logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki rejestrator kamer + krótki opis REJB4 z Allegro + VIDEO

vwrafi 07 Lis 2010 01:53 4997 7
  • #1 8712042
    vwrafi
    Poziom 10  
    Ocena: 40
    Witam. Kupiłem ostatnio rejestrator REJB4 z Allegro. Jest to rejestrator 4 kamer nagrywający na dysk twardy.

Co mi się podoba :

- obraz nagrywany jest nawet całkiem dobrej jakości
    - raz włączone urządzenie pracuje u mnie bez przerwy już przez 2 miesiące i nic się nie dzieje, cały czas nagrywa obraz
    - gdy wyłączyłem korki i włączyłem je na nowo to rejestrator sam zaczął nagrywać, nie musiałem nic robić
    - chyba w miarę niska cena
    - posiada pilota i myszkę ( myszka w sumie bez sensu, nie ma z niej pożytku )
    - pobiera mało prądu
    - gdy nagrywam obraz z 4 kamer to dzięki kompresji udaje się miesiąc czasu ( dzień i noc ) zmieścić na dysku 1TB i to w rozdzielczości 704x576 / 12 klatek na sekundę.

Co mi się nie podoba :

- po zaniku napięcia rejestrator zaczął nagrywać, ale jako podgląd włączyło się domyślnie widok z 4 kamer a nie z tej co była ostatnio używana
    - można podłączyć dysk zewnętrzny USB ( do 1TB ) , ale trzeba za każdym razem wyłączyć i włączyć rejestrator ( nie jest to Plug & Play )
    - menu działa jak w starej pralce, wolno i ociężale, nie podoba mi się to

- i największa wada , rejestrator nagrywa pliki po maksymalnie 122MB , czyli po 6 minut. Jeśli nagrywamy obraz przez np. miesiąc czasu to mamy później na dysku tysiące małych plików i każdy z nich to 6 minut. Na rejestratorze obraz nagrany jest odtwarzany w sposób ciągły, jednakże gdy chcemy obejrzeć nagrany materiał na komputerze to niestety musimy co każde 6 minut załadować nowy plik z filmem , czyli gdy chcemy obejrzeć wideo z miesiąca, to musimy ręcznie załadować setki plików . Gdy zadzwoniłem do serwisu i zapytałem się czy jest na to jakaś rada , może jakiś inny program który mógłbym kupić , odpowiedź zabrzmiała " Nie ". A więc jeśli ktoś chce odtwarzaczać nagrany materiał w domu ( np. żeby zobaczyć czy pracownicy nie kradną towaru lub nie sprzedają go na lewo ) to musi kupić jeden rejestrator do nagrywania, a drugi do domu do odtwarzania.

A teraz moje pytanie : Czy istnieje na rynku rejestrator, który pozwoli mi na podłączenie i nagrywanie materiału na zewnętrznym dysku twardym, oraz który pozwoli mi na odtwarzanie na komputerze nagranego materiału w sposób ciągły.

Poniżej w linku program do odtwarzania filmów z tego rejestratora ( Playback.exe ) plus 2 pliki video w katalogu VIDEOS. Można zobaczyć o co mi chodzi z tym odtwarzaniem. Po odtworzeniu pierwszego pliku ( 6 minut ) , player po prostu zatrzymuje się i żeby odtworzyć następne 6 minut trzeba ręcznie załadować następny plik, jest to bardzo uciążliwe. Rejestrator nagrywa lepsze filmy niż te, po prostu te były nagrywane nocą i włączyło się nagrywanie nocne w kamerach, normalnie jakość jest lepsza.

Megaupload REJB4 filmy
  • #2 8713049
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    vwrafi napisał:
    A teraz moje pytanie : Czy istnieje na rynku rejestrator, który pozwoli mi na podłączenie i nagrywanie materiału na zewnętrznym dysku twardym, oraz który pozwoli mi na odtwarzanie na komputerze nagranego materiału w sposób ciągły.

Oczywiście, jest to komputer z odpowiednim oprogramowaniem.
    Na przykład Selcamnet umożliwia podgląd nieprzerwany z całej doby, jednej lub wielu kamer jednocześnie. Do tego masz możliwość oglądania synchronicznego (synchronizacja czasu) lub asynchronicznego. Dowolna konfiguracja kamer przeglądanych. Do dyspozycji regulacja szybkości odtwarzania, opcja turbo (co 10-a klatka). Przewijanie również do tyłu. Możliwość szybkiego wydruku dowolnej klatki lub zapisania w windowsowym schowku. Szybka archiwizacja całości lub fragmentów podczas przeglądania na dowolnym komputerze w sieci. Funkcja lupy (powiększenie dowolnego fragmentu obrazu) itp.
    Dysku wyciągać nie musisz (oczywiście możesz), przeglądanie działa na komputerze rejestrującym oraz na dowolnym w sieci. Przez Internet są ograniczone funkcje przeglądania dowolną przeglądarką internetową.
  • #3 8714049
    vwrafi
    Poziom 10  
    No właśnie chodzi mi o urządzenie rejestrujące a nie o komputer. Może jakaś sugestia co do wyboru takiego urządzenia ? Jak nic nie ma takiego to dokupię jeszcze jeden rejestrator REJB4 żeby przeglądać na nim materiał.
  • #4 8714260
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    Apery z serii S posiadały dysk SATA w kieszeni umieszczonej w panelu czołowym rejestratora. Kieszeń można było wyjąć, włożyć dysk do kompa i odczytać pliki dzięki odpowiedniemu oprogramowaniu. Jednak nagranie było podzielone na fragmenty.
  • #5 8715796
    vwrafi
    Poziom 10  
    Aha, czyli jednak każdy nagrywa we fragmentach.

W takim razie będzie trzeba kupić jakiś komputer. Czy wiecie jakie paramety musi mieć taki komputer i jaka jest mniej więcej cena takiego komputera ( oczywiście zależy mi na jak najtańszym zestawie , i tylko nowy z gwarancją ) ? I jaka karta oczywiście. Zależy mi też na jakimś słabym zasilaczu żeby nie pobierał dużo prądu ( rejestrator chodzi 24/7 ). I czy można jeszcze kupić Windowsy XP czy już tylko Windows 7 wchodzi w grę ? Aha, monitor już mam ( do rejestratora ) więc będę potrzebować tylko jednostkę centralną.
  • #6 8715888
    balcerek777
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jest jeszcze fajny rejestrator marki everfocus (drogi :) ) ale zamontowaliśmy go w pewnym sklepie w którym właściciel ma problemy z wszelkimi urządzeniami technicznymi. Chodziło mu o coś łopatologicznego żeby nie musiał się męczyć z przegrywaniem i odtwarzaniem materiału z monitoringu. Teraz ma tak: rejestrator z dyskiem twardym wyciąganym w technologi Hot plugging lub jak kto woli HOT SWAP to znaczy ze dysk można wyciągnąć w trakcie pracy urządzenia. Przychodzi do sklepu wyciąga dysk twardy wkłada drugi. Jedzie do domu w domu ma specjalną kieszeń matkę podłączona do laptopa wkłada dysk ogląda to co było idzie spać na drugi dzień czy jak zajdzie potrzeba znowu wymienia dyski. I cała filozofia. A oglądanie nagrań po 6 minut to jakaś paranoja. Musi to być jakiś błąd bo nie wyobrażam sobie ładować plik co każde 6 minut. Może w menu rejestratora jest rodzaj archiwizacji??

ps
    każdy rejestrator nagrywa we fragmentach ale w każdym z mi znanych nie musisz ładować kolejnych plików
  • #7 8716002
    vwrafi
    Poziom 10  
    No właśnie dokładnie o coś takiego mi chodziło, bo to u cioci montowałem ten system i ona właśnie chce mieć coś prostego. Wkłada nowy dysk, wyjmuje stary, jedzie do domu i odtwarza materiał w laptopie popijając kawę. Czy mógłbyś podać model tego rejestratora ?

A co do mojego rejestratora to nie jest on uszkodzony i nie jest to jakiś błąd, dzowniłem do serwisu i potwierdzili że to już tak jest. Po prostu ten player dołączony do rejestratora nie odtwarza nagranego materiału w jednym ciągu, zresztą można zobaczyć to w linku który dałem. Oczywiście gdy materiał jest odtwarzany z rejestratora w sklepie, to jest ciągłość, dlatego rozważam kupno drugiego rejestratora do domu tylko w celach odtwarzania materiału.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił rejestrator kamer REJB4 z Allegro, który nagrywa obraz z czterech kamer na dysk twardy. Docenia dobrą jakość nagrania, niezawodność działania przez dwa miesiące, automatyczne uruchamianie po zaniku napięcia oraz niskie zużycie energii. Zauważa jednak, że po zaniku napięcia rejestrator domyślnie włącza widok z czterech kamer, a nie z ostatnio używanej. Użytkownik rozważa zakup dodatkowego rejestratora do przeglądania nagrań, ponieważ obecny model nagrywa w fragmentach. W dyskusji poruszono również inne modele rejestratorów, takie jak EDR410 od Everfocus, który umożliwia łatwą wymianę dysku twardego oraz archiwizację nagrań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA