logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet, rozdzielenie na komputery. Problem laika.

piotrdx626 18 Lis 2010 20:53 933 2
  • #1 8760703
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Ocena: 39
    Witam

Chciałbym rozdzielić sygnał na dwa komputery. Tylko mało wiem na temat urządzenia i usługodawcy.

Jak się nazywa ten kabel, który wygląda jak antenowy.

Jak to rozdzielić na dwa komputery? Można podłączyć jeden komputer poprzez USB, a drugi przez kabel sieciowy?

Myślałem żeby podłączyć jeden komputer na usb, a potem kablem sieciowym z jednego komputera do drugiego. Ale to się mija z celem, bo wtedy jeden komputer musi być prawie ciągle włączony.

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Tylko co nie co kojarzę. Dlatego proszę o wyrozumiałość i pomoc w tej sprawie.

Jeśli temat założyłem w złym dziale, to prosiłbym Pana moderatora o przeniesienie do właściwego.
  • #2 8760767
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Router WIFI WR543g powinien spełnić zadanie.

Jeszcze tylko sprawdżmy czy nie ma blokady TTL. Start/Uruchom: CMD.exe wpisz

ping -i 127 www.onet.pl
    ipconfig /all

Załącz wynik (bez sekcji kart tunelowych)
  • #3 8760797
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Kabel co wygląda jak antenowy, to kabel antenowy, a dokładniej koncentryczny, impedancja 75Ω, symbol RG6.

Teoretycznie powinieneś pod kabel ethernetowy wychodzący z modemu podpiąć router z ethernetowym portem WAN i z routera rozprowadzić sieć do komputerów. Ale obejrzyj umowę, ewentualnie zapytaj usługodawcy - niektórzy operatorzy uruchamiają funkcjonalność routera w modemie - nie wiem co prawda, czy ten Thompson ma taką możliwość. Dla dwóch komputerów by to wystarczyło (po ethernecie i po USB), przy większej niż 2 ilości i tak trzeba odpalać routerek zewnętrzny.
REKLAMA