logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unifon 1131 i kabel czterożyłowy- jak podłączyć?

mp2002 19 Maj 2008 21:59 7710 12
  • #1 5158583
    mp2002
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam problem z podłączeniem Unifonu 1131 miwi-urmet. Po wielu próbach udało mi się osiągnąć coś takiego - wszytko działa z wyjątkiem sygnału z dołu że ktoś chce żeby otworzyć drzwi ( a to dość poważny problem :) ).
    Podłaczyłem kable następująco:
    biały do 1
    niebieski do 2
    ciemny zielony do 6 zmostkowanej z 10
    czerwony do 9
    przy takim podłaczeniu nie działał przycisk otwierania drzwi - po zmostkowaniu prze ze mnie 1 z 9 zaczął działać. I wszystko było by pięknie gdyby jeszcze działał sygnał że ktoś do mnie dzwoni.
    Ma ktoś jakieś sugestie?
    Przeglądałem trochę to forum ale niestety nie znalazłem informacji pomocnej! Z góry też dziękuję za rady odsyłającą mnie do sąsiadów :)
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  • #2 5161351
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Musisz dowiedzieć się czy otwieranie zaczepu jest po linii mikrofonu czy słuchawki
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #3 5161734
    jatzek j
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Siemanko.Muszę Cię zmartwić chłopie,ale na 4 na żyłach nie wykorzystasz w pełni funkcji 1131.Najczęściej rezygnuje się z otwierania elektrozamka ,zaciski9,10 w unifonie.Przepraszam ,ale jeszcze jedna uwaga,czy jesteś pewny ,że sygnał wywołania ,,wychodzi'' z tzw.zasilacza [np:18L1] po naciśnięciu przycisku w ,,panelu rozmównym''.
  • #4 5161896
    mp2002
    Poziom 2  
    ---->jatzek j
    Dziękuję za odpowiedź! Znaczy się ze nie mógłbym otwierać drzwi wejściowych? Czy sygnał wychodzi z tzw. zasilacza to niestety głowy bym nie dał - ale za bardzo nie mam jak sprawdzić!

---->embros
    Dzięki za odpowiedź! Nie bardzo rozumiem - bo otwierać mi otwiera, tyle że sygnału nie słyszę - nooo, ja jakby to ująć jestem laikiem w tych sprawach :(

Zapomniałem dodać - nie mam podłączonego CA - może to powinienem jakoś wykorzystać - ale mimo że różnie mostkowałem to nie pomagało
  • #5 5165385
    jatzek j
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Siemanko.Trafiony zatopiony sygnał wywołania to podłączony zacisk CA.Najprościej sprawdzić czy ,,jest'' sygnał wywołania to podłączyć ,,głośnik'',wkładkę telef. itp. na zaciski CA oraz ,,masy'' tj.zaciski 6, 10 w unifonie 1131,1132,1133 [oczywiście nacisnąć przycisk w tz.,,panelu rozm''],albo postąpić podobnie podłączając się na zaciski G oraz 0 na ,,zasilaczu'' 18K1.Powodzenia.Niektórzy klienci zostawiają obwód zaczepu ,a dokupują bezprzewodowe wywołanie.
  • #7 5195425
    mp2002
    Poziom 2  
    Dziękuję za podpowiedzi - już miałem się poddać ale teraz może jeszcze popróbuję podłaczyć :). Pozdrawiam wszystkich!
  • #8 5197095
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    jatzek j napisał:
    Muszę Cię zmartwić chłopie,ale na 4 na żyłach nie wykorzystasz w pełni funkcji 1131.Najczęściej rezygnuje się z otwierania elektrozamka ,zaciski9,10 w unifonie.

Kompletna bzdura! Widać, że mało masz do czynienia z domofonami. Na czterech żyłach wszystko działa jak należy, bo to przewidział producent unifonu.
  • #9 5701730
    info99
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Udało mi się podłączyć ten domofon z kabla 4 żyłowego 1,2, 6,10,9 + parowanie masy (6, 10) podłączamy zgodnie z opisem instrukcji .
    A CA to robimy tak

9 parujemy z 2
    9 parujemy z CA

u mnie tak zadziało
    Ja miałem kłopot bo źle sprawdziłem sobie przewody ze starego domofonu, sprawdź który kolor kabla odpowiada za mikrofon , głośnik, i najważniejsze 10 masę i 9 otwieranie ja miałem na odwrót i otwieranie ładnie działo ale pozostałe rzeczy nie dopiero jak zamieniłem to w opisanej powyżej konfiguracji ruszyło
  • #10 6815838
    agent70
    Poziom 2  
    Mam pytanie odnośnie zamka elektromagnetycznego, po podłączeniu go do z1 i z2 nie śmiga, w momencie kiedy zwarłem z2 z masą działa ale mam w słuchawce cichy odgłos sygnału wywołania. Jak podłączyć ten zamek żeby pozbyć się pogłosu.
  • #11 6816254
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Temat to unifon 1131. Nie ma w nim zacisków Z1 i Z2.
  • #12 6816378
    agent70
    Poziom 2  
    sorki już tłumacze, zaciski z1, z2 idą z zasilacza (tam zwarłem z2 z masą) po czym w słuchawce unifonu występuję efekt pogłosu
  • #13 6817001
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Nie wiem jaką masz centralkę, ale jeżeli np. Urmet EWD-10, to Z1 i Z2 nie służą do podłączenia zamka. W tej konkretnie centralce zaciski do zamka to EZ, EZ. Najlepiej podaj typ centralki bo trudno coś tobie doradzić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z podłączeniem unifonu Miwi-Urmet 1131 do czterożyłowego kabla, zwłaszcza braku sygnału wywołania przy jednoczesnym działaniu przycisku otwierania drzwi. Użytkownik podłączył przewody: biały do 1, niebieski do 2, ciemny zielony do 6 zmostkowanej z 10, czerwony do 9. Okazało się, że przycisk otwierania działa po zmostkowaniu zacisków 1 i 9, ale sygnał wywołania nie jest słyszalny. Wskazano, że sygnał wywołania powinien być podłączony do zacisku CA, który należy połączyć z masą (zaciski 6 i 10). Zalecane jest sprawdzenie, czy sygnał wywołania pochodzi z zasilacza (np. 18L1 lub 18K1) oraz czy otwieranie zaczepu jest realizowane przez linię mikrofonu czy słuchawki. Podkreślono, że pełna funkcjonalność unifonu 1131 jest możliwa na czterech żyłach, jeśli przewody są prawidłowo przypisane do funkcji mikrofonu, głośnika, masy i otwierania. Wskazano również, że niektóre centrale (np. Urmet EWD-10) mają inne zaciski do zamka elektromagnetycznego (EZ zamiast Z1, Z2), co może powodować problemy z pogłosem. Dodatkowo podano link do schematów podłączenia na forum elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA