logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y550 Windows 7 - Nie działa One Key Recovery po zmianie partycji

ayrasn 28 Paź 2010 19:08 8815 4
REKLAMA
  • #1 8674935
    ayrasn
    Poziom 2  
    Witam

Mam problem z One Key Recovery na laptopie Lenovo y550. Na samym początku zmieniłam układ partycji z fabrycznego na inny, przycisk działał ale z niego nie korzystałam, parę dni temu postanowiłam przywrócić system do ustawień fabrycznych wiec za pomocą programu Easeus Partition Master zmieniłam układ partycji na jak najbardziej zbliżony do oryginalnego.

Po tej operacji przestał działać przycisk więc zaczęłam kombinować z ta partycją wg zaleceń z kilkudziesięciu podobnych tematów na różnych forach. Między innymi odkryłam partycję i ustawiłam ja jako bootowalną ale nadal OKR nie startuje pojawia się podkreślnik i startuje normalnie windows.

Próbowałam także za pomocą płyty recovery przywrócić system ale niestety moja partycja recowery nie zawiera żadnego pliku w formacie wsi??? największy plik to OS.OKR i zajmuje około 4gb. Nie wiem co dalej z tym fantem zrobić skoro na partycji recovery nie mam żadnego pliku z którego mogłabym przywrócić ten system. A niestety od razu po kupnie laptopa takiej kopii sobie nie zrobiłam...

Próbowałam się skontaktować z Lenovo Polska ale żaden z numerów, które podali na stronie nie jest aktualny. Wysłałam emaila na helpdesk z zapytaniem o pomoc ale odpowiedzi tez nie otrzymałam.... Pomóżcie3 ktoś bo już ręce mi opadają i kompletnie nie wiem co zrobić.

Podaję jeszcze może screen z programu petedit32.

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 9632345
    Efilon
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Lenovo powie CI, że system nie jest objęty gwarancją ani pomocą techniczną...

Działanie tego guzika jest oparte na MBR, który nadpisałaś wraz ze zmianą wielkości partycji.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9633153
    Efilon
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Wiec mój dysk obecnie wygląda tak:
    Lenovo Y550 Windows 7 - Nie działa One Key Recovery po zmianie partycji

Czy nadpisanie MBR podanego przez PitD pozwoli na użycie OKR, czy wytnie mi partycje C, F i D, w zamian tworząc jedna "C".
    Jak widać mam nienaruszone partycje fabryczne odpowiedzialne za backup.
    Dokonałem tylko oddzielenia od C części, z której utworzyłem logiczna partycje.

Nadpisywać MBR, czy kombinować jakoś inaczej?
  • #5 9633291
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    Mozesz sprobowac uruchomic komputer z tej pierwszej partycji. Wczesniej bedzie trzeba zmienic jej typ, tak zeby byla widoczna.
    Jezeli nie to probuj przywrocic mbr. Wczesniej mozesz zrobic kopie waznych danych w tym warto zrobic kopie tej pierwszej partycji.
REKLAMA