logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy 8-godzinne szkolenie SEP E 1kV w firmie Lebiedz wystarczy na egzamin?

Compiler 17 Lis 2010 18:00 6796 6
REKLAMA
  • #1 8755642
    Compiler
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,
    W Grudniu będę robił kurs SEP E do 1 kV w firmie lebiedz w Warszawie.
    Przed egzaminem jest szkolenie 8h, później egzamin.
    I tutaj moje pytanie czy przez te 8h zdobędę wystarczającą wiedzę aby zdać ten egzamin?
    Może ktoś tam zdawał i wie jak to wygląda?
  • REKLAMA
  • #2 8755756
    marcinolesno

Poziom 18  
    Ocena: 117
    Kolego na pytanie powinieneś sobie odpowiedzieć przede wszystkim sam. Zależy jak u Ciebie z wiedzą, jak jesteś fachowcem to taki egzamin powinieneś zdać z biegu. Jeżeli jesteś "zielony" to po 8h w głowie zapanuje Ci jeszcze większy chaos niż teraz. Jeżeli posiada się już pewną wiedzę to na takich kursach mówią raczej oczywiste oczywistości, które każdy trochę kojarzy, na kursie sobie przypomnisz i gitara.
    Kolejna sprawa, w jakim zakresie chcesz uzyskać uprawnienia, jeżeli bez pomiarów to może być łatwiej, jeżeli z pomiarami to może być różnie. Spotkałem się z opiniami, że starzy SEPowcy nie lubią "młodych" którzy pierwszy raz w życiu zdobywają uprawnienia i od razu chcą na pomiary.
    Kolejna sprawa, jaka będzie komisja, czasami po takich szkoleniach wydanie świadectwa kwalifikacyjnego to tylko formalność. Czasami jest egzamin z prawdziwego zdarzenia. Byłem kiedyś na takim szkoleniu w Sonelu w Świdnicy, było ono również połączone z kursem SEP, potem można było zdawać egzamin. Myślałem, że właśnie egzamin to będzie tylko formalność, jednak się pomyliłem. Panowie zadawali dosyć fachowe pytania. Na szczęście skończyło się dobrze - zdałem :D
    Konto firmowe:
    Lokalizacja uszkodzeń kabli Marcin Czudaj
    Matejki, Olesno, 46-300 | Tel.: 880XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.zwarciaolesno.pl
  • REKLAMA
  • #3 8755794
    seba.et
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Dokładnie tak jak kolega marcinolesno pisze, w zeszłym roku zdawałem w Poznaniu "Dom technika" czy jakoś tak. Było sporo osób i w zależności na kogo się trafiło takie miałeś pytanie. Jeden z egzaminatorów strasznie tyrał milionem pytań, inny zadawał pytanie typu jakie zabezpieczenie stosuje się w domowych instalacjach. U nas pomiary dostały chyba tylko dwie osoby.
  • #4 8756831
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Na początek wypadało by się zapoznać z podstawami.
    Polecam lekturę >>> H Markiewcz - 'Instalacje elektryczne'

Ostatnio zdawałem egz. tylko na 'D', najpierw był 6h kurs na którym dziadziuś mówił o tym jak to było za czasów komuny a po tej gadance był egz. i już konkretna osoba a ten niby kurs to był tylko wydatek 110pln.

Co do mojego egz z SEP na E to kurs przygotowawczy trwał 16h, zadawane były pytania nawet odnośnie mocy P, Q, S w liniach niskiego napięcia, straty, spadki napięć, kompensacja mocy biernej w zakresie energetyki.
    Znajomy miał przedstawić schemat budowy RCD i na podstawie jego zasadę działania. Nie do końca znał schemat więc i zasada działania RCD mu nie pomogła skoro schemat był niekompletny.
    Inny kumpel trafił na kolesia co zadawał mu pytania z automatyki, hydrauliki i fizyki a że chłopak pojętny to zdał.
    Jeszcze inny znajomy dostał tylko pytanie o strefowość w łazience i zdobył chyba z 6-7 punktów + pomiary do tego bo zaznaczył tyle w podaniu.
    Także kolego różne zagadnienia możesz dostać, wszystko zależy od tego na jakiego egzaminatora trafisz.

Jeżeli to Twój pierwszy egzamin to trudnych pytań nie dostaniesz, mogą one jedynie być podchwytliwe, wymagające chwili pomyślenia.
  • REKLAMA
  • #5 8759347
    Compiler
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Pierwszy egzamin i szkolenie kosztuje 388 zł, więc nie wiem, czy warto na nie iść.
    Ogólnie to skończyłem technikum elektroniczne później studia z informatyki, ale z technikum za wiele już nie pamiętam :)
    Zastanawiam się nad kupnem:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #6 8759840
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    Polecam dobra książka!
    Widziałem jej skany na chomikuj ale nie mogę znaleźć zerknij jak chcesz tu: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany*c3*b3w+Cz+2+-+O*c5*9bwietlenie+Awaryjne+w+Budynkach+-+Wymagania+i+Zasady+Zasilania,290012178.pdf
    Na szkolenie idź bo to ci pomoże podczas egzaminu wiem po sobie :D
  • #7 8759859
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1499
    Na forum jest sporo tematów i materiałów przygotowujących do takiego egzaminu.

Regulamin p. 14-> Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z kursem SEP E do 1 kV organizowanym przez firmę Lebiedz w Warszawie. Uczestnicy dzielą się doświadczeniami z egzaminów, wskazując, że poziom trudności może się różnić w zależności od egzaminatora. Osoby z podstawową wiedzą mogą mieć trudności z przyswojeniem materiału w ciągu 8 godzin szkolenia, zwłaszcza jeśli nie mają wcześniejszego doświadczenia. Rekomendowane jest zapoznanie się z literaturą, taką jak książka H. Markiewicza "Instalacje elektryczne", oraz korzystanie z dostępnych materiałów online. Koszt kursu i egzaminu wynosi 388 zł, co budzi wątpliwości co do opłacalności uczestnictwa. Wskazano również na różnorodność pytań egzaminacyjnych, które mogą obejmować zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane zagadnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA