logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić dyski ST-251 z kontrolerem WDC na 386DX40?

tzok 03 Lut 2003 18:58 3948 6
REKLAMA
  • #1 92351
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6509
    Czy ktoś może wie jak to zmusić do pracy. Mam 386DX40 z 8MB i chciałem postawić na tym serwerek (tak do poćwiczenia "na sucho"). Udało mi się zdobyć dwa dyski ST-251 i kontroler do nich. Jednak nie mogę zmusić tego koputera, żeby widział dyski, nawet jak wyjmę kontroler Multi I/O i zostawię tylko MFM to też nic, próbowałem różnego podłączenia taśm do dysków, z jednym dyskiem i z dwoma. Na dyskach jest kilka zworek, ale wiem, że ustawia się nimi drive ID (jeden dysk ma 1 drugi 2), na kontrolerze są tylko trzy zworki: JC, PRINARY (dokładnie tak) i SECONDARY, z czego dwie ostatnie koło siebie. Od kontrolera odchodzą 4 taśmy: FDD, Data1, Data2 i Controller (na nim są 2 wtyczki i tak jak we flopie do drugiej parę żył jest zamienionych). Jak bym nie ustwił dysków w BIOSie to po paru sek od włączenia jest komunikat "HDD controller failure". Dyski na pewno działały z tym kontrolerem.
  • REKLAMA
  • #2 92377
    struna
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Bedzie ci to dzialalo w stylu SCSI nie wolno w biosie wogole ustawiac dyskow. Poprostu bios ich nie zobaczy normalnie jedynie widzi dyski na IDE. Mialem kiedys cos takiego i w biosie dyski byly ustawione na none.
  • REKLAMA
  • #3 92478
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć !
    Do dysków MFM dochodzą dwie tasiemki ( szeroka i wąska ) W sterowniku masz dwa złącza do taśmy wąskiej , taśma 1 - dysk
    C , taśma 2 - dysk D . Taśma szeroka jest wspólna dla obu dysków ( uwaga na konieczny przeplot ). Powodzenia w badaniach.
  • REKLAMA
  • #4 92502
    tzok
    Już ruszyło a dyski muszą być ustawione w BIOSie (type 40) tyle, że autodetekcja nie działa.
    Ale jest kolejny problem - zdaje się, że kontroler FDD karty WDC (MFM HDD) gryzie się z kontrolerem FDD na Multi I/O, ale nie jestem pewien. Jak włożę dyskietkę startową z DOS 7.0 to wychodzi coś w stylu Błąd wejścia/wyjścia, jak włożę PC-DOS 6.30 to zaczyna startować i albo zwis po 'Starting PC-DOS..." albo próbuje wczytać programy z autoexeca i wychodzi, że ich nie ma i że nie ma interpretara poleceń (ta dyskietka ma badsectory ale mój komp może z niej startnąć). Z kolei jak próbuję startować z dysku to na jedym jest 'No system disk...' a na drugim 'NO ROM BASIC - SYSTEM HALTED' - czyli jest jakiś archaiczny DOS z XT wymagający interpretera BASICa w ROMie.
    I jeszcze jeden problem - kontroler z tej karty WDC nie potrafi obsłużyć mojego flopa (Samsung 1,44MB 3,5") - "FDC controller failure" jak mu podłącze tego flopa.
    Jakieś pomysły jak wgrać na te dyski jakikolwiek działający OS :?:
  • REKLAMA
  • #5 94379
    tzok
    Flop też działa (na Multi I/O) to była wina mojego flopa Samsunga... Ruszył flop 720kB (DD) z Atari ST, ale niestety on nie podaje czy jest włożona dyskietka i jeśli w BIOSie jest włączona opcja 'FDD seek at boot' to da się zabotować system i wykonać jedno polecenie (dopóki czyta to jest dostęp ale jak przerwie to wychodzi błąd i nie da się korzystać ze stacji) ale trzeba je wpisać zanim wystartuje DOS lub umieścić w autoexec'u - wtedy można skopiować kilka plików. Moja wytrwałość została nagrodzona 25MB starych gierek na jednym z dysków ;).
    Do C2H5OH: Przeplot nie jest konieczny (tak wnioskuję z opisu), jeśli go nie ma to trzeba ustawić różne Drive ID na zworkach, jeśli jest - oba dyski mają mieć ustawione na 2. Na stronie Seagate ciągle jeszcze jest opis tych dysków...
  • #6 94519
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć !
    Opisałem Ci kabelki , mając przed sobą dysk ST - 225 z przyłączonymi kabelkami. Przeplot był .....
    Dobrze , że znalazłeś opisy na stronie producenta , bo właśnie miałem zapytać dlaczego tam nie szukałeś. W GOOGLE po wpisaniu ST-251 jest "cała tona" informacji na ten temat.......
  • #7 94734
    tzok
    Znalazłem też fajną stronę z opisami różnych dysków i kontrolerów (choć mojego tam nie ma): http://www.pc-disk.de/. Niektóre opisy są niezbyt dokładne, ale zawsze to coś. Najlepsze, że znalazłem ją dość dawno i nawet miałem do niej link na swojej stronie :oops:

Podsumowanie tematu

✨ Dyski ST-251 z kontrolerem WDC na komputerze 386DX40 wymagają specyficznej konfiguracji, aby działały poprawnie. Dyski MFM podłącza się za pomocą dwóch taśm: szerokiej (wspólnej dla obu dysków) oraz wąskiej (po jednej do każdego dysku, oznaczonych jako Data1 i Data2). Przeplot taśmy szerokiej jest istotny, a dyski muszą mieć odpowiednio ustawione zworki Drive ID (np. 1 i 2 lub oba na 2 przy przeplocie). W BIOS-ie dyski należy ustawić ręcznie na typ 40, ponieważ autodetekcja nie działa, a BIOS nie powinien wykrywać ich jako IDE. Kontroler WDC może kolidować z kontrolerem FDD na karcie Multi I/O, co powoduje błędy przy próbie użycia stacji dyskietek, zwłaszcza gdy podłączony jest dyskietkowy napęd Samsung 1,44MB. Floppy 720kB (DD) z Atari ST działa poprawnie, choć wymaga wyłączenia opcji "FDD seek at boot" w BIOS-ie. Próby uruchomienia systemu z dysków kończą się komunikatami o braku systemu lub błędach interpretera BASIC, co wskazuje na konieczność wgrania odpowiedniego, kompatybilnego systemu operacyjnego. Warto korzystać z dokumentacji producenta oraz stron takich jak Seagate i pc-disk.de, gdzie dostępne są opisy dysków i kontrolerów MFM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA