logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuchenka gazowa Mastercook - niska temperatura piekarnika, zakalce w ciastach

dyciu 12 Lis 2010 23:45 20331 9
REKLAMA
  • #1 8736658
    dyciu
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witajcie,
    Mam następujący problem z piekarnikiem Mastercook. Kuchenka jest wieloletnia i niestety nie mam pojęcia co to za model dlatego umieszczam jego zdjęcie poniżej:

Podczas pieczenia ciasta wychodzą zakalce itd... stwierdziłem po wstępnych oględzinach, że możliwą przyczyną jest nie osiąganie przez piekarnik ustalonej temperatury. Wydaję mi się że gdy dawniej ustawiałem pokrętło na 5-7 to sam odgłos jak i płomień był znacznie większy niż teraz. Pokrętło wygląda tak:

Natomiast element grzewczy wygląda następująco:

Pytanie do Was co zrobić? Jak upewnić się która część nawaliła? Może to dysze? Może coś z kurkiem? A może termopara? Jestem zupełnym laikiem stąd proszę o jakieś cenne wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 8745051
    buleczka77
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    gdyby termopara to by gasł,nagrzej piekarnik przez jakies 10 min na poz 8,potem zmniejsz na 1 i zobacz czy maleje plomien jesli nie do wymi9any zawor piekarnika
  • REKLAMA
  • #3 8790634
    dyciu
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Nie napisałem o tym ale takie testy właśnie przeprowadziłem i wszystko działa prawidłowo. Niestety coś co udawało się zawsze lub było gotowe po określonym czasie - teraz najnormalniej się nie piecze.
  • #4 8792353
    Hedwinia
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam, mam kuchenkę do zabudowy Mastercook 05 mx , gazową z eletrycznym piekarnikiem (termoobiegiem). Nastawiam na daną funkcję- z termoobiegiem, sam piekarnik i zegar się pali, zegar od temperatury się nie pali. Kuchenka jest zimna. Co robić, jaka może być przyczyna? Pozdrawiam
  • #5 8798460
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Kuchenka z serii 7500 jak widzę na zdjęciach. A po objawach to albo dysza do przeczyszczenia, albo zawór do wymiany. Naklejka informacyja co to za kuchenka jest na lewej, zewnętrznej stronie obudowy, na górze, w głębi- a także wklejona do gwarancji. Numery są potrzebne do ustalenia jaki typ zaworu piekarnika lub jego zamiennik konieczny jest do ew. wymiany.
    Jaka jest wysokość płomienia od razu po zapaleniu przy zimnym piekarniku i nastawie na jedynkę? Prawidłowo jest ok. 2 cm
  • REKLAMA
  • #6 9824858
    adamk4
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam problem z piekarnikiem. Piekarnik cały czas chodzi na max. płomieniu. Dlaczego? Kuchenka ma ok 10 lat.
  • REKLAMA
  • #7 9825246
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    adamk4 napisał:
    Mam problem z piekarnikiem. Piekarnik cały czas chodzi na max. płomieniu. Dlaczego? Kuchenka ma ok 10 lat.

Uszkodzony zawór gazu piekarnika wraz z kapilarą.
    A jaki jego typ i numer serwisowy, to czytaj to:
    peter falk napisał:
    Naklejka informacyja co to za kuchenka jest na lewej, zewnętrznej stronie obudowy, na górze, w głębi- a także wklejona do gwarancji. Numery są potrzebne do ustalenia jaki typ zaworu piekarnika lub jego zamiennik konieczny jest do ew. wymiany.
  • #8 9825837
    adamk4
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jaka cena moze byc tych czesci? Bo jeśli z robocizną ze 100 lub wiecej to nawet sie nie opłaca.
  • #9 10400876
    david-92
    Poziom 12  
    Ocena: 70
    Witam,
    na mój gust jest to Wrozamet Mastercook MK-1306.Z boku z lewej strony obudowy szukaj tabliczki znamionowej,tam powinno pisać jak jest to typ kuchenki.Z wyglądu to przypomina Mastercooka typ 8565.Pzdr;)
  • #10 17217155
    Zagond
    Poziom 2  
    Ocena: 9

Witam, mam taką samą kuchenkę i mam problem. 8 stopniowe pokrętło nie wskazuje ile na danej cyferce piekarnik osiągnie stopni.
    Proszę o pilną pomoc, dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piekarnikiem gazowym Mastercook, który nie osiąga odpowiedniej temperatury, co prowadzi do zakalców w pieczonych ciastach. Po przeprowadzeniu testów, użytkownik zauważył, że piekarnik nie działa jak dawniej, a płomień jest znacznie mniejszy. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie zaworu gazu, zanieczyszczenie dyszy lub problemy z termoparą. Użytkownicy podają również, że ważne jest sprawdzenie tabliczki znamionowej, aby ustalić model kuchenki oraz typ zaworu, co jest kluczowe dla ewentualnej wymiany uszkodzonych części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA