logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blokujące hamulce w Golf Mk4 1.9 SDI - możliwa usterka serwa?

pavelson 05 Lis 2010 22:05 5632 1
REKLAMA
  • #1 8707406
    pavelson
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam,

mam następujący problem z hamulcami w moim Golfie. Zauważyłem, że po krótkiej nawet jeździe samochód nie przyspiesza tak jak powinien, nawet przy ostrej redukcji ciężko go rozbujać, a przy wysprzęgleniu biegu na luz znacznie spowalnia. Pedał hamulca robi się twardy. Zatrzymywałem się, sprawdzałem, wszystkie felgi są gorące od tarcz. Hamulce ewidentnie trzymają.
    Napiszę co zrobiłem aby zawęzić krąg poszukiwań usterki... że tak powiem po nitce do kłębka. Wymieniłem z tyłu klocki (bo już się należało), wymieniłem płyn hamulcowy. Po tych zabiegach przejechałem auto, niestety nadal bez zmian. Samochód spowalnia, felgi się grzeją. Szukam dalej... Odłączyłem wężyk pomiędzy Vacuum Pompą a Serwem i sprawdziłem, że Vacuum Pompa działa, zawór jednokierunkowy również bez zastrzeżeń. Przejechałem samochód z odpiętym wężykiem podciśnieniowym od Serwa i okazało się, że jak ręką odjął. Fakt, hamulec nie jest już hamulcem tylko spowalniaczem, ale uszkodzenie pompy hamulcowej raczej nie wchodzi w grę, autko normalnie przyspiesza i ładnie toczy się na biegu jałowym. Oczywiście po podpięciu wężyka podciśnieniowego z powrotem awaria powraca.
    Mając na uwadze wszystkie te zabiegi, które wykonałem wychodziłoby na to, że coś nie tak z Serwem. Co prawda po kilkukrotnym naciśnięciu pedału hamulca a następnie uruchomieniu silnika pedał lekko opada, tak jak powinien przy sprawnym wspomaganiu hamulców, no ale to jeszcze nie rewelacja...
    Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem, czy to na pewno wina Serwa? Czy powinienem jeszcze coś sprawdzić? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 8729580
    pavelson
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Dobrze, miałem jednak nosa i prawidłowo obstawiałem. Przyczyną było nieszczelne Serwo od strony pedału hamulca, padła uszczelka. Serwo jest już naprawione, trzyma ciśnienie. Całość układu zmontowana i zalana płynem. Hamulce nie blokują się już samoczynnie podczas jazdy, autko hamuje tylko po naciśnięciu pedału - żyleta :)
    Dziękuję wszystkim, zamykam temat :)
REKLAMA