logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć SimLocka z Sony Ericsson T610 bez użycia kabla?

seba_666 02 Paź 2004 10:51 5439 21
REKLAMA
  • #1 886996
    seba_666
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Siemka! Da się zdjąć SimLocka z Sony Ericsona T 610 bez kabla ?? Spoko telefon tylko ze ma smoka w jakiejs zagranicznej sieci i nic nie moge z nim zrobic. POMOCY !!! :(
  • REKLAMA
  • #2 887061
    adi2002
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    bez kabla się nie da.. nawet gdybyś chciał "po kodzie" to muszisz z telefonu zczytać "log" i wysłać do kogoś kto na podstawie loga wygeneruje Ci kod...
    najprościej zrobisz to SE Terminatorem + div 8.4 albo div usb 2.3

pomogłem ? to użyj przycisku "pomógł" na górze strony... :D
  • REKLAMA
  • #3 887160
    seba_666
    Poziom 15  
    To żadna pomoc ! Tak ci sie punktów chce ? Rozdaje punkty jak mi ktoś pomoze ale nigdy takiej wypowiedzi nie dostałem. :evil: Lepiej mi powiedz skąd wziąć terminatora i diva. Dzieki za nic.
  • #4 887206
    seba_666
    Poziom 15  
    Mam już kabel (ten na com-a) kumpel mi pozyczy dzisiaj calej reszty kabli. Tylko nie mam tego terminatora (o ile to program do tego) wogóle nie mam programów, bo płytke zniszczyłem a to była tego kumpla. Może mi ktoś przesłać ?? Albo link jakiś, chociaz to chyba nie jest darmowy program... Jak ktoś może to niech sie odezwie. Moje dane kontaktowe są na elektrodzie. Z góry dzięki.
  • #5 887327
    videc
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Samym kablem nic nie zrobisz, potrzebny jest sprzęt (Terminator lub DIV)– urządzenie które podpinasz pod LPT lub USB bez tego nie działają programy którymi można zdjąć smoka. Myślę że taniej będzie odwiedzić jakiś servis, lub znajomego, który dysponuje tym sprzętem.
  • #6 887348
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    videc ma racje z tym serwisem lub znajomym, jesli simlock ma byc tylko na ten telefon, jesli bedziesz chcial robic inne to warto pomyslec...
    Ale tak ogolnie to potrzebny jest termiantor+div (lpt4.0 dziala ok, lpt5.0 jest do nowszych, w ktorych jest rsa protected), a nie terminator lub div... Terminatora znajdziesz chociazby na www.polphone.com , div'a zassiesz albo z forum albo zobacz np. na www.unlockeasy.com > Descargas > SonyEricsson
  • #7 887446
    seba_666
    Poziom 15  
    A ma może ktoś softa z polskim jesykiem do tego phona ?? Byłbym wdzięczny, a ten pierwszy link nie dziala nie da sie zciągnąć terminatora. Diva juz mam ale tez niewiem który jest lepszy. Kumpel mi zaraz przywiezie wszystko do tego telefonu tylko nie ma zadnego programu ani softu. Chce go dzisiaj zrobic, bo nie mam innego telefonu a w kieszeni narazie pusto. Z góry dzieki za pomoc.
  • #8 888206
    pawel
    Spec od GSM
    terminatora nie sciagniesz, trzeba kupic :) albo wykonac samemu... Link dzial, tylko jest do "czytania" (i ewent. kupienia) a nie sciagania: http://www.polphone.com/index.php?table=articles&category_id=123&article_id=78&pplang=pl
    Flashe z polskim tu: http://www.cellular-support.com > Download > Main flash (oraz Modem flash, oraz GDFS..) - trzeba sie zarejestrowac. Flashe tez tu: http://www.remzone.ru > Download >Firmware > SonyEricsson... Flashe z polakiem do T610 maja oznaczenie EMEA1...
    Obawiam sie wobec tego, ze dzisiaj nie dasz rady go zrobic, niestety...
  • REKLAMA
  • #9 888326
    seba_666
    Poziom 15  
    Ale mi chodzi o program Sony Ericson Terminator, a nie urządzenie. Dzięki za linki.
  • REKLAMA
  • #10 888446
    pawel
    Spec od GSM
    zupelnie sie teraz pogubilem :) - czego wlasciwie szukasz? Sony Ericsson Terminator??? A co to jest za program???
    Terminator to terminator (urzadzenie pod lpt lub usb; w linku, ktory podalem masz fotke, na niej jest terminator i screen DIV'a), DIV natomiast to program dzialajacy wtedy, kiedy podepniesz terianatora - wowczas mozesz nim flashowac (flash, modem flash, gdfs, gdfs_in_avr_format), simlock...
  • #11 889058
    oki188
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Złóż sobie to urządzenie i tyle, nie ma sensu kupować. Pozdro :]
  • #12 896295
    seba_666
    Poziom 15  
    Dzięki za wszystko !!! Pomogliście mi a w szczególności pawel. Zrobiłem dzięki temu SE T610 i T68i. Wielkie dzięki. Wszystkim podziękuję, nawet temu chytremu na punkty. Jestem zadowolony a punktów nigdy nie żałuję. Może kiedyś i wam pomoge. Prosiłbym jeszcze o schemat i wykaz elementów, bo nie chce kumplowi rozbierać urządzenia, ale jak nikt nie da to rozbiore. Z góry dziękuję i pozdrawiam - tak powinna wyglądać prawdziwa pomoc. :lol:
  • #14 903484
    seba_666
    Poziom 15  
    A masz może schemat na programator do tego układu PIC 16F876 ?? Jak tak to daj na forum. Z góry dzięki. Pozdro
  • #15 903781
    pawel
    Spec od GSM
    co do schematu to troche ciezko, myslalem ze Pony sobie radzi z tym ukladem ale chyba zle myslalem :) Tu masz schemat JDM programatora: http://www.id2.cz > Hardware > JDM2. Moze sie przyda.
    Epic Plus tez programuje te uklady, zobacz np. tu: http://sklep.eraumts.com.pl/index.php/pl_PL,details,id_pr,1034.html
    Moj brat kupil kiedys Willem'a, lista obslugiwanych ukladow jest calkiem calkiem :) Zobacz tu: http://programatory.com > Willem programatory + obudowa. No, ale to tak informacyjnie :)
  • #16 904208
    seba_666
    Poziom 15  
    Znalazłem ten schemat, tylko co mi z niego ? Nie mam układu potrzebnego do złożenia - następny PIC - programowalny. I zaczyna się robić błędne koło. Nie ma jakiegoś innego ?? Chcę złożyć ten programator i Terminatora do SE, nie dlatego, że chce robić telefony, tylko żeby wiedzieć, że potrafie. A przy okazji może i telefonami się pobawie, ale pomóżcie !! :(
  • #17 2479755
    z4l3s
    Poziom 2  
    Witam
    Posiadam Terminator pod LPT, do tego DIV 5.0 + jakiś program wpakiecie do portów UserPort.exe.
    Miałbym wielką prośbę, i napewno nei tylko ja. Czy mógłby ktos obeznany w temacie napisać manual do zdjęcia simlocka i flashu. Gdyby były obrazki byłoby bosko, ale wiadomo nie każdy ma czas :)
    To tylko prośba, bo wiem ze dla osób siedzących w temacie to pewnie chwila czasu. Pozdrawiam
  • #18 2479959
    pawel
    Spec od GSM
    odkopales troche trupa (data postu) :), na forum znajdziesz o simlocku przez diva i samym userporcie, niemniej sprawdz PW ;)
  • #19 2480245
    z4l3s
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie :)
    Co udało mi sie dzięki Tobie zrobić to sprawdziłem ze jest RSA :(
    wersja softu R6C005.
    W instrukcji wszystko jest. Ale mam jeszcze jedno pytanie.

Skąd moge zassać stabilna wersje do SE oprogramowania z PL językiem, chodz moze byc tez ta która mam z angielskim [ ma inne świetne ikonki :) ]

Czy znas zmoże jakąś stronkę lub dysponujesz takim oprogramowaniem SE. Bo z tego co przeczytałem to musze go usunąć, nastepnie sflashować w 2 wersjach. Tylko mam problem z tymi plikami, a nie chiał bym szukać po necie bo moge trafic na uszkodzony lub tego typu.
    A Ty pewnie znas ztaką wersje w której wskaznik zasiegu nie skacze i nie zacina sie menu i wogule działa ok :). Z góry dzięki za Pomoc
  • #20 2480354
    pawel
    Spec od GSM
    u KarizmoGSM masz na stronie pod DIV'a r6c005 flasha i modem: http://www.softgsm.pl/
    Co do stabilnosci w ogole softu to nie moge Cie na 100% zapewnic :)
  • #21 2480682
    z4l3s
    Poziom 2  
    Dzięki Paweł :), zdjąłem pierwszego sima w życiu :)

A mam pytanko, czy soft z T630 bedzie pasował na T610 ? Czy to jest lepszy soft (szybszy, inne funkcje). Czy warto flashować ten soft na t610?
    Z góry dzięki za odp. Pozdr

PS. jeszcze raz dżęks Paweł

Podsumowanie tematu

✨ Zdjęcie SimLocka z Sony Ericsson T610 bez użycia kabla jest niemożliwe. Konieczne jest użycie specjalistycznego sprzętu, takiego jak urządzenie Terminator podłączane do portu LPT lub USB oraz oprogramowanie DIV (wersje 2.3, 4.0, 5.0). Sam kabel COM nie wystarczy, ponieważ do odczytania logów i wygenerowania kodu odblokowującego potrzebny jest sprzęt umożliwiający komunikację z telefonem na niskim poziomie. Terminator to urządzenie, a DIV to program współpracujący z Terminatoriem do flashowania, usuwania SimLocka i innych operacji serwisowych. Terminator nie jest dostępny do pobrania za darmo, wymaga zakupu lub samodzielnego złożenia według schematów dostępnych na forach i stronach internetowych. Dostępne są również firmware z polskim językiem (oznaczenie EMEA1) do T610, które można pobrać po rejestracji na specjalistycznych stronach. Użytkownicy polecają odwiedzenie serwisu lub znajomego dysponującego sprzętem, jeśli nie chce się samemu budować urządzenia. Dodatkowo poruszono temat programatorów PIC 16F876 potrzebnych do zbudowania Terminatora oraz dostępności manuali i instrukcji do zdjęcia SimLocka i flashowania. W dyskusji pojawiły się także pytania o kompatybilność softu z modeli T630 i T610 oraz stabilność oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA