logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y550 - Jak przywrócić ustawienia fabryczne bez działającego OneKey Recovery?

cichy_69 27 Kwi 2016 00:23 2403 13
REKLAMA
  • #1 15633086
    cichy_69
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam!
    Posiadam laptopa Lenovo Y550 chciałem go cofnąć do ustawień fabrycznych lecz gdy naciskam w programie onekey recovery przycisk do nagrania początkowej partycji na płytę DVD to wyskakuje okno z napisem iż jej nie może znaleźć. Czy ktoś z was orientuje się jak mogę cofnąć go do ustawień fabrycznych?

Proszę o dokładne łopatologiczne wytłumaczenie gdyż w tym temacie jestem kompletnie zielony.
  • REKLAMA
  • #2 15633106
    RometFan;p
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Wyłącz komputer i uruchom go za pomocą małego przycisku ponad przyciskiem włączania. Jeśli nic nie grzebałeś wcześniej z softem powinno bez problemu uruchomić się narzędzie OKR. Potem postępuj wg instrukcji, to bardzo proste.
  • #3 15633183
    cichy_69
    Poziom 6  
    Właśnie nic nie grzebalem i uruchamialem już go tym przyciskiem ale dalej nic
  • REKLAMA
  • #4 15633333
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Uruchom system normalnie i zamieść screena z zarządzania dyskami.
  • #5 15635362
    cichy_69
    Poziom 6  
    Lenovo Y550 - Jak przywrócić ustawienia fabryczne bez działającego OneKey Recovery?
    w tym ekranie gdy wybieram środkową opcję to się poprostu uruchamia ponownie komputer i nic dalej lecz gdy wybieram opcję 3 to jest taki komunikat
  • REKLAMA
  • #6 15635574
    RometFan;p
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    RADU23 napisał:

Tak jak kolega napisał, najprawdopodobniej masz tę partycję zniszczoną lub uszkodzoną.
  • #7 15635711
    cichy_69
    Poziom 6  
    I nie da się z tym nic zrobić?
  • #8 15635752
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 623
    Jaki masz w tej chwili system zainstalowany, a jaki jest na naklejce z tyłu laptopa? Y550 to stara konstrukcja i byl dostarczany z vistą, 7 lub bez systemu.Dysk też już mógł być wymieniany na inny a mało kto bawi się w takim przypadku w skopiowanie partycji recovery i odpowiednie wpisy w mbr aby recovery z przycisku działało - miałoby to zresztą mało sensu bo przywracany jest wtedy w tym przypadku w najlepszym razie win7 bez sp1 co oznacza długotrwałe ściąganie aktualizacji.
  • #9 15635760
    cichy_69
    Poziom 6  
    System jest Windows 7 home premium i był on od początku
    Nic nie było w nim wymieniane
  • REKLAMA
  • #10 15635777
    RADU23
    Proszę zastosować się do poleceń, w innym wypadku dalsza dyskusja będzie wróżeniem z fusów.
    RADU23 napisał:
  • #11 15635791
    cichy_69
    Poziom 6  
    Zamieściłem
  • #12 15635818
    RADU23
    cichy_69 napisał:
    Zamieściłem

Niestety nie widać nigdzie.

Wejdź w Mój komputer-zarządzaj-zarządzanie dyskami
    Zamieść screena z układem partycji.
    Powinno to wyglądać w ten sposób (przykładowy screen)
  • #13 15635837
    cichy_69
    Poziom 6  

Dodano po 21 [minuty]:

proszę
  • #14 15637084
    wozniak.j
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Skoro recovery nie działa, to musiałeś coś grzebać w partycjach.
    Według mnie najprostszą metodą jest ściągnięcie ze strony Lenovo takiego programu recovery jaki obecnie posiadasz, czyli 7.0. Następnie odistalować ten który obecnie masz na laptopie, a później zainstalować ten ściągnięty. Po instalacji, program recovery powinien automatycznie znaleźć partycję recovery, co pozwoli przywrócić system do ustawień fabrycznych. Ja sam robiłem to już wielokrotnie, Jedynym warunkiem jest to, by partycja recovery nie była uszkodzona.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Lenovo Y550 napotkał problem z przywróceniem ustawień fabrycznych, gdyż program OneKey Recovery nie działał poprawnie. Po próbach uruchomienia narzędzia za pomocą przycisku na obudowie, użytkownik nie był w stanie zlokalizować partycji recovery. W odpowiedziach zasugerowano, że partycja mogła być uszkodzona. Rekomendowano pobranie odpowiedniej wersji programu recovery ze strony Lenovo oraz jego reinstalację, co mogłoby umożliwić odnalezienie partycji recovery i przywrócenie systemu do ustawień fabrycznych, pod warunkiem, że partycja nie jest uszkodzona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA