z obecności ciała obcego lub uszkodzenia mechanicznego. Aby sprawdzić, czy coś utknęło, można zacząć od wyjęcia plastikowej wkładki na spodzie bębna lub wyjęcia grzałki, co umożliwia wgląd do zbiornika bez demontażu bębna. Jeśli bęben kręci się nierówno, może to świadczyć o uszkodzeniu mocowania osi bębna lub pęknięciu płaszcza zbiornika. W takim przypadku konieczna może być wymiana bębna, płaszcza zbiornika oraz łożyskowania. Alternatywnie można wymienić samo mocowanie bębna, które jest przynitowane i wymaga zeszlifowania nitów oraz montażu śrub. Koszty naprawy zależą od fachowości serwisu i zakresu prac, orientacyjnie wynoszą około 350 zł za wymianę bębna, płaszcza i łożysk. Ceny części do Ardo TL600 to m.in.: oś bębna około 120 zł, łożyskowanie czynne z oringiem 25 zł, bierne 35 zł, pokrywa zbiornika 70 zł, uszczelka 12 zł, cały bęben 150-210 zł. W modelu TL600 może występować różna liczba nitów mocujących, co wpływa na kompatybilność zestawów naprawczych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA