logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aprilia Atlantic 500 – zgasł podczas jazdy, śniedź i przegrzanie kabli alternatora

911 08 Wrz 2025 17:56 756 2
REKLAMA
  • #1 21656896
    911
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Aprilia Atlantic 500 skuter zgasl mi w czasie jazdy . Po zakreceniu rozrusznikiem na chwile odpalił ale nie chciał wejść na obroty i zgasł . Po rozkręceniu widzę iskra jest choć może słaba bo czerwona , paliwo ze wtryskiwacza tez dochodzi .
    Moim zdaniem trochę wolno kręci rozrusznik ale to nie ma raczej związku ze zgasnięciem podczas jazdy . Po zdjeciu kolejnej obudowy znalazłem spaloną izolacje i błękitną śniedź na kablach z alternatora na regulator . Jeden z kabli ma odbarwienie tak sie zastanawiam dlaczego tak sie ten odcinek grzał kostka ma łady styk konektory nie przypalone . Nie wiem wyciąć ten kawałek i dosztukować nowym kablem czy włożyc w koszulkę termokurczliwą bo żyła niby cała nie widać przegniłych nitek . Być może to nie jest jedyna przyczyna ,że nie odpala ale na pewno trzeba zacząc od poprawienia tego bo musiało wpłynąc spadek napięcia .
    Zastanawiam się nad czujnikiem połozenia wałka rozrządu jak go sprawdzic bo ma trzy kabelki . Kiedyś w aucie to on był powodem nie odpalania .
    Załączniki:
    • Aprilia Atlantic 500 – zgasł podczas jazdy, śniedź i przegrzanie kabli alternatora IMG_20250908_163035.jpg (3.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Aprilia Atlantic 500 – zgasł podczas jazdy, śniedź i przegrzanie kabli alternatora IMG_20250908_131203.jpg (2.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Aprilia Atlantic 500 – zgasł podczas jazdy, śniedź i przegrzanie kabli alternatora IMG_20250908_135540.jpg (2.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21656925
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    911 napisał:
    Moim zdaniem trochę wolno kręci rozrusznik ale to nie ma raczej związku ze zgasnięciem podczas jazdy

Doładuj akumulator, niskie napięcie może mieć wpływ na zapłon.
    911 napisał:
    Po zdjeciu kolejnej obudowy znalazłem spaloną izolacje i błękitną śniedź na kablach z alternatora na regulator

To jest stary problem skoro zdążyło zaśniedzieć - trzeba naprawić ale nie znaczy to że jest to przyczyna problemów z gaśnięciem.
    Zobacz na schemat od czego są te przewody, zwłaszcza środkowy (zapłon czy ładowanie/zasilanie), na razie zaizoluj i sprawdź czy się grzeje.

Schemat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1485852-210.html#8081073
  • #3 21657010
    911
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    >>21656925 Nie za bardzo mogę sprawdzic czy się grzeje bo nie odpala . Natomiast pamiętam ,że ładowanie jest słabe ale to chyba problem typowy w tych Apriliach bo widziałem gdzieś post po angielsku też ktos miał problemy .
    U siebie dodałem dodatkowy Voltomierz na desce i łapałem sie gdzieś z przodu do kabelka z plusem . Napięcie na tym Voltomierzu jest jakis 1V-1,5V niższe niz na akumulatorze gdzie podpinałem drugi miernik . Na obrotach ładowanie dochodziło do 12V a na akumulatorze 13,5 .
    Te kable z kostki to moim zdaniem idą z uzwojeń alternatora na regulator . Wychodzą z bloku silnika prowadzą pod osłona w stronę regulatora ale dzis nie zdjąłem tej osłony więc na 99% . Kiedyś zaglądałem do regulatora jest pod osłona na końcu skutera trzeba odkręcic znacznie wiecej .
    Nie mam niestety schematu elektrycznego poruszam sie trochę na intuicje .
    A masz pomysł jak sprawdzić ten czujnik walka ? Spodziewałem sie dwóch kabli a są trzy .
REKLAMA