logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ardo TL600X - wymiana łożysk i zimeringu, narzędzia i koszty naprawy

mieszko I 19 Gru 2007 10:50 2297 8
REKLAMA
  • #1 4603287
    mieszko I
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Pralka Ardo TL600X
    Pralka pracuje bezawaryjnie od 95' roku, pracując średnio 2-3 razy w tygodniu.
    Od okołu dwóch tygodni zaczyna mi dziwnie szumieć podczas wirowania, pod pralką na podłodze, patrząc od przodu po lewej stronie duża tłusta plama.
    Puścił chyba zimering i zaczyna rdzewieć łożysko które dostało wody.
    Mam pytanko, - jakie w tej pralce są łożyska (specjalne tylko do pralek) i czy trzeba posiadać jakieś specjalne narzędzia by je ściągnąć / wymienić?
    Czy od razu zadzwonić po fachowca, jeśli tak to jaki może być średni koszt jej naprawy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4603634
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3384
    Do wym. ułożyskowania, od strony lewej(biernej) cały zespół ułożyskowania, a od strony prawej łożysko 6204 i v-ring 25mm. Podstawowy komplet kluczy nasadowych i oczkowych, młotek i inne podstawowe narzędzia. To wszystko, oprócz umiejetności i chęci :D
  • REKLAMA
  • #3 4603662
    mieszko I
    Poziom 18  
    Dziękuję Arcy-Mistrzu za szybką odpowiedź.
  • Pomocny post
    #4 4605038
    Karlheinz
    Poziom 21  
    Ocena: 145
    Ponieważ Twoja pralka ma parę latek ,sprawdz elementy aluminiowych "flansz" do ,których mocowane są osie łożysk poza tym zaopatrzyłbym sie na twoim miejscu w uszczelkę pokrywy zbiornika oraz (ważne) klucz oczkowy 11 ...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4605089
    nares
    Specjalista AGD
    Karlheinz napisał:
    poza tym zaopatrzyłbym sie na twoim miejscu w uszczelkę pokrywy zbiornika oraz (ważne) klucz oczkowy 11 ...

To nie ten model...
  • #6 4605597
    Karlheinz
    Poziom 21  
    Ocena: 145
    Nie wiem co masz na myśli pisząc " to nie ten model..." ale TL z roku 95 ma zdejmowane tylko jedno poszycie i dostep do biernego jest po zdjęciu pokrywy zbiornika i wyjęciu bębna ,łby śrub w plastikowej otoczce na oczkową 11 tkę...popraw mnie jesli sie mylę

Pozdrawiam
  • #7 4605660
    nares
    Specjalista AGD
    TL 600X - zbiornik inox, dostęp po obu stronach zbiornika i nie ma "śrub w plastykowej....."
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4605715
    gruby1
    Poziom 29  
    Ocena: 171
    Ja z doświadczenia proponuję poprosić kogoś o pomoc, bo samemu się umęczysz i umordujesz, nie mówiąc o wyćwiczeniu słowa k*** :)
  • #9 4607386
    mieszko I
    Poziom 18  
    Witam, dzięki za interesownie i rozwinięcie tematu!
    Podjechał mój kolega ze szkoły, który po obronie dyplomu zaopiekował się pralkami,
    porozmawiałem z nim o tym co piszecie, - nim skoczyłem i powróciłem ze sklepu z płynem wzmacniający organizm, on już kończył wymianę jednego z łożysk (+peryferia) i zabierał się za następne.
    Chwilę potem piliśmy płyn, ciesząc się cichą pracą i cichym odwirowywaniem w/w pralki.
    Za wszystko zapłaciłem z Szczecinie 120zł.
    Dziękuję i Pozdrawiam, trzymajcie się Panowie.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ardo TL600X z 1995 roku zaczęła wydawać szumy podczas wirowania, a pod nią pojawiła się tłusta plama, co wskazuje na uszkodzenie zimeringu i zalanie łożysk wodą, prowadzące do ich korozji. Wymiana łożysk w tym modelu obejmuje cały zespół ułożyskowania od strony biernej oraz łożysko 6204 i uszczelkę typu v-ring 25 mm od strony prawej. Do demontażu potrzebne są podstawowe narzędzia, takie jak klucze nasadowe i oczkowe (w tym klucz oczkowy 11 mm), młotek oraz umiejętności mechaniczne. Dostęp do łożysk uzyskuje się po zdjęciu pokrywy zbiornika i wyjęciu bębna; zbiornik jest wykonany ze stali nierdzewnej (inox) i ma dostęp z obu stron. Zaleca się skorzystanie z pomocy fachowca ze względu na trudność i czasochłonność naprawy. Koszt wymiany łożysk i zimeringu w Szczecinie wyniósł około 120 zł. Warto również wymienić uszczelkę pokrywy zbiornika podczas naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA