logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Webasto AirTop 2000 - lokalizacja bezpiecznika, brak zasilania

TczewTomek 07 Lis 2010 12:08 5368 10
REKLAMA
  • #1 8712903
    TczewTomek
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam , mam problem ze swoim webastem , w sumie to przestało działać z dnia na dzień , jak je wyłączyłem jednego dnia rano tak już tego samego nie chciało się włączyć . Wychodzi na to że webasto poprostu nie dostaje prądu , i tu moje pytanie czy jest gdzieś jakiś bezpiecznik do Webasta ? Patrzyłem przy webascie i na kablu który wychodzi z kabiny i nic takiego tam nie widziałem .
  • REKLAMA
  • #2 8714780
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8714790
    TczewTomek
    Poziom 10  
    Taa fachowa pomoc ... A możesz kolego powiedzieć gdzie go szukać ? Bo sama informacja że on jest nie wiele daje .
  • REKLAMA
  • #4 8715982
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4159
    TczewTomek napisał:
    Taa fachowa pomoc ... A możesz kolego powiedzieć gdzie go szukać ? Bo sama informacja że on jest nie wiele daje .
    Taa fachowe pytanie...W rowerze ukraina bezpiecznik był przy dynamie.:D
  • REKLAMA
  • #5 8716735
    TczewTomek
    Poziom 10  
    Jak się nie ma nic konkretnego do powiedzenia to lepiej nic nie mówić. Ale ja tu się nie mam zamiaru z nikim kłócić czy robić off topa ... Jeśli ktoś wie gdzie takowy bezpiecznik się znajduję to proszę o taką informację.
  • #6 8718514
    apollo229
    Poziom 21  
    Ocena: 227
    Nic nie napisałeś dokładniej, to niby jakiej odpowiedzi oczekujesz.:?:
    Napisz nam w jakim aucie jest to ogrzewanie, czy jest ono "domontowywane", czy zakładane fabrycznie?
  • #7 8718717
    TczewTomek
    Poziom 10  
    Webasto jest w Scanii 124 wątpię żeby było ono montowane fabrycznie , gdyż do sterowania webastem jest pokrętło którym się je załącza i jednocześnie ustawia temperaturę grzania . Zamontowane jest pod dolnym łóżkiem po lewej stronie kabiny.
  • #8 8718781
    apollo229
    Poziom 21  
    Jeśli jest dokładane to sprawdź czy nie jast on może w okolicach akumulatorów lub gdzieś blisko deski głównej bezpieczników.
    Trudno jest mi powiedzieć gdzie on może być dokładnie, wszystko zależy od instalatora. Zobacz przy aku, czy nie ma jakichś dodatkowych przewodów, może tam????
    Napisz jeszcze czy jak próbujesz włączyć to dioda na włączniku świeci się?
  • #9 8718787
    TczewTomek
    Poziom 10  
    Patrzyłem przy aku i przy webaście .. takowego bezpiecznika nie zauważyłem . Jutro rozkręcę deskę i zobaczę przy sterowniku. Dioda na wyłączniku się nie świeci .
  • #10 8718845
    apollo229
    Poziom 21  
    Czyli ewidentnie brakuje napięcia. Proponuje jeszcze sprawdzić dla pewności, jeśli masz miernik czy faktycznie napięcie do sterownika nie dochodzi. Jeśli okaże się, że jednak tak, to stawiam na sterownik.
    Daj znać jak poszło
  • #11 8863341
    TczewTomek
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany , jak się okazało walnięta była płytka , czy ten cały układ który znajduję się w urządzeniu oraz , jakieś zwarcie w kablach było . Koszt naprawy niestety troszkę wyniósł ... Ale mina zadowolonego kierowcy jest bezcenna :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ogrzewaniem Webasto AirTop 2000, które przestało działać nagle, sugerując brak zasilania. Pytano o lokalizację bezpiecznika, jednak nie znaleziono go ani przy urządzeniu, ani przy akumulatorze. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie napięcia do sterownika oraz ewentualne uszkodzenia w instalacji. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez naprawę uszkodzonej płytki oraz zwarcia w kablach, co wiązało się z kosztami naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA