logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kablówkę do dwóch telewizorów bez utraty jakości sygnału?

piotropo 20 Lis 2010 17:24 4487 9
  • #1 8767753
    piotropo
    Poziom 12  
    Witam!
    Mam problem, mianowicie chcę odbierać kablówkę na dwóch telewizorach jednocześnie. Próbowałem już to zrobić za pomocą ,,splittera" lecz po zmontowaniu
    tegoż "systemu" zauważyłem, że na obu telewizorach sygnał jest słabszy i trochę śnieży. Proszę o pomoc. Czy muszę kupić jakiś wzmacniacz?

P.S Nie znam się zbytnio na takich rzeczach.
  • #2 8767871
    hirsh
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Wzmacniacz antenowy w kablówce nic nie da.
    Kablówka musi zagwarantować odpowiedni poziom sygnału który można z powodzeniem rozdzielić na 2 tv przy pomocy dobrego splitera o dużym tłumieniu.
    Wzmacniacze zakładamy raczej przy antenach szerokopasmowych.
  • #3 8767880
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Widocznie zastosowałeś kiepski splitter (duże tłumienie)
    Osobiście mam podłączone trzy odbiorniki i obraż jest "żyleta"...
  • #4 8767903
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1095
    hirsh napisał:
    Wzmacniacz antenowy w kablówce nic nie da.
    Kablówka musi zagwarantować odpowiedni poziom sygnału który można z powodzeniem rozdzielić na 2 tv przy pomocy dobrego splitera o dużym tłumieniu.
    Wzmacniacze zakładamy raczej przy antenach szerokopasmowych.

Chodziło chyba o rozgałęźnik o małym tłumieniu.

Dodano po 1 [minuty]:

Rozgałęźnik nazywa się małostratnym.
  • #5 8768047
    hirsh
    Poziom 15  
    kazikszach napisał:

Chodziło chyba o rozgałęźnik o małym tłumieniu.

Dodano po 1 [minuty]:

Rozgałęźnik nazywa się małostratnym.

spliter to rozgałęźnik tak małostratny
  • #6 8768462
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Zastosuj najlepsze kable a zarazem jak najkrótsze.
  • Pomocny post
    #8 8791782
    aku19
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Co do rozwązania problemu to jeśli trzeba to wzmacniacz można zastosować.
    Nie zawsze sygnał z kablówki jest taki mocny jak byśmy chcieli, czasami nawet operator sam zmniejsza sygnał tak aby nie można było podłączyć podłączyć drugiego TV poprzez zwykły rozdzielacz.

W rozdzielaczach pasywnych nie ma czarnej magii, sygnał dzielony jest po 50% na każde z wyjść ( o ile mamy rozdzielacz 2 wyjściowy).

Jeśli więc kablówka daje słaby sygnał (bo po podzieleniu mamy śnieżenie) to można zastosować rozdzielacz aktywny - np. taki:
    Rozgaleznik_aktywny

W samym opisie widać że może służyć do wzmacniania/podziału TV kablowej
  • #9 8794750
    hirsh
    Poziom 15  
    Kolego aku19 powstrzymaj sie proszę od pisania do moderatorów i podważania tego co piszę bo sam walisz gafy. Kolega piotropo chciał rozdzielić kablówkę na 2 TV a nie zakładać drugiej kablówki kolego aku19. W jaki celu zaproponowałeś rozgałęźnik aktywny z 4 wyjściami?
  • #10 9186645
    aku19
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Drogi Kolego Hirsh,

W linku wskazałem opis do rozdzielaczy aktywnych 2 i 4 wyjściowych - 1 opis wspólny dla 2 modeli.
    Wystarczy przeczytać opis. W tym poście kolega PIOTROPO powinien sobie wybrać model RTA-120 - bo taki jest właściwy dla jego problemu.

Może i ten 4 wyjściowy RTA-140 jeśli chce - bo np. będzie potrzebował podłaczyć sobie dodatkowy TV w kuchni lub planuje TV w swoim PC.

Co do uwagi kolegi o podważaniu kompetencji - proponuję poczytać sobie post i samemu sobie odpowiedzieć.

Proponowane przez kolegę rozwiązanie przez splitter dało słaby obraz na obu telewizorach. Dlaczego - ano dlatego, że splitter dokonuje podziału mocy wejściowej i to co wchodzi na wejściu wychodzi na obu wyjściach ale z mocą o połowę mniejszą - i w naszym wypadku dało za słaby sygnał dla naszych TV.

Stąd mamy 2 możliwości:

1 biegniemy do operatora kablówki i prosimy o podniesienie poziomu sygnału (co często jest tak specjalnie ustawione na niskim poziomie, bo za każdy odbiornik TV trzeba dopłacać do abonamentu)

2. podłaczamy sobie aktywny splitter, który przed podziałem wzmocni sygnał swoim wzmocnieniem zrekompensuje nam stratę sygnału wynikającą z podziału sygnału wejściowego.

Nie podważam kompetencji kolegi, ale nie zawsze najprostsze rozwiązanie jest możliwe w każdym przypadku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odbiorem kablówki na dwóch telewizorach jednocześnie, zauważając osłabienie sygnału i śnieżenie obrazu po użyciu splittera. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z zastosowania złego rozgałęźnika o dużym tłumieniu. Zaleca się użycie rozgałęźnika małostratnego, takiego jak Signal R-2 lub Telmor RM-2F, oraz stosowanie jak najkrótszych kabli. W przypadku słabego sygnału z kablówki, można rozważyć zastosowanie aktywnego rozgałęźnika, który wzmacnia sygnał. Użytkownik powinien również skontaktować się z operatorem kablówki w celu podniesienia poziomu sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA