logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2 łącza + router + LAN. Czy da się je razem połączyć?

rixer 09 Lis 2010 01:20 1440 5
REKLAMA
  • #1 8720538
    rixer
    Poziom 2  
    Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post.
    Mam kilka wątpliwości, które próbowałem rozwiać szperając po sieci, ale nie mogłem znaleźć rozwiązania.

Chodzi o następującą sprawę:

Chcę założyć w domu sieć wifi. Płacę za dwa oddzielne adresy, każdy z nich ma oczywiście oddzielny transfer.
    Chciałbym zachować to tak jak jest. Tzn. jedno łącze przeznaczyć na wifi i rozdzielać je na kilka wewnętrznych (komputer, telefony domowników, pda i inne duperele), a drugie zostawić żeby grało "po kablu" na innym kompie. O ile z powyższym rozwiązaniem nie będę mieć raczej problemów, zastanawiam się nad inną kwestią. Chodzi o sieć lokalną. Chciałbym, żeby kompy się widziały, czego nigdy dotąd nie udało mi się osiągnąć (mało czasu i cierpliwości). Biorąc pod uwagę że LAN i WLAN to jednak dwie różne sieci, mam pytanie czy coś takiego jest w ogóle możliwe. A jeśli tak - to jak to skonfigurować?

Wybaczcie, jeśli napisałem coś głupiego. Nie orientuję się zbytnio w tych sprawach. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8720852
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Jest to do zrobienia.
    Kwestia jakie to są łącza (czy IP są z tej samej podsieci) i jaki masz router.
  • REKLAMA
  • #3 8722430
    rixer
    Poziom 2  
    Routera jeszcze nie zakupiłem, biorąc pod uwagę powyższe wątpliwości stwierdziłem że wolę zaczekać.

A łącza są wewnętrzne, tzn. mam chyba zewnętrzne IP providera
    (192.168..., różnią się jedną cyfrą) - jeszcze to sprawdzę dla pewności.

Dzięki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 8724284
    zaabon
    Poziom 12  
    Adresy są prywatne. Balansowanie łącz od jednego provaidera jest chyba bez sensu, nawet jeśli chodzi o sam failover. Jeśli chodzi o dostęp w 2 warstwie do innych komputerów w sieci to nie jest to problem, nawet jeśli masz kilka komputerów podpiętych po wifi.
  • REKLAMA
  • #5 8726319
    rixer
    Poziom 2  
    Cytat:
    Balansowanie łącz od jednego provaidera jest chyba bez sensu

Dlaczego jest bez sensu, jeśli można wiedzieć?

Cytat:
    nawet jeśli chodzi o sam failover

Można bardziej po ludzku?

Dzięki za odp.
    Pozdro
  • #6 8726701
    zaabon
    Poziom 12  
    Balansowanie łącz od jednego dostawcy jest bez sensu, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwa, że oba, wpięte są do tego samego przełącznika. Jeśli on zawiedzie, lub jakikolwiek nadrzędny, żaden mechanizm balansowania nie będzie w stanie Ci zapewnić dostępności usługi. Jeśli chodzi o podział po usługach, to da się to zrobić.

Failover
REKLAMA