logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Meratronik V561 - szukam czytelnego schematu i wskazówek do naprawy multimetru

koko0 31 Paź 2010 15:17 2799 4
REKLAMA
  • #1 8685140
    koko0
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam. Kupiłem na bazarze za bezcen multimetr Meratronik V561. Jest on uszkodzony - nie działa żadna opcja pomiaru (napięcie, natężenie, opór, tester diody, test ciągłości obwodu). Na wyświetlaczu cały czas świeci się cyfra 1 niezależnie od pozycji przełączników, pozycja przecinka zmienia się w zależności od zakresu. W środku zauważyłem trzy popalone ścieżki, które połączyłem na nowo, lecz nic to nie dało. Żaden element nie ma śladu nadpalenia czy czegoś takiego. Schemat dostępny w internecie jest bardzo nieczytelny, co nie ułatwia naprawy. Posiada ktoś schemat dobrej jakości? Jakieś rady na początek? Dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 8692618
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    koko0 napisał:
    Witam. Kupiłem na bazarze za bezcen multimetr Meratronik V561. Jest on uszkodzony - nie działa żadna opcja pomiaru (napięcie, natężenie, opór, tester diody, test ciągłości obwodu). Na wyświetlaczu cały czas świeci się cyfra 1 niezależnie od pozycji przełączników, pozycja przecinka zmienia się w zależności od zakresu. W środku zauważyłem trzy popalone ścieżki, które połączyłem na nowo, lecz nic to nie dało. Żaden element nie ma śladu nadpalenia czy czegoś takiego. Schemat dostępny w internecie jest bardzo nieczytelny, co nie ułatwia naprawy. Posiada ktoś schemat dobrej jakości? Jakieś rady na początek? Dziękuję za odpowiedzi.
    schemat powinienem mieć - oryginalny - w wolniejszej chwili odszukam go, zeskanuję i tu zamieszczę.
    Miernik dobrze mi znany i wiele jego egzemplarzy naprawiłem swego czasu - ale ma on swoje 'himery' ... :!: :cry:
    Na początek zamieść tu porządną fotkę popalonych ścieżek, a ułatwi mi to dalsze podpowiedzi.
    Pytanie; czy układ scalony ICL7106 (lub jego zamiennik) jest wlutowany bezpośrednio do PCB, czy jest w podstawce?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 8771909
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    koko0 napisał:
    ICL 7106 jest w podstawce. Niestety nie posiadam takiego układu w stanie wolnym, żeby sprawdzić, czy ten jest uszkodzony. Zdjęcie ścieżek.

Meratronik V561 - szukam czytelnego schematu i wskazówek do naprawy multimetru
    ale skoro ICL7106 jest w podstawce to można zrobić odwrotnie i sprawdzić go w zmontowanym układzie eksperymentalnym - po szczegóły odsyłam do DataSheet.
    Niestety, ale obiecanego schematu nie mam ... mam tylko Instrukcję obsługi IS -562/1 - podobną do tej jaką można znaleźć w internecie.
    Schemat ów - kilka lat temu - zostawiłem, wraz z innymi dokumentacjami, w mojej byłej Firmie kiedy odchodziłem z niej na emeryturę, widać ktoś inny go również potrzebował ...

Wracając do meritum; sprawdź - patrz wyżej - najpierw sam układ ICL706 i podaj tu wynik tego sprawdzania, to zastanowimy się co dalej.
    Sprawdzanie jego w układzie multimetru jest dość problematyczne ze względu na nietypowe jego otoczenie wejść pomiarowych - przełączanie zakresów za pomocą MCY74066N (HCF4066B), itd.

Pozdrawiam
  • #5 8859297
    koko0
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    ICL 7106 okazał się uszkodzony. Wymiana na inny nie przyniosła odpowiedniego rezultatu. W obawie o sprzet, z braku doświadczenia przy naprawie aparatury pomiarowej, oddałem znajomemu, który nareperował go za drobne pieniądze. Oprócz ICL i tych trzech ścieżek, jeszcze kilka było uszkodzonych oraz jeden isostat wymagał przeczyszczenia. Teraz działa. Dziękuję za pomoc.
REKLAMA