logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu i kabla diagnostycznego do Forda Mondeo TD 1997

AndrzejD 28 Wrz 2004 23:13 13266 17
REKLAMA
  • #1 880837
    AndrzejD
    Poziom 11  
    Witam
    Może ma ktoś program i kabelek do Forda Mondeo Turbo Diesel 1997 rok
  • REKLAMA
  • #2 882972
    AndrzejD
    Poziom 11  
    Gdzieś to znalazłem

Złącze diagnostyczne Mondeo 1995-2000

Pojazdy Ford wyposażane są od 1995 r. w złącze diagnostyczne OBDII 16 pinowe. Komunikacja odbywa się za pomocą linii diagnostycznej K lub magistrali SCP. Model Mondeo z lat 1995-96 posiadał w złączu diagnostycznym także linie K i L "odziedziczone" z poprzednio montowanego złącza 3 pinowego. Stąd można za pomocą tych linii wywołać kody migowe dla systemów sterowania silnika (CFI). Dla pozostałych systemów nie ma możliwości odczytania kodów migowych

Czy to prawda, bo jeżeli tak , to można stosować ogólnie dostępny OBDII i jakiś program do tego
  • #3 884666
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 884690
    AndrzejD
    Poziom 11  
    Sprawdziłem jest takie złącze.
    ELektrit, jako guru może powiesz coś więcej
    co można sprawdzić (np poduszki, itp ??), jakim programem?? (może Vag) jaki interfejs??
  • #5 885901
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 886242
    AndrzejD
    Poziom 11  
    Mam już pożyczony interfejs OBDII na optoizolatorach
    Elektrit jeszcze raz prośba
    Jaki program, może masz coś takiego to podzieliłbyś się
    Jak wywołać kody migowe i jak je odczytać i zinterpretować może też masz na to jakieś namiary
    Z góry dzięki
  • #7 886970
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 888480
    AndrzejD
    Poziom 11  
    Na razie odpuszczę sobie to badanie
    Elektit, ale chociaż powiedz o tych kodach migowych:
    jak je uzyskać
    jak je odczytać
    jak je zinterpretować
    Pisałeś że to takie łatwe
  • #9 892448
    AndrzejD
    Poziom 11  
    ELEKTRIT
    Piszesz, że coś wiesz i jakie to proste, ale pomódz nie chcesz
    Pytałem na forum, bo nie wiem, a jak sie bedę chciał pochwalić to założę sobie stronę
  • #10 910135
    mario1973
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Podłączam się do pytań. Mnie dodatkowo interesuje poducha...mam Mondeo rok 2000 - ale stara wersja i ma wystrzeloną poduszkę w siedzeniu pasażera. Chciałbym zgasić błąd......
  • #11 910207
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 913199
    mario1973
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Zatem znaczy, że nic nie można zrobić żadnym amatorskim interfejsem? - mnie interesuje zgaszenie błedu wystrzelonej poduchy.

ha, to może ktoś wie gdzie w Szczecinie ktoś mi to zrobi za jakąś rozsądną opłatą?
  • #13 913320
    AndrzejD
    Poziom 11  
    elektrit napisał:
    Poduszki-kod migowy.Nie trza sprzętu,patrzeć na błyski lampki.
    Silnik-tylko kody usterek,notorycznie się pojawia "pozycja zworu EGR"-jeżeli jesteśmy przy dieslu.
    W module PATS można coś tam pogrzebać.(Ale kiedy i po co?)
    Generalnie jeżeli chodzi o diagnostykę komponentów sterowanych elektronicznie to ford stoi 15 lat za oplem,10 za VW.Żadnego wyszukanego sprzętu nie potrzeba.
    .....Może i dobrze??

Podłączyć żarówkę 220V do którego pinu w złączu aby pooglądać mruganie, a może podłączyć 220V do złącza i wtedy wszystko będzie mrugało
  • REKLAMA
  • #14 917665
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Mario 1973,masz kontakt wejdż na skrzynke.Szczecin
  • #15 923933
    slawomir_s
    Poziom 2  
    WITAM.

Mam pytanko do "elektrit-a".
    Czy z poprzednich wypowiedzi mam rozumieć (chciałbym się upewnić) że np. Escokt '97 1.8 TD (Endura DE)ma mozliwość podłączenia czytnika kodów OBDII, i jeszcze jedno - cytuję:
    "notorycznie się pojawia "pozyja zworu EGR" - jeżeli jestesmy przy dieslu" ; czy ten komunikat jest związany może z korektorem wtrysku zimnego silnika, czy cos innego ....

Zgóry dziekuje.

Slawek
  • #16 959530
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Tu masz schemat podlaczenia interfejsu ODB2.
    Załączniki:
    • Interfejs OBDII.doc (57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1046490
    AndrzejD
    Poziom 11  
    Witam
    Nie wiem, czy na forum elektroda jest coś takiego, ale znalazłem odpowieź na jedno z pytań - kody airbag - rzeczywiści proste, ale trzeba je znać
    wystarczy patrzeć na lampkę poduszek , a ona nam powie jaka jest usterka
    KODY MIGOWE AIR BAG
    KODY MIGOWE UKŁADU SRS
    1 błyśnięcie-obwód poduszki kierowcy.
    2 błyśnięcia-obwód poduszki pasażera.
    3 błyśnięcia-usterka w obwodzie części wspólnej poduszki kierowcy i pasażera.
    4 błyśnięcia-obwód napinaczy pasów bezpieczeństwa.
    5 błyśnięć-obwód bocznej poduszki kierowcy.6 błyśnięć-obwód bocznej poduszki pasażera.
    7 błyśnięć-usterka czujnika zderzenia bocznego str.kierowcy.
    8 błyśnięć-usterka czujnika zderzenia bocznego str.pasażera.

kody dotyczą większości Fordów do 2000r(zależy to jeszcze od modelu).
    Schematy poduszek:
    Załączniki:
    • Szukam programu i kabla diagnostycznego do Forda Mondeo TD 1997 mondeo po 98.gif (30.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Szukam programu i kabla diagnostycznego do Forda Mondeo TD 1997 Mondeo 97-98.gif (20.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 1046861
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    elektrit napisał:
    ...mam fabryczny sprzęt serwisowy do forda...

Ile takie cacko kozstuje? Mozemy o tym pogadac? A moze jestes zainteresowany sprzedaza?...

Podsumowanie tematu

✨ Ford Mondeo Turbo Diesel z 1997 roku posiada złącze diagnostyczne OBDII 16-pinowe, jednak komunikacja odbywa się specyficznie za pomocą linii K lub magistrali SCP, co utrudnia stosowanie standardowych interfejsów OBDII i oprogramowania dostępnego na rynku. Silnik Endura DE jest diagnostyczny, ale w ograniczonym zakresie. Kody usterek silnika można odczytać, jednak diagnostyka komponentów elektronicznych jest znacznie mniej rozwinięta niż w pojazdach marek takich jak Opel czy VW. Kody migowe systemu SRS (poduszek powietrznych) można odczytać poprzez obserwację migania kontrolki airbag, bez potrzeby specjalistycznego sprzętu. W module PATS dostępne są pewne funkcje, ale ich praktyczne zastosowanie jest ograniczone. Fabryczny sprzęt serwisowy Forda jest jedynym w pełni funkcjonalnym narzędziem diagnostycznym, natomiast amatorskie interfejsy i programy nie zapewniają satysfakcjonującej diagnostyki. W przypadku problemów z poduszkami powietrznymi, np. wystrzeloną poduszką, błąd można odczytać i zinterpretować za pomocą kodów migowych, jednak zgaszenie błędu wymaga specjalistycznego podejścia lub serwisu. Schematy podłączenia interfejsu OBDII do Forda Mondeo są dostępne, ale ich skuteczność jest ograniczona ze względu na specyfikę protokołów komunikacyjnych Forda.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA