logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Meratronik V640 uszkodzony, wskazówka na max idzie

Muzzy_1979 16 Wrz 2021 09:36 1677 9
REKLAMA
  • #1 19611136
    Muzzy_1979
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Meratronik V640 uszkodzony, wskazówka na max idzie
    Witam szanownych elektroników.
    Dostałem właśnie od znajomego multimetr meratronik V640. Okazało się że ktoś w nim grzebał i chyba nie wiedział co robi. Okazało się że uszkodzony był potencjometr "zero DC". Gościu zamiast go wymienić/naprawić suwak, wylutowal hybrydę hly7006 i zamontował układ zastępczy na wzmacniaczu operacyjnym tl081c. Okazuje się że chyba coś skopał w nim, bo niby miernik po wciśnięciu klawisza 0 daje się ustawić wskazówkę na połowie skali potencjometrem przez otworek w obudowie. Zerowanie nawet też się daje ustawić na poszczególnych zakresach dla napięć stałych, ale wskazówka idzie do końca na każdym zakresie jak do pomiaru podłącze baterie 4,5v, nawet na zakresie 150V, czy 500V. Rezystancji też nie mierzy. Paluszek 1,5V założyłem. Test baterii działa. Czy ktoś ma jakieś schematy, czy instrukcje do niego oprócz tych dostępnych na google, bo trochę się z moim przyrządem one nie zgadzają😏. A może ktoś by mi go naprawił... Mój mail to muzx(_at_)poczta.pl. najlepiej okolice Zamościa żeby tego nie wysyłać. Telefon 506207023. Jakbym nie odbierał to proszę o SMS. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 19611186
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Makabra!
    A masz tego HLY ?
    Jednak mimo wszystko warto by go założyć nazad!
    W nich głównie siada potencjometr cermetowy z zieloną zalewą, choć czasami też ten wieloobrotowy.
    Poza tym jak to nie działa to zacząć trzeba od wyczyszczenia isostatów.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 19611252
    Muzzy_1979
    Poziom 11  
    Niestety hybrydy nie mam i już jej nigdzie nie dostanę, a po wyczyszczeniu isostatow też nic się nie poprawiło, bo zapomniałem w pierwszym poście napisać że je czyscilem. Multimetr ma tak jakby zbyt duża czułość. Na każdym zakresie przy pomiarze napięcia stałego rzędu 4,5V wskazówka idzie do oporu. Czy jest jakiś pr'ek do regulacji wzmocnienia? Ktoś może mi jeszcze pomoc? Dzięki.
  • #4 19616100
    koko0
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Ktoś nieźle tam namodził.... Zacznij od wylutownaia tych elementów na pająka i przywrócenia oryginalnego wykończenia płytki wzmacniacza - te przeróbki to zapewne według artykułu z RE poczynione jako modyfikacja układu korekcji zera.

Jeśli miernik niepoprawnie mierzy, źle przełącza zakresy to przyjrzyj się przełącznikowi obrotowemu - przede wszystkim czy jest prawidłowo poskładany. Oraz czy nie posiada śladów ingerencji. Sekcja zmontowana na plastiku to obwody wejściowe, a ta na laminacie to obwód sprzężenia zwrotnego.
  • #5 19622913
    Muzzy_1979
    Poziom 11  
    Szanowni użytkownicy elektrody, ja dalej walczę z moim Meratronikiem V640. I coś nie mogę dojść do ładu. Ktoś jeszcze ma jakies pomysły? A może znalazłby się ktoś, kto podjąłby się jego naprawy? A skąd jest kolega koko0? Ja jestem z okolic Zamoscia. Kontakt ze mną najlepiej przez SMS 506207023.
  • REKLAMA
  • #6 19623719
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1246
    Szukaj nowego i tyle.
    Ale z nimi jest pewna loteria.
    Przerobiłem ich kilka ( nie przerobiłem jako modernizacje tylko ze miałem ich trochę ) i stan IGŁY i co się okazywało a to ze ustrój nie zachowywał sie liniowo. Przekłamywał. Z lekka sie zraziłem do nich. Kupa kasy ładne to a funkcjonalny złom.
    Z biegiem czasu stwierdzam ze to już nie warto kupowac ich. Sama kalibracja to koszmar bo by go dobrze skalibrować trzeba dysponować źródłem napięcia AC 20kHz od 1.5mV do 50V pomijam miernik referencyjny.
    Przyznam się ze to ładny miernik ale kapryśny. Wyszykowany pod siebie służy i ładnie trzyma zero DC ale ...
    Moim zdaniem sprawny wart jest 100zł ale podkreślam loteria z ustrojem. Pomijam zaporowe ceny osprzętu dodatkowego. Gorzej z wyszykowanym bo ... sprzedawałem po kosztach. By sprawny skalibrowany sprzedać i zarobić na tym 50zł to nie biznes szkoda czasu. Czyli puścić po kosztach.

Szroty sprawne ( sprawna hybryda i ustrój ) płaciłem 50-70zł jako dawcy części. Za igły płaciłem max 150zł ba najdrożej dałem 150zł ale miał uwalony zasilacz :) od tak to jest.

Z dwojga złego zachowałem dwa. Trzeci lezy i czeka na kalibrację ale to składak z kilku :)

Doszedłem do wniosku nigdy więcej.

Zaś co do twojego to szukać dawcy i z dwóch zrobić jeden. Ja nie bawiłem sie w przeszczep hybrydy tylko całą płytke wymieniałem zaś jak hybrydę bo bawiłem sie w wylut to lutowałem podstawkę ale doszedłem do wniosku ze lepiej wymienic płytkę jak w dobrym stanie jest.

Trzeba rozebrać na czynniki pierwsze solidnie wymyć obudowę panel przedni zwłaszcza pod gumka komory zasilacza i samą gumkę.

Wymienić gniazdo BNC ma długi gwint do kupna w TME. Bo te srebro to szok.

Wyczyścić płytkę PCB wybieraka. nie pomylić komutacji wybieraka. Trzeba sobie zaznaczyć referencje by nie obrócić go.

Jest sporo zabawy z nimi.

Jak już się zrobi wszystko i jest sprawny to trzeba skalibrować go.

Tu proponuje najpierw zrobić kalibrację DC ja robię na 1.5V i sprawdzam czy ustrój jest liniowy czy rozjechany. Jak zachowuje się poprawnie to dalej kalibrowałem a jak nie to demontaż trzewi by wymontować ustrój i zabawa z ustrojem.
    I tak z igły robi się składak.

A pamiętam jak się jarałem pierwszym jak kupiłem tylko przekłamywał na DC i AC.
  • #7 19623912
    koko0
    Poziom 18  
    Zdzisiek - czyli nie kupowałeś igieł tylko złomy. Nie dziwię się że się zraziłeś. bo ile można się ze złomem użerać. Kup sobie porządny i nie będzie tyle marudzenia. Ale tak to jest, jak się szuka "tanio, okazyjnie, chciałbym coś upolować". Takie podejście jest dobre dla naprawiaczy, ale nie dla kogoś kto chce miernik kupić i nic w nim nie robić. "Przyjść na gotowe" jak to mówią. Powiem więcej - sprzedający zapewne wiedzieli że ci wciskają złom. Nieliniowość ustroju wyklucza się bardzo łatwo i wcale nie trzeba się super znać. Wystarczy zmierzyć kilka wartości. dla jelenia wystarczy kilka bateryjek. Ceny akcesoriów? Ludzie sami się przebijają na ceny "kto da więcej". A podaż wcale duża nie jest, więc to samo się nakręca. Z drugiej strony - ile kosztuje sonda np. WN w sklepie? No to sam sobie odpowiedz co wychodzi taniej. Też bym chciał żeby wróciły czasy "wszystko po 50zł". Niestety to było i minęło.....

Co do sztandarowego Twojego zarzutu - nieliniowość ustroju. Musiałeś niezłe złomy trafiać. Wada taka tyczy to wszystkich mierników, wychyłowych, w każdym takie coś może się trafić. Tylko że według życia, w Vkach to są przypadki jeden na milion. Prędzej w LAVO....

Kalibracja V640 to wcale nie taka trudna rzecz jak kolega wyżej opisuje. Trzeba tylko pamiętać o kilku rzeczach np. o tym że założenie grafitowanej obudowy powoduję zmianę wskazań i trzeba sprawdzać i dokonywać korekty. Tam jest mało punktów kalibracyjnych, w przeciwieństwie do cyfrowych mierników starej daty, które to naprawdę są wymagające u męczące w tej procedurze....

Co do autora tematu - naprawa będzie wymagała trochę pracy, kupno drugiego to pójście na łatwiznę. Sam musisz zdecydować. Dopóki laminat nie jest popalony, to jeszcze ma to jakiś sens.
  • REKLAMA
  • #8 19623969
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1246
    Złomy okazywały sie na testach.
    To ile taki miernik ma kosztować. 1000zł ? za 2tys tez widziałem. Kolego ja wyszykowanego za 150zł z trudem sprzedawałem. To po kosztach.
    Za dużo ich miałem w łapach.
    No każdy se skalibruje. Zwłaszcza skompensuje na 20kHz.
    Co do obudowy to mam taka do kalibracji Meratronik V640 uszkodzony, wskazówka na max idzie
    I robota cacuś.
  • #9 19624003
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    koko0 napisał:
    Zdzisiek - czyli nie kupowałeś igieł tylko złomy. Nie dziwię się że się zraziłeś. bo ile można się ze złomem użerać. Kup sobie porządny i nie będzie tyle marudzenia. Ale tak to jest, jak się szuka "tanio, okazyjnie, chciałbym coś upolować".

Myślę, że nadal będzie tyle samo marudzenia. Skąd miałbyś wiedzieć, że "porządny" będzie naprawdę sprawny. Tego się nie da sprawdzić przez maila, nawet nie da się tego sprawdzić u sprzedawcy.
    Zawsze musisz kupić w ciemno - obojętnie czy zapłacisz za niego 50 zł czy 500 zł. W obu przypadkach masz takie same szanse kupić złom jaki ideał.

Sam posiadam w sumie 3 szt. Wszystkie są w 100% sprawne. Przy czym tylko jeden jest "ideałem" bo ma kalibrację nieodbiegającą od specyfikacji. Pozostałe dwa są w miarę dobre, choć na niektórych zakresach nie jest to już 1% tylko nieco więcej.

Dziś, po bez mała 40 latach od zakończenia produkcji kupienie ideału graniczny z cudem. Widzę ogłoszenia nawet za 500 zł opisywane jako stan idealny - żart. Owszem, idealny stan wizualny, ale jak zaczniesz sprawdzać jego metrologię to się okaże, że to złom!
    Taki właśnie dostałem od kolegi. Był jak nowy, ale jak się później okazało - miał uszkodzony ustrój. Na szczęście na alledrogo były ustroje za kilkadziesiąt zł, więc kupiłem i zrobiłem mu ideał.

Teraz jak kupuję przyrząd - jakikolwiek to pierwsze pytanie do właściciela, czy jest on w 100% sprawny i czy był sprawdzany na wszystkich zakresach, lub jeżeli nie to czy jest gwarancja rozruchowa.
    Jeżeli sprzedawca to potwierdza kupuję. W przeciwnym razie mogę kupić jako złom na części - co zresztą nie raz zrobiłem.
    No więc ostatnio kupiłem na OLX Fluke 189. Oczywiście wpierw się upewniłem że spełnia ww. warunki. Sprzedawca powiedział, że się na tym nie zna, ale miernik się włącza i wyświetla wynik na wszystkich położeniach przełącznika obrotowego. Kupiłem za 500 zł, bo to dobra cena, gdyby okazało się, że miernik jest sprawny. Jednak jak przyszedł to okazało się, że jest niesprawny. Otóż włącza się i jest na wszystkich zakresach wskazuje wynik, ale bez związku z rzeczywistością. Zadzwoniłem do sprzedawcy z info, że jest nie sprawny i chcę zwrócić. Zgodził się, ale jednocześnie zaproponował mi sprzedanie go na części (o ile bym się zgodził). Zaproponowałem mu 150 zł - zgodził się i zwrócił mi różnicę. Miernik rozebrałem i zacząłem sprawdzać co mu dolega. Okazało się, że uszkodzone było gniazdo zespolone do przyłączania przewodów pomiarowych. Otwory V, GND, mA miały oderwane nóżki od gniazda. Nóżki były dobrze wlutowane ale ukiwały się od gniazd - podobno powszechna usterka. Zakupiłem takie gniazdo za 150 zł. W ten sposób naprawiłem tego fluka i teraz mam świetny przyrząd za 300 zł. Jak się okazuje trzyma fabryczną kalibrację, wiec jest w 100% sprawny.

Taki historie są powszechne przy kupowaniu starego złomu. Po prostu nie wierzcie w bajki, że miernik, który ma 20 lat albo 40 lat jest w 100% sprawny!

Pozdrawiam!
  • #10 19624748
    koko0
    Poziom 18  
    Jak coś jest 40 letnie i tym bardziej wyprodukowane w PRL to nie jest ideałem. Ono nie było ideałem nawet po wyjściu z fabryki. Ludzie którzy tak piszą są po prostu niepoważni i/lub nieświadomi tego co sprzedają.

Kupowanie staroci to generalnie loteria, ale kupowanie ich od odpowiednich osób zmniejsza ryzyko wpadki. Jak taki miernik miałby mi zaoferować bazarowy handlarz cwaniak, to niezależnie od ceny i tego co gada, patrzyłbym na to podejrzanie. Miałem taka ofertę zakupu ND1481, właśnie od bazarowego cwaniaka, handlarza wiertarkami. Nawet nie wiedział do czego przyrząd służy, ale potwierdzał że jest sprawny. Waga wskazywała, że w środku poza ustrojem i może jakąś drobnicą, jest wybebeszona obudowa.... No i cena 100 zł, ja się pytam za co?

Kalibracja na 20 khz? Wystarczy mieć miernik o lepszej dokładności do porównania i znać sposób, jak wygenerować odpowiednie napięcie. To jest prostsze niż się niektórym wydaje. I absolutnie nie wymaga posiadania kalibratora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z multimetrem Meratronik V640, który został uszkodzony przez wcześniejszą ingerencję. Zidentyfikowano uszkodzenie potencjometru "zero DC" oraz nieprawidłową wymianę hybrydy HLY7006 na układ TL081C. Miernik wykazuje nadmierną czułość, wskazówka osiąga maksymalne wartości przy pomiarze napięcia 4,5V, a także nie mierzy rezystancji. Użytkownicy sugerują przywrócenie oryginalnych elementów, sprawdzenie przełącznika obrotowego oraz czyszczenie isostatów. W dyskusji poruszono również kwestie związane z kalibracją i zakupem używanych multimetrów, które mogą być problematyczne ze względu na ich wiek i stan techniczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA