logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać sygnał alarmu z piwnicy na 8 piętro w bloku?

marek188 26 Paź 2010 08:42 9699 6
  • #1 8664460
    marek188
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Na wstępie chcę zaznaczyć, iż wiem że o alarmach w piwnicy było już kilka razy ale nie znalazłem nic co by zaspokoiło moje oczekiwania, a mianowicie:

Potrzebuję założyć zwykły alarm do tzw. "komórki" w bloku na poziomie -1. O ile z gotowym rozwiązaniem z czujką ruchu i czujnikiem drzwiowym nie będzie problemu (np. polecane na forum takie rozwiązanie http://www.e-alarmy.pl/11p-alarm-dt3-pilot-ze-sterownikiem-radiowym.html )
    to problem mam z przetransportowaniem sygnału do domu. Nie chcę montować syreny w piwnicy. Chciałbym jakiś delikatny sygnalizatorek optyczno - akustyczny w domu. No i tu powstaje problem: jak podciągnąć sygnał na 8 piętro w bloku? Najlepiej by było przewodowo do sygnalizatorka. Mam pewne obawy czy bezprzewodowa sieć dostępna w sprzedaży chociażby na allegro o zasięgu do 500m w otwartym terenie podoła krętej drodze w bloku z poziomu -1 na +8.
    Bardzo proszę o porady jaki produkt dostępny na rynku zamontować. Nie bardzo mam czas bawić się w domoróbstwo.
  • #2 8664835
    waldek_gdy
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Np.
    MICRA
    Moduł alarmowy z komunikatorem GSM/GPRS

* 4 programowalne wejścia do podłączenia czujek/nadzorowania urządzeń technicznych
    * możliwość wyboru trybu pracy wejść: cyfrowe (włącz/wyłącz) lub analogowe (napięciowe)
    * oddzielne wejście ochrony sabotażowej
    * 2 wyjścia przekaźnikowe, sterowane lokalnie oraz zdalnie
    * odbiornik radiowy obsługujący do 8 pilotów P-2/P-4/T-1/T-2/T-4
    * monitoring GPRS/SMS według zaprogramowanej definicji zdarzeń
    * powiadamianie o wybranych zdarzeniach za pomocą SMS lub CLIP
    * automatyczne przełączanie do trybu SMS w przypadku problemów z transmisją GPRS
    * powiadamianie SMS/CLIP
    * możliwość podsłuchu obiektu drogą telefoniczną z użyciem zewnętrznego mikrofonu
    * możliwość programowania lokalnego (port RS-232) lub zdalnego (GPRS)

W piwnicy prawdopodobnie trzeba by było dołożyć antenę do GSM'a. Wiecej info na stronie Satel'a.

pozdr.
  • #3 8667307
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    Masz jakieś okienko w tej piwnicy? 9 pięter nie przeskoczysz, ale jest szansa przesłać sygnał choćby z odbicia od budynku obok jeśli masz okno z tej samej strony. Jeżeli ta komórka znajduje się zupełnie pod ziemią to raczej zapomnij o radiu. Próbowałbym to zrobić na RP-501
  • #4 8670459
    marek188
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dziękuję za podpowiedzi. Problem jest właśnie, że nie mam okna więć GSM odpada i elmes z tego co wyczytałem na forum raczej też;/ Na forum natomiast koledzy polecają sprzęt Gorke:
    http://www.gorke.com.pl/sklep/product_info.php?cPath=22_29&products_id=59
    http://www.gorke.com.pl/sklep/product_info.php?products_id=71
    ze względu na możliwość pracy przy przeszkodach i zakłóceniach.
    Byłbym skory coś takiego zakupić tylko nie bardzo wiem jakie jeszcze urządzenia powinienem dokupić oprócz pilota. Czy taki nadajnik i odbiornik będzie można wpiąć w jakiś gotowy zestaw alarmowy... Ewentualnie jakie będzie można wpiąć żeby ze sobą działały.
    Może ktoś poleca jakiś niezły zestawik alarmowy z jedną czujką do tego?
  • #5 8685382
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Rozumiem że zasilanie w tej piwnicy masz, zastosuj radiolinie np.ELMESA są takie 4 kanałowe na 500m kilka razy uzywałem własnie w budynku kilkupietrowym i działało wysmienicie .Oczywiscie w domu-mieszkaniu była centralka która strzegła mieszkania NP.partycja nr1 a do tej centralki dołaczyłem odbiornik radiolinii i to była partycja 2 czyli piwnica .W piwnicy był kontaktron w drzwiach oraz mikrowyłacznik gdyz kontaktron mozna wykryć za pomoca kompasu (reaguje kompas na magnes) i go zsabotować silnym magnesem neodymowym.to wszystko
  • #6 8697478
    Misiek1233
    Poziom 19  
    Ocena: 152
    Ja bym tam w to radio nie wierzył. Możesz próbować z najmocniejszymi urzadzeniami GORKE, ale gwarancji nie ma.
    Rozważyłbym zastosowanie GSM'a.
  • #7 8716381
    serg17
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Ewentualnie można się pokusić o repeater ELMESa, kwestia tylko ile ich będzie potrzebne. Myślę, że przynajmniej 2...

...a próbowałeś zapoznać się ze schematem instalacji domofonowej? Jeśli masz zwykły stary domofon analogowy, możesz spróbować podpiąć się pod linię dzwonka (brzęczyka), wysterować to na wyjściu jako alarm pożarowy i przerywanym dzwonkiem w domofonie będziesz wiedział, że ktoś się dobija do piwnicy... Mniej kabla na to zejdzie, ale trzeba będzie współpracować z zarządcą bloku. Zresztą, nawet jeśli wymienili ci domofon na cyfrowy, to zapewne przerobili okablowanie na dwużyłę, więc stare kable dalej tkwią w ścianach i być może uda ci się podpiąć pod dokładnie twój lokal. Wtedy to nawet możesz sobie spróbować manipulator podpiąć w mieszkaniu, jeśli znajdziesz 4 wolne druty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do przesyłania sygnału alarmu z piwnicy na 8 piętro w bloku. Zainstalowanie alarmu w piwnicy nie stanowi problemu, jednak kluczowym wyzwaniem jest transport sygnału do mieszkania. Użytkownik preferuje przewodowe połączenie z sygnalizatorem optyczno-akustycznym w domu, obawiając się o skuteczność bezprzewodowych rozwiązań. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje, w tym moduły alarmowe z komunikatorami GSM/GPRS, radiolinie ELMES oraz urządzenia Gorke, które są polecane ze względu na ich zdolność do pracy w trudnych warunkach. Dodatkowo, rozważane są alternatywy, takie jak podłączenie do systemu domofonowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA