logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja elektryczna nad sufitem podwieszanym

Emiliano 31 Paź 2010 21:11 32587 9
  • #1 8686705
    Emiliano
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam,
    Przy okazji remontu domu postanowiłem wymienić stara aluminiowa instalacje elektryczna na nowa miedziana. W każdym pokoju będzie sufit podwieszany. Chciałem sie zapytać doświadczonych elektryków czy nie ma przeciwwskazań aby zamiast puszek i prowadzenia kabli w tynkach umieścić ja nad sufitem podwieszanym i prowadzić w tynkach kable pionowo z góry do gniazdek? Dodatkowo chciałem sie dowiedzieć czy w pokoju gdzie będzie znajdować sie telewizja mógłbym zastosować kable 3x1,5 mm zamiast 3x2,5 mm ?

Pozdrawiam
    Emil
  • #2 8687192
    grzesdc
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    kabel w peszel, puszki i tak będą tyle że nad sufitem - niedostępne. Na obwody gniazdowe stosuje się 2,5mm.
  • #3 8687229
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 289
    Tak jak napisał kolega wyżej przewód powinien mieć jakąś osłonę przed uszkodzeniem mechanicznym (np. peszel). Co do puszek to w tym wypadku najpraktyczniejszym rozwiązaniem będzie instalacja bezpuszkowa. Pochłonie to więcej przewodu, ale w razie awarii nie będziesz musiał rozwalać sufitów.
    Oczywiście jeżeli już używasz peszle, to najlepiej wykonaj instalację tak, aby była wymienna :)
  • #4 8687265
    grzesdc
    Poziom 16  
    przy peszlu to ciężko wykonalne
  • #5 8687349
    Emiliano
    Poziom 12  
    Dzieki za odpowiedzi. Tzn mam swiadomosc tego ze do kabli moglbym sie dostac tylko po rozwaleniu sufitu. Zamiast puszek chcialem po prostu skrecic kable i polazyc je na tym podwieszanym suficie, ale nie wiem czy to nie odbiega od norm okreslajacych zasady zakladania instalacji elektrycznych.
  • #6 8687514
    grzesdc
    Poziom 16  
    skręcic? Jaja sobie robisz?

Może zostaw tę wymianę instalacji temu kto ma uprawnienia i się na tym zna.
  • #7 8687681
    Emiliano
    Poziom 12  
    No chyba kable trzeba jakos polaczyc. Na innych forach czytalem ze skretka to pewny punkt polaczeniowy. A ty co proponujesz zamiast skretki ?
  • #8 8687707
    miler80
    Poziom 34  
    Ocena: 1385
    Dobrze skręć i załam skrętkę, zaizoluj, umieść to w puszce hermetycznej naytnkowej. W praktyce większość elektryków tak robi i jest dobrze.
  • #9 8687991
    robert_sz
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Miałem podobny przypadek do opisanego przez autora wątku.

Nasze rozwiązanie było takie:
    Na suficie powiesiliśmy (do góry dnem) korytka PCV, w korytkach układaliśmy przewody do pomieszczeń. Przy układaniu przewodów pomocne były kawałki 2-4cm pokryw, którymi blokowaliśmy kabel żeby nie spadały na podłogę.
    Jeśli w pomieszczeniu na tej samej ścianie było więcej gniazdek to wykonywaliśmy jedną bruzdę w pionie i resztę w poziomie.
    To była wielka płyta i związane z nią trudności. Część instalacji musieliśmy wykonać przewodem płaskim DYT-em.
    Wszystkie łączenia w puszkach, żeby nie demolować sufitu.

Zdecydowaliśmy się na zamykane korytka, bo w trakcie prac dodatkowe życzenia klienta były na porządku dziennym.
  • #10 8688067
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    Witam!

Peszel w tego typu instalacjach to bezsensowny przerost formy nad treścią.
    Jeden z kolegów przedstawił zastosowanie koryta PCV. I właśnie tak w przybliżeniu należy to wykonać. Ponadto w ścianach należy umieścić rury pomiędzy osprzętem a przestrzenią pomiędzy podwieszonym sufitem a stropem i oczywiście żadnych puszek w tej przestrzeni. Rury oczywiście o odpowiedniej średnicy i takiej ilości by ewentualna wymiana czy dołożenie nowych przewodów nie wymuszało ponownego kucia ścian.
    Wszystkie łączenia należy wykonać w puszkach pod osprzętem.

Nigdzie na świecie nie traktuje się płyty g/k z taką przesadną pieczołowitością jak niektórzy koledzy tu zalecają.
    Wycięcie ewentualnych otworów montażowych i ich ponowne załatanie to koszt rzędu kilkudziesięciu złotych. Więc pora skończyć z tą przesadną troską nie wiadomo o co.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas wymiany instalacji elektrycznej w domu, użytkownik rozważa umieszczenie kabli nad sufitem podwieszanym zamiast w tynkach. Uczestnicy dyskusji sugerują stosowanie peszli dla ochrony kabli oraz rozważają instalację bezpuszkową, co ułatwi ewentualne naprawy. Wskazują na konieczność stosowania odpowiednich średnic rur w ścianach dla przyszłych modyfikacji. Pojawia się również pytanie o zastosowanie kabli 3x1,5 mm w pomieszczeniu z telewizją, na co odpowiadają, że dla gniazdek lepsze będą kable 3x2,5 mm. Wskazówki dotyczą także łączenia kabli w puszkach hermetycznych oraz użycia korytek PCV do prowadzenia przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA