logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Propozycje ulepszeń dla obudowy komputera - wasze pomysły?

tomaszko1000 29 Paź 2010 22:29 3821 23
  • #1 8679564
    tomaszko1000
    Poziom 10  
    Witam... mam takie małe pytanko do was co jeszcze,waszym zdaniem mozna ulepszyc w mojej obudowie:)
    Prosze o wszelkie propozycje(byle realne):P
    A tu macie zdj-sory za jakosc :D

https://obrazki.elektroda.pl/22_1288384041.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/87_1288384041.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/66_1288384042.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/13_1288384042.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/31_1288384042.jpg
  • #2 8682607
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Na tych zdjeciach widze zdjecie jakiejs choinki wykonanej slabym aparatem w komorce przez trzesace sie rece.
    Fabryczna obudowa, gdzie jedyna inwencja autora bylo uporzadkowanie kabli (chwali sie), kupienie jakis neonow czy katod i panelu aerocoola.
    W czym mamy Ci pomoc? Chyba sam widzisz jak to wyglada i czy ten rezultat Cie zadowala.
  • #3 8682621
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Ogólnie to jest okropne - walą po oczach jakieś zupełnie niepotrzebne "światła" i to tyle - lepiej będzie wyglądać, jak to wszystko badziewie wyłączysz !
    No chyba że lubisz taki oświetlony "kurnik" - rzecz gustu ?
  • #5 8686779
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Pierwsza sprawa a za razem porażka to cały bok wykonany z plexi... Jak juz robić sensowny bok komputera to tak żeby nie było widać czysto-srebrnych blach z miejscami na zatrzaski obudowy ....
    Druga porażka to katody "walące" światłem po całym pokoju....
    Zobacz jak zrobiłem u siebie....
    Zastosowałem katody UV ale są schowane i podświetlają tylko wnętrze komputera, kable UV i wentylatory również świecące w UV....
    Okno wycinałem tak aby prawie nie było widać mocowań napędów itp...
    Obudowa została pomalowana przy okazji lakierowania mercedesa czarną perłą a naklejki znajdujące się na niej są naklejone "na bazę" pod warstwą lakieru bezbarwnego (klaru).
    Propozycje ulepszeń dla obudowy komputera - wasze pomysły?
    Na wszelkich dolotach powietrza są założone filtry przeciw-pyłowe a sama skrzynka jest dodatkowo uszczelniona co sprawiło że po dwóch latach pracy komputera była w nim może szczypta kurzu praktycznie niewidoczna....
  • #6 8687031
    tomaszko1000
    Poziom 10  
    no oki. czaje ale okno było juz od nowosci wyciete...
    z oswietleniem juz od dawna mysle zeby popracowac, a co do naklejek miejscowe przklejanie pumy o wym 12x12 dla mnie jest tandeta
    takie jest moje zdanie na ten temat
  • #7 8687458
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1130
    Ja bym pomalowal wnetrze komputera na czarno.
    Zmatowil plexe tam gdzie sa zatoki napedow i np zasilacz.
    Katody ukryl przy prawym boku, by nie bylo ich widac.
    Dorzucil jakies nawet tanie chlodzenie na ram. Nie zaszkodzi a by ciekawiej wygladalo ;)
    Zdecydowal sie na jeden kolor podswietlenia. Ew jak juz musza byc 2 to np czerwony na gorze, niebieski na dole. Bo ta zielen to .....
    Kabli nie trzeba w sumie w oploty wkladac bo sa calikem ladnie pochowane. Najwyzej przy okazji zahaczyc je sprayem jak bedzies malowac obudowe ;)

Ogolnie obie obudowy z odpustu. Ale przynajmniej djandriu sam przerobil swoja obudowe. A ty tylko dodales niedbale choinkowe oswietlenie.

Ale ok, niedlugo swieta, cieplo domowego komputera... Masz jakies bombki? :>
    Nie moglem sie powstrzymac, wybacz :D
  • #8 8688129
    tomaszko1000
    Poziom 10  
    hehe... spoko ale jak zrobic zeby plexi od strony napedu itd było matowe???
    pomalowac tez by własnie mi nie zaszkodziło
  • #9 8733010
    golishaq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    no jak to co? papierem ściernym potraktować.
  • #10 8733358
    tomaszko1000
    Poziom 10  
    narazie obudowa jest odmalowana w srodku na czarny mat :P tylko 2 katody u góry niebieska na dole zielona, oczywiscie kable schowane do perfekcji :D
  • #11 8738355
    przemoF1
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Wrzuć zdjęcia to ocenimy czy na pewno tak "do perfekcji" :D
  • #12 8748706
    Bufor 007
    Poziom 10  
    Wydaje mi się że będziesz żałował tej czerni :) światło katod i ich kolor będzie wchłaniany przez ten czarny, sam miałem i szybko zrezygnowałem.
    U siebie rozwiązałem to tak:
    Obudowa za 60zł, ma 4,5 roku wyciąłem w jednym boku szlifierką kątową okno, wysprayowałem :) wszystko w środku na srebrno 2x podkład, 8x lakier srebrny, 3x bezbarwny, plexe przykręciłem na mosiężnych śrubkach i wszystko wykończyłem srebrną listwą od Opla vectry ;p.
    W środku 2x biała katoda 30cm a jak by mi tego brakło to mam jeszcze 4x listwa RGB ze sterownikiem sterowanym na pilota :).
    Propozycje ulepszeń dla obudowy komputera - wasze pomysły? Propozycje ulepszeń dla obudowy komputera - wasze pomysły? Propozycje ulepszeń dla obudowy komputera - wasze pomysły? Propozycje ulepszeń dla obudowy komputera - wasze pomysły?
  • #13 8748829
    strykul
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Załóż wodne i wlej fosforyzujący płyn... ciekawe efekty :)

Wiatrak to mugen Scythe?
  • #14 8748882
    Bufor 007
    Poziom 10  
    Scythe Big Shuriken
    Rozważałem wodne ale mam takie temperatury, że nie potrzebuje :) A dla samych efektów tak racja są bardzo ładne ale wole fajnego Phenomika wsadzić.
  • #15 8760553
    strykul
    Poziom 17  
    A płyta Ci go uciągnie? Mój x3 720 BE jest odjechany i jakby nie braki w gotowiźnie na zakup lepszego niż stockowy wiatrak to pewnie teraz miałby 4GHz a nie 3. Polecam ten model jest AM2+

Pytanie do autora - jak głośno pracuje Ci GTS250? Mój od MSI 27 sierpnia skończył rok pracy i działa jak traktor... jak komputer się wyłączy, to słychać takie stęknięcie i wiatrak na nim staje w miejscu...
  • #16 8763714
    Bufor 007
    Poziom 10  
    gama790xud3p jest najlepszą płytą pod am2+ także z pewnością uciągnie.
    A mój GTS250 chodzi cichutko w ogóle go nie słysze
  • #17 8763902
    strykul
    Poziom 17  
    :) oj widzę mamy dużo wspólnego :) mam 790x UD4
  • #18 8765886
    jamba
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    kiedyś widziałem obudowę zalaną jakimś olejem... ciekawe jak to się sprawuje...
  • #19 8770881
    Zeusek97
    Poziom 11  
    Sprawa wygląda tak:
    Ty po prostu jesteś nienormalny i nie masz co robić z kasą! (bez urazy)
    Te neony może są Energooszczędne (chociaż nie sądzę) i tylko zajmują tam miejsce, jednocześnie ograniczając swobodę ruchu. Wyrywasz nim lachony czy co? Daj sobie spokój, i zajmij się tym w czym na prawdę jesteś dobry, i pomagaj na elektroda.pl
    Wszystkie osoby które czują się pokżywdzone przepraszam :/ POZDRO
  • #20 8775869
    wooke
    Poziom 10  
    wstaw mugena albo ninje bezwiatrakowa bedzie cieszej
  • #21 8795259
    Bufor 007
    Poziom 10  
    Zeusek97 do mnie pisałeś??
    Po pierwsze pozdrowienia jak chodzisz z komputerem stacjonarnym po ulicy i "wyrywasz lachony". Robię to co lubię! A ty nie masz żadnego moralnego prawa siedzieć mi w portfelu. No chyba że aż do takiego stopnia Cie zazdrość zżera. Przepraszam Panowie za zaśmiecanie tematu ale gdzieś trzeba czegoś nauczyć takie osoby.
  • #22 8811113
    Xpro1
    Poziom 10  
    no właśnie pochowaj troche te katody żeby ich samych nie bło wiadac a tak wg to mam pytanie

jak chce podłączyć dodatkowe wiatraczki a nie mam juz slotów 3-pin na płycie głównej to gdzie jeszcze moge podłączyc te wiatraczki.
  • #23 8811274
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Xpro1 napisał:
    jak chce podłączyć dodatkowe wiatraczki a nie mam juz slotów 3-pin na płycie głównej to gdzie jeszcze moge podłączyc te wiatraczki.
    Dziwne pytanie ? Do molexów oczywiście ! Albo do regulatora/panelu sterującego wentylatorami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono propozycje ulepszeń dla obudowy komputera, w tym krytykę estetyki i funkcjonalności obecnego oświetlenia oraz materiałów użytych w obudowie. Użytkownicy sugerowali m.in. malowanie wnętrza na czarno, matowienie plexi, ukrywanie katod LED oraz zastosowanie filtrów przeciwpyłowych. Wskazano również na konieczność poprawy estetyki poprzez lepsze wykończenie okna obudowy oraz zastosowanie jednolitego koloru podświetlenia. Pojawiły się także porady dotyczące podłączenia dodatkowych wentylatorów oraz wymiany chłodzenia na bardziej efektywne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA