logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdiagnozować Ford Mondeo 95/96 1.6 16V Zetec EEC4/EEC5? Trudny rozruch na zimno

Ruffus-servis 24 Sty 2007 15:58 14333 14
REKLAMA
  • #1 3482188
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    mam taki problem jak zdiagnozowac mondeo zetec 1.6 16V.to jest chyba EEC4?problem jest taki ze na zimnym silniku trudno jest go uruchomic odpali dopiero wtedy jak doda sie gazu i lubi zgasnac.dopiero jak sie nagrzeje wszystko jest ok i nie gasnie.o ile sie nie myle to trafil mi sie ten co niema kodow blyskowych ani diagnostyki PWM.pod kierownica jest zlacze ale piny 2 i 10 sa puste. sa zato 3 i 11 no i 4 7 oraz 16.nic wtym dziwnego nie widze ale kodow blyskowych chyba tez nieda sie odczytac bo niema nigdzie zlacza 3 pinowego.w moich dokumentach pisze ze to EEC5 i juz sam niewiem.co radzicie?
  • REKLAMA
  • #2 3482741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3617342
    sweeteck
    Poziom 15  
    Ocena: 124
    tez mam ten sam problem nie moge nic odczytac bo nie laczy sie z kompem tez nie ma pinow 2 i 10 zato 3 i 11 czy jak potraktuje je analogicznie jako 2 i 10 to odczytam cokolwiek??? jaki tester go odczyta
  • #4 3617408
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3618135
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    no chyba ze jest wyprowadzone na fds 2000 wtedy tego nie zrobisz na zlaczu w tradycyjny bo komunikacja takowa konczy sie na wtyczce sterownika i trzeba wchodzic igami. Ale ten rocznik powinien komunikowac sie bez problemu problem byl taki w 96 roku. Mozna nawet ten rocznik odczytac zwykla dioda
  • REKLAMA
  • #6 3618226
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Tester na układzie elm 327 koszt ok 400 zł soft darmowy. Zestaw idealnie diagnozuje Forda . Z częścią fordów ze złączem zgodnym z OBD2 żaden tester nie chce się połączyć bo na pinie 16
    brakuje +.
  • #7 3618287
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3623365
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    elm320 czy tam 327 robi EEC5 tylko tak jak pisze Elektrit.mam gdzies wstret do tych tanich fejsow.a jesli chodzi o + na 16 pinie to nie spotkalem takiego ktory by tam + niemial.pozdrawiam
  • #9 3659610
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    Mam ten sam problem rocznik 96 okablowane piny 3,4,5,7,11,16 . Złożyłem fejsa na ELM327 i mam brak komunikacji z tym autem, sam fejs komunikuje się prawidłowo z oprogramowaniem. Próbowałem nawet takie coś z diodą co gdzieś znalazłem opis, czyli zwora 11 z 5, a dioda 3 – 16 ale też nic tylko świeci . Może ktoś ma sprawdzone jakieś procedury np. z tym ELM jakie komendy wysłać . Próbowałem różnymi programami wysyłać takie coś : ATZ, ATSP3,ATBI , 0100 . Może trzeba jakimś sposobem wprowadzić auto w stan diagnozowania czy co? Tak czytam różne opisy i widzę że te modele mondeo 95/ 96 z gniazdem obd pod kierownicą ale bez tego gniazda 3-pin co było w starszych modelach, to jest problem z odczytem usterek.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • #10 3709539
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    No to wszystko jasne.
    Po zdjęciu złącza z ECU okazało się że :
    Do gniazda OBDII podłączone są pin 3 OBD do pin 18 ecu , pin 11 OBD do pin 19 ecu ale pin 7 OBD nie dochodzi do ecu i tu jest zagadka. Czyli zgodnie z opisem od EECIV pin 18 to FDS200 system i pin 19 Diagnosis , więc te modele można prawdopodobnie zdiagnozować jedynie systemem forda FDS2000.

Co do tego pin 7 w OBD jest to zagadka gdzie to idzie, może jest jakiś jeszcze sterownik zbierający info od skrzyni, ABS, klimy itp. Przeanalizuję to za jakiś czas.

A teraz najważniejsze czyli jak zdiagnozować takie auto (problem dotyczy większej ilości modeli Fordów)
    Otóż wszystkie EECIV diagnozuje się sławną diodą czyli kody migowe wychodzące z EECIV pin 17 a tryb testowy trzeba zainicjować masą na pinie 48 .
    Ale uwaga, w pojazdach wyposażonych w gniazdo OBDII ale z ECU typu EECIV Ford nie okablował pinów 17 i 48 .
    Ale oczywiście wszystko jest do zrobienia i to dość prosto. Należy zdjąć podnosząc w górę zbiorniczek płynu wspomagania i odsunąć go na bok, teraz będzie łatwy dostęp do gniazda ECU odkręcić śrubę (10) mocującą wtyk gniada ECU i je zdjąć . Zdjąć osłonę przewodów z wtyki (na zatrzaski w czterech miejscach) . Teraz widać numerację przewodów od góry prawej jest jedynka. Odliczamy 17 i 48 okazuje się że w tych miejscach brak jest otworu na przewody nawiercamy więc wiertłem 2 mm . Przeprowadzamy przewody (linka 2mm z izolacją ) przez te otwory, następnie końcówki odizolowujemy na odcinku około 1 cm i wycofujemy odizolowaną część do tyłu zostawiając około 4 mm które zaginamy i wtapiamy delikatnie w obudowę wtyki. Nowe przewody mocujemy doi starych opaskami . Oczywiście jak ktoś ma odwagę może rozebrać wtyke i zamontować kołki gniazda oryginalne np. ze szrotu, ale jest bardzo to trudne i możliwe że mogą się powysuwać przewody i będzie katastrofa.
    Kabelki można sobie dociągnąć do wnętrza i umieścić diodę i przełącznik na desce to już jak kto uzna. Wiadomo tylko że dioda z oporem około 1,5 – 2,2 K do plusa i pinu 17 (może być na stałe nie rozłączana) Wyłącznik do masy i pin 48 ecu. Albo założyć sobie jakieś 3 pinowe gniazdo bo jest fajny program DiagEEC-IV do diagnozy pod PC (port LPT, potrzebne tylko gniazdo LPT i stabilizator 12V)
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • #11 5349018
    robertos_z
    Poziom 1  
    Witam tutaj jest link do programu pl, schematu i opis :D
    Może się komuś przyda.
  • #12 5349385
    stacho918
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Na mondeoklub był opis jak wywołać kody migowe w mondeo ze złączem obd2.
  • #13 5349444
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 5416635
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    udaje się bez problemu, trzeba tylko okablować piny w sterowniku, program też działa bdb
  • #15 5417855
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    tak jak pisalem wczesniej pin na 7 do obd jest nie wyprowadzony ze sterownika tylko konczy sie na jego wtyczce wystarczy dluga igla sie wpiac i robi sie tak jak te ze starym wtykiem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy diagnostyki Forda Mondeo 95/96 z silnikiem 1.6 16V Zetec, wyposażonego w sterownik EEC5 (lub EEC4, co budzi wątpliwości). Problemem jest trudny rozruch na zimno, gdzie silnik odpala dopiero po dodaniu gazu i ma tendencję do gaśnięcia, natomiast po nagrzaniu pracuje prawidłowo. Model ten posiada złącze diagnostyczne OBDII pod kierownicą, jednak piny 2 i 10 są puste, a obecne są piny 3, 4, 7, 11 i 16, co utrudnia standardową diagnostykę. Wskazano, że pin 7 w złączu OBD nie jest wyprowadzony ze sterownika ECU, co komplikuje komunikację. Diagnostyka za pomocą popularnych interfejsów ELM327/ELM320 często nie nawiązuje połączenia, mimo poprawnej pracy samego interfejsu z oprogramowaniem. Zalecane jest użycie testera ACR lub ACR4, a także systemu Ford FDS2000, który umożliwia komunikację z tym typem ECU. W starszych modelach EECIV diagnostyka odbywa się poprzez kody migowe z diody na pinie 17 i inicjację trybu testowego masą na pinie 48, jednak w Mondeo 95/96 piny te nie są okablowane. Możliwe jest ręczne doprowadzenie sygnałów do ECU, co pozwala na odczyt kodów migowych. Na forach i klubach Mondeo dostępne są programy i schematy umożliwiające wywołanie kodów błędów, jednak wymaga to modyfikacji okablowania i użycia specjalistycznego oprogramowania. Podsumowując, diagnostyka tego modelu wymaga zastosowania dedykowanych narzędzi i ewentualnej ingerencji w okablowanie ECU, gdyż standardowe testery OBDII często nie nawiązują komunikacji z powodu niepełnego okablowania pinów diagnostycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA