logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bad sectory na dyskach w komputerze PII 300MHz z płytą Gigabyte GA-686LX4

fox525 01 Paź 2004 17:48 4052 38
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak ustalić, czy powtarzające się bad sectory na dwóch różnych dyskach wynikają z uszkodzenia dysków, czy zasilania, taśmy IDE albo kontrolera płyty głównej?

Najpierw sprawdź zasilanie i połączenia, bo taki objaw częściej powoduje słaby styk wtyczki, zasilacz, uszkodzona lub źle dociśnięta taśma IDE albo błędne ustawienia BIOS/bus overclock niż dwa jednocześnie padnięte dyski [#885736] [#885740] [#886178] [#891143] Warto docisnąć i rozgiąć wszystkie piny wtyczek zasilania, także masy, bo przerwany kontakt 5 V, 12 V lub masa może dawać dokładnie takie objawy [#886250] [#887431] Najprościej przełożyć oba dyski do innego komputera; jeśli tam pracują poprawnie, winny jest komputer, a nie sam nośnik [#886230] [#891143] Jeśli to dyski Fujitsu MPG/AT, na forum wskazano też na znane problemy z firmware/ATA66 i wadliwy kontroler CirrusLogic, a w końcowym stadium uszkadza się SA — wtedy dysk może nadawać się już tylko do odzysku danych, nie do dalszej pracy [#892254] [#897095] [#899941]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 885715
    fox525
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    A takie pytanko do kolegow. Moze ktos mial podobny problem.
    Otoz znajomek ma starszego kompa PII 300MHz na płycie Gigabyte GA-686LX4 i pracował na Win98 na 4GB dysku (bodaj Fujitsu). Zaczęły mu się pojawiać bad sectory i włączał się Scandisk przy każdym starcie systemu. Próbowałem przejechać mu dysk HDD Regeneratorem, potem nowa partycja i format ale to nic nie dawało, więc wykopał z szafy jakiś dysk 8GB i ten ruszył. Ale pochodził niecałe 2 dni i problem od nowa. Scandisk przy każdym ładowaniu systemu i bad sectory. Czy to pech i rzeczywiście oba dyski są walnięte, czy może jest jakaś inna przyczyna (płyta, czy już sam nie wiem co) ??
    Z góry dziękuję za rady i opinie...
    Pozdrawiam...
    :roll:
  • #2 885736
    maxdutka
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Sprawdz zasilanie (napięcia, czy wtyczka nie jest obluzowana), taśmę dysk<->płyta, i czy przypadkiem nie ma jakiś wirusów.
  • #3 885740
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Jak oba to Fujitsu to niewykluczone :P
    A tak na serio to sprawdź czy coś tam nie jest przetaktowane (może kontroler IDE jest walnięty), lub sterowniki do chipsetu są niewłaściwe. Oczywiście taśmy, zworki i ustawienia BIOS też wypadałoby sprawdzić.
  • #4 886178
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Jak już kolega roodzeek napisał sprawdź ustawienia biosu a w szczególności magistrali! u mnie przy podniesionej magistrali wyskakiwały bady na dysku.
  • #5 886230
    Broadway
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    wg mnie jak jest mozliwość to sprawdź te dyski na innym kompie.
  • #6 886250
    Jan Szymeczko
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Z opisu wynika iż dzieje sie soć złego nza złączu zasilającym MAXDUTKA słusznie zauważył.
    PORADA MOJA JEST NASTEPUJĄCA: WEŹ W KAŻDEJ WTYCZCE MĘSKEJ ZA POMOCĄ GRUBEJ IGŁY ( BABCIA MÓWI IZ JEST TO CERÓWKA) ZOZSZEŻ DELIKATNIE WSZYSTKIE PINY ZASILAJĄCE, SZCZEGÓLNIE 5V i 12V. Zrób to we wszystki wtyczkach a problem zniknie.
    Objawia sie to tym, iż dysk w pewnym momencie przestaje sie kręcić a dane zapisywane są tylko częściowo i byle gdzie a często i wcale.
    Zauważyć to można podczas lekiego poruszania wtyku zasilającego do góry i po chwili do dołu - da sie usłuszeć "schodzenie" dysku z obrotów i ponowne rozpędzanie. Peny styk zasilania eliminuje tę niedogodność. Tę poradę dedykuję wszystkim którzy kilkakrotnie rozłączali zasilanie w compie i po pewnym czasie .... jest jak jest. Do roboty i powodzenia. J.Sz
  • #7 887367
    fox525
    Poziom 13  
    No to serdeczne dzieki kolegom. Jade do znajomka i zabieram sie do roboty. Na wszelki wypadek wymienie jeszcze tasme i zobaczymy.
    Jeszcze raz wielkie dzieki. Pozdrowka... :D
  • #8 887431
    zosin9
    Poziom 13  
    Przy sprawdzaniu zasilania i rozszerzaniu styków męskich radzę zrobić to ze wszystkimi pinami , anie tylko 5 i 12 V. Te masy nie bez powodu są dwie. Kto nie wierzy niech odepnie jedną i czeka co się stanie. Nie powinien długo czekać. Będzie miał takie właśnie objawy jak w temacie.
  • #9 887487
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Jak to sa zeczywiscie dyski fujitsu to daj sobie spokoj. Daj dziecia do zabawy.
  • #10 890961
    Jan Szymeczko
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam jeszcze raz w tym temacie.
    1/ W swej podpowiedzi napisałem, iż "w szczegolności należy zadbać o styki 5V i 12V " co nie znaczy, iż pozostałe można olać. Wskazałem na żródło powstawania niepowodzeń a to czy nie kontaktuje masa czy przewód zasilajacy 5V czy 12V jest drugorzędne a efekt będzie podobny. Choć zauważam słuszne logiczne myślenie mego poprzednika, iż nie bez powodu są dwa przewody masy. Mnie uczono, iż nie należy "żałować" przewodu masy - ma to swoje znaczenie.
    2/ Nie waliłbym w czambu(ł) dyski firm Fujitsu, które nadają się niewiedzieć czemu tylko do zabawy. ( A Caviary ze swymi zworkami Master/Slave i współpracy z innymi dyskami to co nie zasługują na kolejny temat dyskusji?? ) Każdy dysk po czasie pokaże swe słabe strony i tak będzie zawsze z każdym sprzętem.
    3/ Mamy to w naturze, iż szukamy winy u innych a nie we własnym pośpiesznym działaniu. Proponuję trochę pokory dla sprzętu, przemyślonego działania dla siebie, wsłuchiwania się w podpowiedzi innych i i I I PROBLEMY BĘDĄ SIĘ MINIMALIZOWAĆ.
    POWODZENIA W USUWANIU USTEREK.
  • #11 891143
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Jan Szymeczko :arrow:
    W mojej wieloletniej praktyce naprawiania komputerów usterka polegająca na braku styku wtyczki zasilania z gniazdem w HDD czy CD należy do rzadkości. Nie jest oczywiście niemożliwa ale żeby pisać o tym dwa posty to juz przesada.
    Dużo częściej zdarza się, że zasilacz się "nie wyrabia" (za niskie napięcie 12 V) lub kabel łączący HDD, CD z kontrolerem jest uszkodzony lub źle dociśnięty.
    Niestety zgadzam się z macek starsze dyski Fujitsu do najlepszych nie należały. W tym przypadku tak oczywiście być nie musi, zwłaszcza że zdarzyło się to na dwóch kolejnych dyskach. Stawiałbym jednak na problem zasilania (łączówki, wtyczki, zasilacz) i koniecznie sprawdził oba dyski na innym sprzęcie.
  • #12 891434
    roodzeek
    Poziom 23  
    :arrow: Jan Szymeczko
    Poczytaj lepiej sobie o wadach fabrycznych w Fujitsu MPG a zrozumiesz moją awersję do tej firmy...
  • #13 891744
    fox525
    Poziom 13  
    @roodzeek dzieki za zainteresowanie tematem. Masz gdzies moze "pod reka" jakis link do takiej stronki o problemach z Fujitsu? Jesli moge prosic to podeslij mi z łaski swojej. Moze to i prawda z tymi dyskami tej firmy, bo wlasnie zabralem ten padniety od znajomego i zapuscilem HDD REGa na nim niech go sprawdzi, a sam w domku mam jeszcze jeden ktory kiedys dostalem od kumpla bo mu nie dzialal i lezal w polce (a nalezy wlasnie do rodzinki Fujitsu MPG 3409AT dokladnie). Zeskanowalem go, zalozylem nowe partycje, format, potem system i niby wszystko bylo OK - przez 1 dzien. Zacząl sie dziwnie zachowywac, gubic dane, itd. itd... Posypal sie od nowa!
    A moze ktos ma jakis programik ktory moznaby zapuscic po np. HDD Regeneratorku zeby potestowal dysk przez jakies zapisy i odczyty do poszczegolnych klastrow po koleji w kolko. Bo te wszystkie Scandiski itp. sa o du....e rozbic (za przeproszeniem).
    Jeszcze raz dzieki za zainteresowanie i polecam sie na przyszlosc :) bo wiem ze kupa ludzi ma problemy z dyskiem a wiadomo ze nie kazdy poleci od razu do sklepu po nowy...
    Dzieki i pozdrawiam All :D
  • #14 892254
    roodzeek
    Poziom 23  
    Zacznij od tego:
    http://www.dataclinic.co.uk/fujitsu-hard-disk-recovery.htm
    http://www.theregister.co.uk/content/51/27268.html
    ( http://www.theregister.co.uk/2002/09/24/great_fujitsu_hard_drive_fiasco/ i tam też są linki)
    a na koniec: http://mhddsoftware.com/articles/fuj.shtml

W skrócie: wadliwy główny chipset CirrusLogic (jakiś chemiczny komponent przy produkcji) powoduje że dysk po dłuższej pracy znika z systemu. Po restarcie się nie wykrywa. Jak "odsapnie" to nawet działa. W końcowym stadium uszkodzeniu ulega SA na talerzach i dysk nie wykrywa się wogóle albo jako krzaczki. Naprawa by odzyskać dane jest możliwa (np www.a-ff.com ) ale dalsza praca na nim niewskazana bo i tak padnie. Przekładanie elektronik BARDZO niewskazane.
  • #15 892673
    fox525
    Poziom 13  
    @roodzeek jeszcze raz wielkie dzieki :)
    Najlepsza jest stronka http://mhddsoftware.com/articles/fuj.shtml
    nic nie rozumiem :) Nie ten jezyk... 8O
    Ale to moja wina! Trzeba sie bylo uczyc jezykow a nie kamieniami na szkole rzucac ;)
    No niestety masz racje i jest tak jak opisalem powyzej! Dysk przywrocilem do takiego stanu ze dane ktore byly potrzebne zostaly odzyskane ale dysk i tak po paru dniach znowu przestal pracowac. Moze nie w takim sensie ze bios go przestal wykrywac - bo ten go caly czas widzi - ale zapis i odczyt pozniej tych danych to klapa!
    Ponawiam pytanie czy ktos moze nie ma jakis narzedzi do testowanie dysku po ewentualnym "odzyskaniu" czy pozniej znowu nie wystapia problemy j/w.
    Dzieki wielkie :wink:
  • #16 892689
    fox525
    Poziom 13  
    PS: Acha! Sorki ze zasmiecam foruma ale dopiero mi wpadlo w dyńkę :)
    Gdzieś czytałem ze czasami pomaga upgrade firmware-u dysku bo jak wiadomo czesto producent dopiero po czasie znajduje powazne bledy w sterownikach sprzetu. Ale moje proby znalezienia czegos takiego niestety nie daly rezultatow poza paroma stronkami zapisanymi "dziwnymi" znaczkami nie w naszych stronach kodowych :? Moj dysk to MPG 3409 AT. Jesli ktos spotkal stronke z firmwarem to bardzo prosze o wskazowki.
    Dziekuje...
  • #17 892970
    roodzeek
    Poziom 23  
    Poszukaj na forum bo w jakimś wątku o Fujitsu już dawałem oryginalny update do MPG kiedyś ściągnięty ze strony Fujitsu.
    Nie miałem okazji tylko go sprawdzić :?
  • #18 893951
    fox525
    Poziom 13  
    Pomierzylem napiecia z zasilacza podczas pracy kompa i nie wiem czy to nie jest jego wina. Otoz napiecie na wtyczce do HDD-ka ma 11.88 - 11.91V. Dla pewnosci czynnosc powtorzylem na swoim kompie i u mnie to samo napiecie ma wartosc 12.29V. I jeszcze jedno. Wyciagnalem jeden z "padnietych" dyskow od znajomka, podpialem u siebie - partycje, skanowanie itd. i dysk dziala mi na razie caly dzien OK bez bad sectorów. Wiec moje pytanko o to zasilanie - czy to oby nie za malo? Wszakze to niby tylko 0,1 V za malo ale nominalne napiecie pracy dysku przy 12V powinno miec nawet troche wiecej - nieprawdaz?
    Dzieki...
    8)
  • #19 894241
    Dominik S
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    A napięcie +5V sprawdzałęś ?
  • #20 894951
    fox525
    Poziom 13  
    tak ma około 5.05V wiec jest raczej OK
  • #21 894992
    elektron1
    Poziom 16  
    Szanowny kolego wyżej d... nie podskoczysz . Fujitsu czy inny to nie stanowi , jeżeli pokazały się bady to będą pokazywały się nadal tylko dlatego że część powierzchni magnetycznej dysku została starta lub zerwana i krąży po talerzach. Hdd reg czy inny program przesunie „ukryje „ bady ale obok powstaną następne . Jeżeli jest to problem innego typu tzn. komunikacji z płytą główną to fujtsu na swoich stronach udostępnia firmware dla dysków z końcówką AT .

Powodzenia
  • #22 895054
    fox525
    Poziom 13  
    @elektron1 nie chodzi mi o podskakiwanie wyzej d...y tylko o dojscie do tego dlaczego wyskakuja mi te Bad Sectory-y. Bo nie wiem czy czytales 3 posty wczesniej ale przenioslem ten dysk do innego kompa, tam zeskanowalem i inne duperelki porobilem i dysk nie pokazal zadnego Bad Sectora i jak narazie dziala OK. Caly czas cos nie na nim robi zeby zobaczyc czy na innym kompie po jakims czasie uzywania nie zacznie wariowac bo to bedzie oznaczalo ze cos jast nie tak z kompem a nie dyskiem. A Bady jak juz sie doczytalem wcale nie musze byc wynikiem "zniszczenia" fizycznego a blednego zapisu klastra (blad logiczny) i czasem z tego wynika ze scandisk (bo taki jest "zaimplementowany" w Winde) pokazuje ze dysk ma bady a po zwyklym formacie znikaja.
    Dzieki za zainteresowanko...
    ...pozdrawiam szanownego kolege...
    :wink:
  • #23 897030
    lemon58
    Poziom 2  
    Mam tez Fujitsu MPG 30GB, nie wykrywa mi go Bios, tez pewniepadniety chpset CirrusLogica, tez zaczol wariowac, badsectory az razu pewnego sie komp zawiesil i bios go juz nie widzi ? co zrobic zeby bios zauwazyl ten dysk ? musze odzyskac dane , nie chce juz uzywac tego dysku le dane musze miec.
  • #24 897095
    elektron1
    Poziom 16  
    Dzięki za miły opr .To już jesteśmy w domu . Szanowny kolego problem wynika z firmware dyski tej firmy mają błędy współpracy z ATA66 ,a zwłaszcza serji .....AT .Proszę ze strony producenta pobrać nowe firmware i wgrać do dysku .Oraz pobrać programik do włączania UDMA 66 i też zastosować . To może być problemem . Kolega lemona58 musi zrobić tak samo j.w. .

Powodzenia w pracy twórczej
  • #25 897161
    lemon58
    Poziom 2  
    Nie moge znalesc tego firmware'a do tego dysku, moze jakis maly help ?
  • #27 897462
    fox525
    Poziom 13  
    @roodzeek z calym szacuneczkiem dla kolegi :)
    Link ktory podales jest ciekawy i piszesz w nim tak:
    Cytat:
    A! znalazłem coś takiego - jakiś ogólny update do MPG i opis. Może najpierw tym spróbować. Nie miałem okazji go odpalać więc nie ręczę za skutki

ale linka tam nie ma do tegoz updeate-u. :)
    Chyba ze chodzilo Ci tylko o tekst - to przepraszam :)
    pozdrowka...
  • #28 897531
    roodzeek
    Poziom 23  
    Hmm... ja tam na końcu dałem pliki do ściągnięcia. Ja je widzę więc powinno być ok. Jak nie to trzeba się spytać adminów o co tu chodzi albo problem jest po twojej stronie (przeglądarka lub coś, musisz być zalogowany by je zobaczyć). Są to pliki:
    mpg3xxxat_wht_ppr.pdf
    FujitsuHDDFlash(GenericVer101).exe
    i widzę że były już ściągane przez pare osób.
  • #29 899134
    fox525
    Poziom 13  
    Cytat:
    Hmm... ja tam na końcu dałem pliki do ściągnięcia. Ja je widzę więc powinno być ok. Jak nie to trzeba się spytać adminów o co tu chodzi albo problem jest po twojej stronie

Czy ktos z kolegow moglby sprawdzic link 3 posty wyzej tzn. czy na tej stronce na koncu widzi jakies pliki do sciagniecia? Bo ogladam tutaj wiele stron, na wielu sa podane linki itp. i wszystkie widze a na tej stronce nie mam nic. Moze to rzeczywiscie jakis dziwny problem po mijej stronie ? Sorki - wiem ze to pytanie nie z tego dzialu - chcialbym sie tylko upewnic.
    Z gory dziekuje...

2. Chcialbym ponowic pytanko o jakies narzedzie do ciaglego testowania dysku po np. usunieciu Bad Sectorow. Chodzi mi tu dokladnie o jakis programik ktory dokonywalby w sposob ciagly zapisu i odczytu z
    poszczegolnych klastrow z jednoczesnym monitorowaniem
    poprawnosci zapisu danych. Wiecie o co chodzi. Po ewentualnym
    usunieciu badow z dysku zdarza sie ze dysk pochodzi 1 dzien z nowo
    postawionym systemem i znowu wariuje. A tak zapusciloby sie takowy
    programik niech sobie pracuje z dyskiem caly czas przez jakis czas -
    to dobry test bylby przed ponownym zainstalowaniem na nim jakiegos
    systemu, czy danych.

Pozdrawiam kolegow i jeszcze raz dzieki...
  • #30 899195
    elektron1
    Poziom 16  
    A masz .Nie będę taki

Uruchom ten program .On stworzy ci dyskietke startową.

Drugi nplik to aktualizacja udma w dysku.

Powodzenia
    Załączniki:
    • ata245.zip (8.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • gen_upgrade101.exe (1.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy pojawiających się bad sectorów na dyskach twardych Fujitsu w komputerze Pentium II 300MHz z płytą Gigabyte GA-686LX4 pracującym pod Windows 98. Dyski 4GB i 8GB wykazują błędy, a Scandisk uruchamia się przy każdym starcie systemu. Próby naprawy za pomocą HDD Regeneratora, tworzenia nowych partycji i formatowania nie przyniosły trwałego efektu. Wskazano na możliwe przyczyny: niewłaściwe napięcia zasilania (szczególnie 5V i 12V), luźne lub skorodowane styki w wtyczkach zasilających, uszkodzone taśmy IDE, błędne ustawienia BIOS (zwłaszcza magistrali IDE), przetaktowanie lub uszkodzony kontroler IDE, a także obecność wirusów. Zalecane jest sprawdzenie dysków na innym komputerze, co potwierdziło, że problem może leżeć po stronie płyty głównej lub zasilania. Dyski Fujitsu z serii MPG/MPF mają znane wady fabryczne, w tym uszkodzony chipset Cirrus Logic powodujący zanik dysku po dłuższej pracy i błędy firmware, co skutkuje utratą danych i pojawianiem się bad sectorów. Dostępne są aktualizacje firmware i narzędzia do włączania UDMA66, które mogą poprawić kompatybilność, jednak wymiana elektroniki dysku jest odradzana. Proponowano także użycie skryptów do automatycznego skanowania dysku (np. scanauto.bat z scandisk.exe) do ciągłego testowania powierzchni dysku. Pomiar napięć zasilania wykazał nieco niższe wartości 12V (około 11.9V), co może wpływać na stabilność pracy dysku. Wskazano, że problemy z bad sectorami mogą mieć podłoże logiczne (błędne zapisy) a nie tylko fizyczne uszkodzenia powierzchni talerzy. Dyski Seagate również zostały wspomniane w kontekście problemów z wykrywaniem i możliwymi zimnymi lutami. Podsumowując, problem jest złożony i wymaga kompleksowej diagnostyki zasilania, połączeń, ustawień BIOS oraz ewentualnej aktualizacji firmware dysków Fujitsu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA