logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać kondensator aby podtrzymał świecenie diody led

komi92 07 Lis 2010 12:52 3392 6
REKLAMA
  • #1 8713152
    komi92
    Poziom 10  
    Witam !

Jest to mój pierwszy post tutaj więc witam wszystkich. Mam do Was pytanie, chodzi o to, że chcę zrobić, np. sobie uklad świecącej diody led, która po odlączeniu nap. świeci się powiedzmy te 2sekundy. Wiem, że mogę zrobić to podł. do tego kondensator. Tu mam pytanie jak dobrać te wartość kond. Z jakich wzorów skorzystać i jak to wszystko podłączyć (jeśli można proszę o przykładowy schemacik czy rysunek).

Z góry dziękuje i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 8713189
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 674
    Witam !
    Równolegle do diody LED dołącz kondensator elektrolityczny, zacznij od 1uF/16V i sprawdź jaka jest zwłoka, jak nie widać zwłoki to idź dalej wymień kondensator na o większej pojemności. Oczywiście LED szeregowo z rezystorem trzeba podłączyć do zasilania.
    Pozdrawiam. Stefan

PANOWIE - trochę więcej samodzielności.
  • REKLAMA
  • #3 8713234
    Elektro2
    Poziom 10  
    Witam jeżeli chodzi o pojemność kondensatora to ja brałem byle jaki i podłączałem go do diody równolegle + do + a - do- . Oto rysunek. ( Paint więc jakość mała )Mam nadzieję że pomogłem.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 8713302
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 674
    Prawie dobrze, pomiędzy włącznikiem a LED daj rezystor np. 470ohm
  • REKLAMA
  • #5 8713439
    komi92
    Poziom 10  
    No dobra, a poda mi ktoś konkretne wzory nadobranie kondensatora w tym przypadku ;>

dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #6 8713509
    hakers_95
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Musisz dobrać doświadczalnie, aż dojdziesz do momentu w którym będziesz zadowolony z efektu ;] zacznij np. od 1uF
  • #7 8716217
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.14, p.16.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak dobrać kondensator do układu świecącej diody LED, aby świeciła przez około 2 sekundy po odłączeniu zasilania. Odpowiedzi sugerują podłączenie kondensatora elektrolitycznego równolegle do diody, zaczynając od pojemności 1uF/16V i eksperymentowanie z większymi pojemnościami, aby uzyskać pożądany efekt. Wskazano również na konieczność dodania rezystora (np. 470Ω) w szereg z diodą. Użytkownicy dzielą się również linkami do schematów oraz wskazówkami dotyczącymi doboru kondensatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA