logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie podświetlenie i chłodzenie AC do moddingu obudowy PC wybrać?

przemoF1 16 Paź 2008 20:29 19805 84
Najlepsze odpowiedzi

Jakie podświetlenie i jakie chłodzenie powietrzem wybrać do moddingu obudowy PC?

Najbezpieczniej wybrać stonowane podświetlenie dopasowane do wnętrza oraz ciche, wydajne wentylatory, a nie dokładać zbyt wielu efektów naraz [#5681158] [#5691041] [#5692236] Przy UV i niebieskich wentylatorach polecano matowy granat albo matową czerń w środku, a przy pomarańczowym podświetleniu matowy pomarańczowy; złoto i biel odradzano [#5681158] [#5691041] [#5692236] Najpierw warto sprawdzić sam efekt katod/neonów, bo radzono nie przesadzać z ilością światła, a do tego można dodać UV-reaktywne przewody lub napisy [#5682321] [#5678616] Do chłodzenia lepiej wybrać ciche modele typu Revoltec Dark Blue, Xthermal albo — drożej — ThermalTake Silent Wheel, przy czym o wentylatorze na górze obudowy pisano, że może bardziej pogorszyć wygląd niż realnie poprawić temperatury [#5892619] [#5893301] [#5644108] Przed dołożeniem kolejnych wentyli warto też wyciąć ograniczające kratki za wentylatorami i uporządkować okablowanie, bo to realnie poprawia przepływ powietrza [#5645585]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 5638635
    przemoF1
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Jakie podświetlenie i chłodzenie AC do moddingu obudowy PC wybrać?
    Witam Was wszystkich.
    Posiadam taką obudowę(jest już przemalowana)
    Jakie podświetlenie i chłodzenie AC do moddingu obudowy PC wybrać?Jakie podświetlenie i chłodzenie AC do moddingu obudowy PC wybrać?

Chciałbym ją jeszcze jakoś zmodować.
    Co polecacie?
    Sorki za taki dziwny post ale net mi przerywa i resztę(plany) dodam jutro.
    Pozdro, przemoF1
    Edit
    Udało się nawet dzisiaj.
    Takie są moje plany:
    Jakie podświetlenie i chłodzenie AC do moddingu obudowy PC wybrać?Jakie podświetlenie i chłodzenie AC do moddingu obudowy PC wybrać?Jakie podświetlenie i chłodzenie AC do moddingu obudowy PC wybrać?
    -Front....................-Bok..............-Góra
    -myślałem że może by dać pod tą siatką wentyl 120x120

Podświetlenie; myślałem żeby dać Uv + niebieski. Co o tym myślicie? Czy może lepszy pomarańcz i czerwień. Jakie chłodzenie AC polecacie.

Ogólnie jakie macie pomysły/uwagi co do mojego projektu
  • REKLAMA
  • #2 5639820
    gangsta529
    Poziom 14  
    Przemaluj napędy i stacje dyskietek na kolor obudowy, w środku możesz dać pomarańczowe neony (wyjdzie dość ciekawy efekt), z boku wytnij okno (może z jakąś grawerką hmm?), możesz wyciągnąć bebechy i przemalować wnętrze obudowy, przerobić trochę zasilacz, zrobić jeszcze większy porządek w obudowie :D, w górze obudowy raczej nie masz co wycinać bo nie będzie to z byt ładnie wyglądało, raczej kiczowato. Jak będziesz kupował (lub już je masz) wentylatory, to zrób panel do regulacji ich obrotów (ew. idź na łatwizne i jego też kup), jak już Cię korci ta góra obudowy to coś na niej namaluj :D. Na razie tyle, Pozdrawiam i życzę owocnego moddowania.
  • #3 5641341
    przemoF1
    Poziom 18  
    gangsta529 bez obrazy ale wydaje mi się że nie do końca poczytałeś obrazki i tekst. Twoje pomysły są fajne ale trochę za luźne jak dla mnie.
    Co do wentyli to myślałem o:
    Hiper HFF-2B12S HiperFlow Blue LED 120mm - chromowany

Dane techniczne:

- Materiał: Akryl
    - Kolor: Transparentny / Chromowany
    - Wymiary: 120 x 120 x 25 mm
    - Ilość łopat: 9
    - Napięcie znamionowe: 12V DC
    - Przepływ powietrza (max): 49.7 CFM
    - Ilość obrotów wentylatora: 1500 obr./min
    - Głośność: 19 dB(A)
    - Połączenie: 3 – Pin
    - Przejściówka 3 pin - 4 pin
    Link
    lub
    Link

Jeden wentyl byłby na górze pod siatką(chyba że stwierdzicie że to strasznie będzie wyglądać a drugi w środku z tyłu(oczywiście oba będą takie same).Co o tym myślicie?
    Do tego dodałbym jakieś podświetlenie tylko nie wiem czy katody czy neonki:(
    Teraz pytanie do was: Co wstawić w miejsca Pusta zatoka 1 i 2(rys.1)
    I drugie pytanie: Gdzie wmontować stacyjkę do uruchamiania kompa?Myślałem o tym kwadraciku na froncie lub zaślepce od FDD.
    To na razie tyle.
    Pozdro,
    Przemek
  • #4 5644108
    Marcin230693
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    stacyjke dał bym na wolnej przestrzeni obok stacji dyskietek albo ewentualnie na zaślepke (pusta zatoka 1) napędy warto pomalować pod kolor obudowy i co do okna to podświetliłbym je ledami (sam tak mam i bardzo mi się to podoba) plexi ładnie rozprasza światło. Wentylatora na góre obudowy bym nie dawał ... dużo chłodzenia nie polepszy a wygląd może nawet pogorszyć ...
  • REKLAMA
  • #5 5644227
    przemoF1
    Poziom 18  
    Aha, czyli sprawa wentyla kategorycznie na nie. Zależało mi na tym ponieważ w budzie jest dość gorąco. Z tych dwóch wentyli który wg Was będzie bardziej pasował? Jeszcze jakieś propozycje?
  • #6 5645585
    Marcin230693
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    jeżeli jest za gorąco to przedewszystkim wytnij kratki za wentylatorami w obudowie jeżeli takowe posiada, skutecznie hamują przepływ powietrza oprócz tego zdjoł bym te oploty z kabli (brzydko się prezentują) i upchał kable jak najgłębiej w obudowie bo też z pewnością utrudniają przepływ powietrza, co do wentyli wybrałbym niebieskie bo ... po prostu lubie ten kolor :)
  • #7 5645924
    gangsta529
    Poziom 14  
    Jeżeli już chcesz mieć oploty to kup (na allegro np.) takie materiałowe, są one wykonane z materiałów sztucznych, są bardzo rozciągliwe i ładnie się prezentują, i w ogóle nie wiem co Ci nie pasuje w moich radach :D.
  • #8 5670311
    przemoF1
    Poziom 18  
    Mam do was pytanie:
    Chcę sobie kupić miniszlifierkę ale nie za bardzo wiem jakiej firmy. Na prawdziwego dremelka mnie nie stać bo budżet mam ograniczony do 100zł a najlepiej jeszcze mniej. Co polecacie
  • #9 5672593
    przemoF1
    Poziom 18  
    Elo ma ktoś jakąś propozycję
  • #10 5675355
    niebieski326
    Poziom 18  
    No to może ja coś powiem...
    Co do multiszlifierki to polecam FERM FCT-160
    A co do moddingu to można obudowę przemalować na czarno, a to co jest na niebiesko to na czerwono i zrobić tak jak tu: http://thebestcasescenario.com/forum/showthread.php?t=13445 tylko np. na bocznej ściance wyciąć logo Ferrari a na górze napis Ferrari, do tego jakieś dobre wentylatory np. THERMALTAKE SILENT WHEEL ORANGE 12cm
  • #11 5675455
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Polecam zastosować wentylatory reagujące na światło UV są lepiej widoczne niż te podświetlane diodami LED.
    Ja tak zrobiłem w swojej obudowie, wstawiłem PleXi i wiatraki oraz przewody reagujące na światło UV.
    Jakie podświetlenie i chłodzenie AC do moddingu obudowy PC wybrać?Jakie podświetlenie i chłodzenie AC do moddingu obudowy PC wybrać?

Pozdrawiam
  • #12 5676352
    przemoF1
    Poziom 18  
    niebieski326Obudowy na czarno nie przemaluje bo złoty to było moje 1 założenie a co do szlifierki to prawdopodobnie taką kupię.

djandriu O jakie przewody ci konkretnie chodzi? Masz katody czy neonki? Wentyle w plexi nie hałasują za bardzo? Czym wycinałeś okno?

P.S Jak myślicie na jaki kolor pomalować wnętrze? I czy w ogóle jest sens je malować?
  • #13 5676517
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Wentyle nie chuczą bo mam obudowe z trzema czujnikami temp. i wentyle chodzą w sumie na wolnych obrotach. Co do kabli to są z REVOLTEC reagujące na światło UV i mam takie do Cd Rom-u i Hdd. Mam Dwie katody uV. Dziure wyciłałem szlifierką kątową z cieniutką tarczą do cięcia. Całkowity koszt wyszedł mnie nie całe 100zł. Pozakładałem nawet filtry żeby kurz nie pchał sie do środka. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 5677131
    przemoF1
    Poziom 18  
    Mam jeszcze pytanie oprócz tych poprzednich:(
    Cytat:
    Jak myślicie na jaki kolor pomalować wnętrze? I czy w ogóle jest sens je malować?

Może ktoś na nie odpowie...:)
    I to właściwe pytanie: Słyszałem że w porcie PS2 czyli np w klawiaturze jest napięcie 5V. Chciałbym podłączyć do niego(do klawiatury) ze 4 diodki aby podświetlić klawiaturę od środka. Czy port PS2 wytrzyma?
    I czy kabel +5V to jest koloru zielonego tak?
  • #15 5678616
    gangsta529
    Poziom 14  
    Jeżeli z boku będziesz miał okno a w środku podświetlenie katodami/neonami/diodami to pomalowane wnętrze wygląda o wiele lepiej niż normalne szare, widzę, że jednak moje rady Ci pasują :D jak chcesz jeszcze bardziej kombinować to kup marker/flamaster UV i neon UV, w środku obudowy możesz zrobić jakieś napisy/grafiki a po włączeniu oświetlenia UV one się ukażą, tak w ogóle ich nie będzie widać. Pozdrawiam Moddomaniaków ^^.
  • #16 5678734
    przemoF1
    Poziom 18  
    Nie no gangsta529 nie obrażaj się:) Czy ja pomaluję wnętrze na złoto to to nie będzie troche głupio wyglądać? Jeśli tak to jaki inny kolor byście polecali?
    I co z tym PS2 da radę czy nie?
  • REKLAMA
  • #17 5679926
    niebieski326
    Poziom 18  
    Maksymalne obciążenie PS2 to 100mA więc nie da rady 5 na raz.
  • #18 5680302
    gangsta529
    Poziom 14  
    :arrow: przemoF1 ja się nie obrażam o to się nie martw :D, kolor hmmm, powiedz mi jaki kolor katod lub ogólnie podświetlenia chcesz zastosować to będzie nam o wiele prościej.
    Mam wrażenie, że chcesz zamontować wentyl na oknie tak?
    Hmm szczerze nie polecam, ewentualnie jak byś zamontował na ,,uszczelce H" to jeszcze jakoś by to było z hałasem, ale lepiej tego nierób ^^.
  • #19 5681158
    przemoF1
    Poziom 18  
    Myślałem nad np. katody UV+ niebieskie wentyle albo Katody red lub orange i Wentylki orange.
    Ciągnie mnie ta pierwsza opcja ale nie wiem czy będzie pasować?
    Wentyli w pleksi nie dam bo wiem, że hałasują.
    To jak teraz doradzicie mi jaki kolor wnętrza? I co z tą klawiaturą?
  • #20 5682321
    gangsta529
    Poziom 14  
    Jeżeli bierzesz orange to możesz matowy pomarańczowy w środku, powiem Ci, że lepiej nie za dużo podświetlenia, myślę, że na sam początek zobacz jak katody będą oświetlały bude a dopiero potem myśl nad podświetlanymi wentylami.
  • #21 5684235
    przemoF1
    Poziom 18  
    A jeśli bym wybrał UV+ niebieskie wentyle to jaki kolorek? Myślałem też nad złotym ale nie wiem czy nie będzie mu wtedy za złoto? Trochę martwią mnie katody ponieważ są dość drogie, dlatego myślałem o neonkach. Wiem że efekt nie ten sam ale cena też inna...
  • #22 5691014
    przemoF1
    Poziom 18  
    To jak z kolorem wnętrza?
  • #23 5691041
    gangsta529
    Poziom 14  
    Jak niebieski kolor podświetlenia to coś z niebieskim, może delikatny matowy granat, nieźle by wyglądał.

PS. Nie pisz posta pod postem :D
  • #24 5691455
    przemoF1
    Poziom 18  
    Aha czyli złoty raczej odpada?
  • #25 5692022
    enraged
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Ja na Twoim miejscu obudowę w środku strzelił na czarno, niebiesko lub elentualnie biel / srebrzanka. Ale czarny byłby ok .
    I do tego mocno czerwone motywy :D ale UV też będą ładne, kwestia gustu.
  • #26 5692236
    gangsta529
    Poziom 14  
    Biel odpada, złoty też, zostaje Ci albo matowy granat albo matowa czerń, jak tobie bardziej się będzie podobało, bo to ma się Tobie podobać a nie nam. Pozdrawiam :D
  • #27 5692313
    przemoF1
    Poziom 18  
    Chyba się zdecyduję na matową czerń. Ja myślicie roznitowywać budę do malowania czy nie???
  • #28 5692363
    niebieski326
    Poziom 18  
    Normalnie złożona może się miejscami nie domalować lub będzie ciężko malować - lepiej roznituj.
  • #30 5693354
    przemoF1
    Poziom 18  
    "Szprejem" a co?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru podświetlenia i chłodzenia AC do moddingu przemalowanej obudowy PC. Autor planuje montaż wentylatorów 120x120 mm, rozważa podświetlenie UV z niebieskimi wentylatorami lub alternatywnie pomarańczowo-czerwone barwy. Zalecane jest przemalowanie napędów i wnętrza obudowy, wycięcie okna z pleksi z podświetleniem LED lub katodami UV, a także uporządkowanie okablowania z zastosowaniem peszli lub oplotów materiałowych reagujących na UV. Wentylatory polecane to m.in. Hiper HFF-2B12S HiperFlow Blue LED 120mm, THERMALTAKE Silent Wheel Orange 12cm, Revoltec Fan "Dark Blue" RL042 oraz "Lightwriter" RL040, z uwagą na poziom hałasu. Do regulacji obrotów wentylatorów sugerowany jest układ PWM na NE555 z tranzystorem BUZ11. Autor rozważa malowanie wnętrza na matową czerń lub matowy granat, aby dobrze współgrało z podświetleniem. W kwestii narzędzi do wycinania okna rekomendowane są miniszlifierki, np. FERM FCT-160, z uwagi na ograniczony budżet. Poruszono także temat podświetlenia klawiatury diodami zasilanymi z portu PS/2, gdzie wskazano ograniczenie prądowe do 100mA. W trakcie realizacji projektu autor zamieścił zdjęcia postępów, w tym wycięte i pomalowane okno oraz przemalowaną myszkę. Wskazano na potrzebę dokładnego szlifowania i zastosowania uszczelek do wykończenia krawędzi okna. Dyskutowano o estetyce i jakości wykonania, z sugestiami poprawy organizacji kabli i malowania zasilacza. Wskazano na konieczność rozkręcenia obudowy przed malowaniem dla lepszego efektu. Poruszono również temat chłodzenia dysków twardych pasywnymi radiatorami Pentagram Freezone oraz wyciszania komputera za pomocą podkładek z pianki. W końcowej fazie autor prezentuje efekty prac, w tym zamontowane pleksi i przemalowane elementy, a także modyfikację myszy i klawiatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA