logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 b3 87r. 1.8 gaźnik Zgasł podczas jazdy i nie odpala

silny743677 07 Lis 2010 10:57 10881 13
REKLAMA
  • #1 8712575
    silny743677
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Właśnie wróciłem i mam problem z autem bo musiałem go ściągnąć bo za nic w świecie nie chce zapalić.
    Podczas ruszania i włączeniu na 2 bieg zacząłem przyśpieszać i nagle auto zgasło.
    Jechałem na gazie, ale na benzynie też nie chciał mi zapalić jak próbowałem, a zawsze wszystko działało bez zarzutów.
    Na miejscu sprawdziłem z kolegą iskrę, jest jak najbardziej, pompka podaje paliwo do gaźnika, tylko właśnie nie wiem czy nie za małe ciśnienie, bo dało radę zatkać palcem i paliwo już nie leciało.
    Ale nie wiem, dlaczego zgasł na gazie i nie chciał już odpalić.
    Może jakiś przekaźnik, albo zawór.
    Może ktoś ma jakąś propozycję od czego zacząć?
    Jeszcze zauważyłem, że gaźnik się troszkę rusza przy podstawie, ale to chyba nie jest główny powód, bo nie cieknie tam ani nic.
    Na co zwrócić uwagę, może ktoś miał już taki problem?
    Zależy mi bardzo na czasie.
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Dodano po 10 [minuty]:

Właśnie byłem teraz naładować akumulator żeby coś dalej sprawdzać i zauważyłem, że koło gaźnika na dole jest jakiś cienki czarny przewód, tak jak by urwany.
    Czy to może być jakaś masa na gaźnik, czy coś innego?
    Może ma jakieś ważne znaczenie.

Wydaje mi się, że to będzie coś z gaźnikiem bo powinien chodzić na pb odpalić normalnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8712741
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Ten urwany przewód to pewnie zawór elektromagnetyczny a nie masa,podłącz i sprawdź czy działa.
  • #3 8712762
    adam640
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Może zacznij od dokręcenia gaźnika, a następnie poszukaj do czego był przyczepiony ten czarny przewód.
  • REKLAMA
  • #4 8712783
    silny743677
    Poziom 10  
    Sprawdzę to dokładniej, ale proszę o dalsze propozycje co do tematu

Dodano po 1 [minuty]:

A czy ciśnienie nie jest za małe któro jest podawane przez pompke paliwową
  • REKLAMA
  • #5 8712810
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Ciśnienie nie może być duże, bo zaworek pływaka by nie mógł regulować poziomu paliwa w gaźniku !
  • #6 8712832
    silny743677
    Poziom 10  
    Ide właśnie sprawdzić czy coś nieodpadło jakiś kabelek itp bo tak nagle zgasło auto jak by coś właśnie odpadło
  • #7 8719299
    silny743677
    Poziom 10  
    Przewód o którym mówiłem jest od sondy, ale auto nadal nie zapaliło. Co mogę jeszcze sprawdzić, bo paliwo jest podawane napewno do gażnika, a świece suche więc go niezalewa. Czy jest jakieś urządzenie któro może blokować przepływ paliwa z gaźnika na silnik? JAkie mogą być prawdopodobne usterki?
  • Pomocny post
    #8 8719705
    kylo40
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam, a bezpiecznik sprawdzałeś?????????(od instalacji LPG)
    Być może się przepalił i odciął dopływ paliwa (jeśli jest elektryczna dysza wolnych obrotów)i co za tym idzie odciął dopływ gazu.Czy kontrolki na przełączniku od lpg się świeca???????
  • #9 8719886
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    A iskrę sprawdzileś czy jest w odpowiednim momencie. Wlej 100 lub 2 paliwa bezposrednio do gaznika. i zobacz czy zapali. albo się chociaż odezwie.
  • #10 8721697
    jhosef
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Ciśnienie paliwa w gaźniku jest dość niskie, jeśli przytkasz paluchem to regulator ciśnienia puści na powrót. Podejrzewam, ze masz Pierburga 2e2 lub 2ee (nie wiem czy ten był akurat montowany w audi 1,8 -on ma sondę lambda.

Możesz mieć przyblokowany zawór iglicowy pływaka. Ale aby się do niego dobrać potrzebne będzie zdemontowanie góry gaźnika, a to się wiąże z możliwością uszkodzenia uszczelki.

Możesz spróbować ręcznie podawać paliwo, czasem pomagało na dużego fiata:) Zrzucić dolot i strzykawką w gardziel podczas kręcenia silniczkiem.

Tylko mimo wszystko powinien odpalić na LPG

Co do ruszania się gaźnika: odkręć do od korektora i sprawdź podstawę gumowo-metalową gaźnika. Jeśli ma spękania to do wymiany ale to nie powód braku zapalania - nie ułatwia ale nie powinno zupełnie unieruchomić auta.
  • REKLAMA
  • #11 8722665
    silny743677
    Poziom 10  
    Bezpieczniki od lpg są sprawne i elektromagnesy też wszystkie.

Nawet po wlaniu paliwa na 2 tłoki nie odezwał się. A ta podstawa gumowa pod gaźnikiem jest dobra tylko sie rusza na gumie.

Dodano po 3 [minuty]:

Czy może mieć coś do tego silniczek krokowy, bo słychac go jak pracuje po włączeniu zapłonu, a wcześniej tego nie było.

Gażnik to jest właśnie ten pierburg, ale jaki dokładnie to nie wiem
  • Pomocny post
    #12 8723280
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    paliwa nie leje się na tłoki tylko w gaźnik około 10-20ml
    sprawdź pasek rozrządu tzn czy ma wszystkie zęby
  • Pomocny post
    #13 8724023
    jhosef
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Jeśli jest to pierburg 2ee, sterowany elektronicznie to jest coś jakby silniczek krokowy. Dokładnie nastawnik przepustnicy.

Tak to dokładnie wygląda:

Audi 80 b3 87r. 1.8 gaźnik Zgasł podczas jazdy i nie odpala

Późniejsze modele sterownika gaźnika miały możliwość diagnostyki kodami błyskowymi, podobnie jak monojetronic Boscha.

Sprawdź jeszcze rozrząd na znakach. Paliwo podawaj w gardziel gaźnika tylko z głową abyś go nie zalał.
  • #14 8730493
    silny743677
    Poziom 10  
    jhosef dzięki za podpowiedz, mało prawdopodobne ale jednak był przestawiony rozrząd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi 80 b3 1.8 zgłasza problem z samochodem, który zgasł podczas jazdy i nie chce odpalić. Sprawdzono iskrę oraz działanie pompki paliwowej, jednak ciśnienie paliwa może być zbyt niskie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie przewodów, przekaźników lub zaworów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie gaźnika, ciśnienia paliwa, bezpieczników instalacji LPG oraz stanu rozrządu. Wskazano również na możliwość zablokowania zaworu iglicowego w gaźniku Pierburg. Użytkownik zauważył, że silniczek krokowy działa, co może wpływać na problem z uruchomieniem silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA