logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielenie sygnału kablówki na 2 TV i modem (internet)

koralgol4 23 Lis 2010 19:01 9948 9
  • #1 8780508
    koralgol4
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam taki oto problem: mam kablowke z internetem w jednym kablu poprowadzonym do rozgałęźnika

Chciałbym podłączyć jeszcze jeden Tv nie tracąc niczego ale nie wiem jak.
    Spróbowałem zamienić dany przez usługodawcę rozgałęźnik ( na fotce) na spliter z 3 wyjściami ale wtedy działały tylko telewizory, internet wogóle nie chodził ( mam 10mb). Proszę o pomoc co zrobić aby się udało.

Proszę o wklejanie obrazków na serwer elektroda.pl z funkcji Dodaj obrazek w lewym dolnym rogu pola wpisu.
    Poprawiłem. [SP5ANJ]
  • #3 8780655
    koralgol4
    Poziom 10  
    A w które wyjście miałby być podpięty modem?? Można to kupić w zwykłym elektrycznym?
  • #4 8780739
    mieszkaniec
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam
    Pozostaw modem,a tam gdzie masz TV wstaw spliter i już masz na 2 TV,a sygnał modemu pozostaje bez zmian.
    Pozdrawiam
    Grzegorz
  • #5 8781489
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Witam.
    koralgol4 napisał:
    A w które wyjście miałby być podpięty modem??

Zobacz ( i czytaj ze zrozumieniem ) jak ładnie podała Ci temat (na talerzu) Kaśka. :D

Proszę tu masz - co i jak - .

Pozdrawiam.
  • #6 8785438
    Szaman52
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Internet wymaga fizycznego połączenia elektrycznego. Dla telewizorów wystarczy połączenie pojemnościowe. Czyli do wyjścia TV dopnij zwykły rozgałęźnik 1/2 o oglądaj tv na 2 telewizorach. jeżeli zauważysz że śnieżą to poproś klientów z kablówki o pomiar sygnału. Oni dla zasady ograniczają poziom max do 55dB a każdy podział dzieli sygnał na połowę niezależnie czy korzystasz z 2 czy tylko z 1 telewizora
  • #7 8787537
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Szaman52 napisał:
    Internet wymaga fizycznego połączenia elektrycznego. Dla telewizorów wystarczy połączenie pojemnościowe.
    - herezje kolega wypisuje. Popatrz na schemat znajdujący się na zwrotnicach. Jest pojemność na wyjściu? Istnieją zwrotnice z separacją galwaniczną, gdzie zarówno sygnał, jak i masa ma "po drodze" pojemność, np tris 210e.
    Szaman52 napisał:
    Oni dla zasady ograniczają poziom max do 55dB
    - jak to zrobić fizycznie? Po 5 latach pracy w kablówce nie widzę takiej możliwości.
    Po pierwsze - ponieważ tłumienie kabli jest ściśle związane z częstotliwością, dlatego np w gnieździ abonenckim najniższy kanał będzie miał przykładowo 65dBuV, najwyższy 60dBuV (tak zwany TILT).
    Po drugie - w nosie mamy na ile TV klient podzieli analog - ale jak to zrobi we własnym zakresie, to nie gwarantujemy poprawnej jakości odbioru.
    Po trzecie - przy 55dBuV większość TV będzie śnieżyć.
    Po czwarte - aby wszystkim klientom ustawić "jakiś poziom" (umówmy się 62dBuV) to instalator musiałby nosić w kieszeni tonę tłumików, o korektorach nie wspomnę.
    Po piąte - obniżanie poziomu sygnału to kręcenie sobie stryczka na szyję - kupa dodatkowej roboty. Na przykład temperatura. Tłumienie kabli koncentrycznych zależy od temperatury - im cieplej tym bardziej tłumią. Czyli ustawiając poziom w zimie dokładam sobie roboty w lecie. Jak mam zapas sygnału to klient nie widzi zmian sygnału.
  • #8 8787734
    koralgol4
    Poziom 10  
    Koledzy po fachowemu tutaj rozmawiają ale czy metoda dana mi tu przez Kaśkę na zastosowanie TSA-314P1 jest w tym wypadku dobra?
  • #9 8789712
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Witam.

Reasumując -
    koralgol4 napisał:
    ... czy metoda dana mi tu przez Kaśkę na zastosowanie TSA-314P1 jest w tym wypadku dobra?

Oczywiście, że TAK.

Możesz również zrobić inną kombinację przy zastosowaniu tego co już masz.

Pozdrawiam.
  • #10 8791677
    koralgol4
    Poziom 10  
    W takim razie dziękuje za pomoc :D Nie pozostaje nic innego jak kupić co trzeba.

W myśl regulaminu pkt 10,2 , temat Zamykam. [SP5ANJ]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podziałem sygnału kablowego na dwa telewizory oraz modem internetowy. Po próbie użycia splitera z trzema wyjściami, internet przestał działać. Użytkownicy sugerują zastosowanie rozdzielacza TSA-314P1, który pozwala na podłączenie dwóch telewizorów bez utraty sygnału internetowego. Wskazówki obejmują pozostawienie modemu podłączonego do głównego sygnału oraz użycie prostego rozgałęźnika do telewizorów. Zwracają również uwagę na konieczność pomiaru sygnału przez dostawcę usług, aby uniknąć problemów z jakością obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA