logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik krokowy z enkoderem - jak zapobiec gubieniu kroków z TMC 453?

senior 28 Wrz 2004 21:37 8850 12
REKLAMA
  • #1 880629
    senior
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam problem z gubieniem kroków przez silnik. Ostatnio znalazłem informacje, że przy pomocy układu TMC 453 i enkodera można temu zaradzić.
    Chętnie dowiem się czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 880719
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Podaj typ silnika i sterownika.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 881942
    senior
    Poziom 14  
    Witam i podaję dodatkowe informacje.
    Używam sterownika f-my Perform .
    Silnik to Sanyo typ 103-771-1242 3,9V 1,35A
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 882895
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Niestety na temat silnika nic konkretnego nie znalazłem. Podejrzeam że jest to silnik 2 fazowy z krokiem 1,8° i momencie w granicach 0,35Nm.
    Jeżeli chodzi o sterownik to z takim spotykam sie po raz pierwszy. W swojej praktyce stosuję sterowniki f-my Wobit i nie mam z nimi żadnych problemów a steruję silniki o momencie 4Nm i prądzie 4.5A. Ustawione są one w pracy mikrokrokowej (1600 kroków na obrót). Nie stosuję enkoderów. Zliczanie realizuję programowo. Mam do Ciebie jeszcze dwa pytania. Czy silnik gubi kroki pracując bez obciążenia?. Czy częstotliwość taktowania została dobrana optymalnie?.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 885301
    senior
    Poziom 14  
    Witam.
    Dziekuje za informacje.
    Z zainteresowaniem zapoznalem sie z opisanym sposobem zapobiegania zjawisku gubienia krokow.
    Rozwiazanie to jest chyba prostsze od stosowania enkodera.
    Nie wiem tylko jak zmienia sie moment przy sterowaniu mikrokowym i czy uklad moze pracowac z programem Mach2.
    Pozdrawiam
  • #6 885993
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Zapoznałem sie ze sterownikami produkowanymi przez f-mę PerForm. Producent w mało wyczerpujący sposób prezentuje swoje wyroby. W normalnym srerowniku podział kroków realizowany jest poprzez zmianę ustawienia zworek na płycie czołowej . Stosując mikrokrok zwiększa się dokładniść przesuwów. Mam jeszcze pytanie co konkretnie Napędzasz tym silnikiem.
    Pozdrawiam.
  • #7 890035
    senior
    Poziom 14  
    Obecnie wykorzystuje silniki do frezowania tworzywa (miekkie PCV)
    W przyszlosci chce frezowac metale.
    Pozdrawiam.
  • #8 894321
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Czy silnikiem krokowym będziesz napędzał posów stołu frezarki?
  • #9 894546
    senior
    Poziom 14  
    Tak, stół frezarki będzie napędzany silnikami krokowymi.
  • #10 895540
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Czyli najprawdopodobniej dokładność 0,1mm byłaby wystarczająca. W tym tygodniu będę testował napęd z zastosowaniem nowego oprogramowania i zobaczę jaką dokładność uzyskam. Czy do sterownika z PerFormu dołączona jest jakiś opis odnośnie działania, ustawiania trybu pracy itp. Jaki zasilacz jest zastosowany ?. Czy po włączeniu zasilania silnik ustawia się w tryb zahamowania ? Powinno być słyszalne "stuknięcie" w silniku i osi silnika nie można przekręcić ręcznie.
  • #11 896104
    senior
    Poziom 14  
    Dziękuje bardzo za zainteresowanie tematem.
    Myślę jednak ze w moim przypadku warto przeanalizować dodatkowe użycie enkodera, ponieważ nowa maszyna ma być bardzo dokładna i mieć silniki o dużym momencie.
    Pozdrawiam
  • #12 896339
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Zastosowanie enkodera w tym przypadku (napęd stołu) jest jak najbardziej wskazane. Tak samo pewne zahamowanie silnika po wykonaniu ruchu jest bardzo ważne. Na temat Twojego sterownika porozmawiam ze znajomym może coś doradzi. Silnik który stosujesz określiłem na około 0,35 Nm ale mogę się mylić. Żeby uzyskać dużą dokładność silnik musi pracować w mikrokroku tzn. na jeden obrót wału silnika przypada 1600 kroków. Pytałem się o jakiś opis odnośnie działania sterownika.
  • #13 897818
    senior
    Poziom 14  
    Problem dotyczy nowej maszyny do obróbki metalu i stad poszukiwanie sterownika gwarantującego dokładne pozycjonowanie (enkoder)
    Z ogólnych informacji wynika, ze podobne sterowanie ma silnik bezszczotkowy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu gubienia kroków przez silnik krokowy oraz możliwości jego eliminacji za pomocą sterownika TMC 453 i enkodera. Użytkownik stosuje silnik krokowy Sanyo 103-771-1242 (3,9V, 1,35A) wraz ze sterownikiem firmy PerForm. Poruszono kwestie pracy w trybie mikrokrokowym (np. 1600 kroków na obrót) dla zwiększenia dokładności oraz programowego zliczania kroków bez enkodera. Zwrócono uwagę na znaczenie stosowania enkodera w aplikacjach wymagających wysokiej precyzji, zwłaszcza przy obróbce metali i napędach stołów frezarek. Omówiono także wpływ mikrokroków na moment silnika oraz konieczność odpowiedniego doboru częstotliwości taktowania. Wskazano, że zastosowanie enkodera i pewne zahamowanie silnika po ruchu są kluczowe dla dokładnego pozycjonowania. Poruszono również temat dokumentacji i ustawień sterownika PerForm oraz kompatybilności z oprogramowaniem Mach2.
REKLAMA