Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Honda civic 5d, Langeford, centralny zamek

FairFaX 31 Oct 2010 23:46 3682 1
    FairFaX
    Level 10  
    Witam.
    Od razu powiem, ze przeszukałem forum i niestety nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.

Kupiłem niedawno Honde Civic (ver. 5d z 98r) z zamontowanym alarmem Langeford - po pilocie mogę wnioskować, że jest to model 110 lub 113 (zielony LED i jasno-zielone przyciski).

Problem zaczął się od tego, ze syrena strasznie cicho pikała i nawet przy włączonym alarmie trzeba było prawie przykładać ucho do maski, żeby coś usłyszeć. Domyśliłem się, że padła syrena więc zakupiłem w sieci nową, o podobnej budowie i też o własnym zasilaniu, żeby ją wymienić.

Niestety podczas podłączania nowej syreny zrobiłem małe zwarcie łącząc któreś z przewodów i chyba od tamtej pory pojawił się problem z centralnym zamkiem.
    Przyczyną może być zwarcie, albo mogłem przez przypadek przyciskami z pilota coś po przełączać - w instrukcji nie znalazłem żadnej kombinacji przycisków, które wyłączałyby obsługę CZ.

Obecnie centralny zamek nie działa z pilota, ale mogę zamknąć samochód (wszystkie drzwi i bagażnik) kluczykiem od drzwi kierowcy. Alarm wydaje się działać normalnie(oprócz zamykania z pilota), bo mogę go uzbroić, rozbroić, syrena wyje przy otwieraniu drzwi, itp.

Sprawdziłem bezpieczniki w instalacji i wygląda na to, że wszystkie są ok.
    Na jakimś forum doczytałem, żeby czasowo odciąć zasilanie centralki, bo może jakieś zabezpieczenie się aktywowało - jeszcze tego nie robiłem i nie jestem pewien czy ma to sens.

Będę bardzo wdzięczny za poradę w kwestii centralnego.
    FairFaX
    Level 10  
    Udało mi się znaleźć papiery do alarmu i z nich wiem, że jest to Langeford HP110.

Na szybko sprawdziłem wyjścia sterujące centralnym w centralce alarmowej i przy uzbrajaniu/rozbrajaniu podaje sygnał, więc chyba muszę sprawdzić centralkę sterującą CZ.

Jakieś inne opcje?