logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmniejszenie zasięgu urządzeń radiowych (system ostrzeg.)

radq123 01 Lis 2010 10:30 1812 7
  • #1 8688116
    radq123
    Poziom 2  
    Witajcie

Mam następujące pytanie. Czy jest możliwe obniżenie zasięgu nadajnika (pilota) i odbiornika radiowego (takich jakich używa się przy bramach garażowych) do 4-5m? Zamierzam zbudować system ostrzegania przed wózkami widłowymi.

Wózek poruszający się po lini komunikacyjnej w fabryce miałby przymocowany nadajnik. W momencie, w którym znalazłby się w promieniu 4 max 5m od stanowiska operatora, sygnał z nadajnika zostałby odebrany przez odbiornik przy stanowisku który zapalałby lampkę ostrzegawczą.

Na hali produkcyjnej, na której chcę zainstalować wyżej opisany system, jeżdżą 4 wózki (4 nadajniki) oraz występuje 12 liń produkcyjnych (12 odbiorników). Operator odwrócony jest plecami do toru komunikacyjnego wózków, który znajduje sie w odległości 1m od stanowiska. Rozwiązanie, o którym myślę wydaje się być najprostsze oraz najtańsze.

Nie mam wybranych konkretnych modeli nadajników i odbiorników. Jakiego sprzętu dostępnego na rynku mógłbym użyć aby w jak najprostszy sposób dostosować go do moich potrzeb?
    Jestem otwarty na wszelkiego rodzaju sugestie.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 8688135
    tomaszdjt
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    witam
    ja bym raczej nie stosował nadajników radiowych bo na ich zasięg może wpływać sporo zakłóceń może zastosuj tor podczerwieni bardzo łatwo regulować zasięg
  • #3 8688644
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Zasięg da się na pewno zmniejszyć -:)
    Jak chcesz "tworzyć" to zastosuj czujniki, lub bramki PIR albo pętle magnetyczne.
  • #5 8689608
    radq123
    Poziom 2  
    Co do toru podczerwieni zastanawiam się czy zda on egzamin.
    Po pierwsze musiałbym zainstalować na wózku dwa nadajniki, ponieważ wózki jeżdżą w obydwie strony.
    Po drugie odległości pomiędzy poszczególnymi liniami wynoszą około 4m. Wymogiem jest aby sygnal ostrzegawczy pojawiał się przy lini, na wysokości której aktualnie znajduje się wózek oraz na lini poprzedniej i następnej. Zastanawia mnie to czy sygnał z nadajnika bedzie wyłapywany przez 3 odbiorniki.

Co do bramek PIR nie zdadzą one egzaminu gdyż obok toru dla wózków przemieszczają się ludzie, którzy byliby przez nie wyłapywani.

Jeśli chodzi o pętle magnetyczną (rozumiem że chodzi o detektor magnetyczny metalu) to z tego co mi wiadomo trzeba umieścić pętle w podłodze a na to niestety nie ma zgody w zakładzie.

Wracając do obniżania zasięgu, z tego co mi wiadomo obecne na rynku nadajniki (piloty) nie mają widocznej anteny przy której możnaby pomajstrować. Jeśli chodzi o odbiornik to wykręciłem z niego antene niestety nie obniżyło to znacznie zasięgu. Próbowałem również obniżać napięcie zasilania nadajnika jednak również nie osiagnąłem zamierzonego rezultatu.

Może zna ktoś jakieś konkretne urządzenia, których parametry możnaby w łatwy sposób pozmieniać (mam na myśli sam zasięg)

Poniżej przedstawiam rysunek ilustrujący problem
    Zmniejszenie zasięgu urządzeń radiowych (system ostrzeg.)
  • #6 8689962
    tomaszdjt
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    a może tak zrobisz dajesz 1 lub dwie kamery i rejestrator na takim rejestratorze możesz ustawić sobie strefy jak taka strefa zostanie naruszona (jak przejedzie wózek) to pojawia się alarm (wysterowanie przekaźnika) takich stref można bardzo dużo ustawić myślę że cały system kosztowałby ok 2tyś
  • #7 8690148
    radq123
    Poziom 2  
    Niestety rejestrator i kamery również odpadają ze względu na to że obok szlaku dla wózków przechodzą ludzie a jak to z ludźmi bywa bardzo często przechodzą przez ten szlak. W fabryce pracuje dużo ludzi więc co chwile byłby fałszywy alarm.
  • #8 8691086
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    Tag RFID na wózku + antena z odbiornikiem w pobliżu pracownika- oczywiście chodzi o RFID aktywny, pasywny ma za mały zasięg.
    Przy wykryciu wózka w zasięgu- uruchamia się alarm. Taniej i prościej nie będzie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na obniżenie zasięgu nadajnika i odbiornika radiowego do 4-5 metrów w celu stworzenia systemu ostrzegania przed wózkami widłowymi w fabryce. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie toru podczerwieni, czujników PIR, pętli magnetycznych oraz technologii RFID. Użytkownik zauważa, że tor podczerwieni wymagałby dwóch nadajników na wózkach, a czujniki PIR mogłyby generować fałszywe alarmy z powodu obecności ludzi. Pętle magnetyczne nie mogą być zainstalowane w podłodze. Najbardziej rekomendowane jest użycie aktywnych tagów RFID, które uruchamiają alarm w momencie wykrycia wózka w zasięgu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA