logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DIORA CD504 - Błędy Err4 i Err7 na wyświetlaczu, co oznaczają?

Peter.W 04 Lut 2003 16:21 4328 10
REKLAMA
  • #1 93122
    Peter.W
    Poziom 11  
    Witam!

Odtwarzacz cd DIORA CD504 wyświetla na przemian Err4 i Err7
    Nie mam instrukcji ani serwisówki i nie mam pojęcia co to oznacza.

Jeżeli ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem,to proszę o odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 93334
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 93404
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2291
    Sprawdz czy masz wszystkie napięcia zasilające, czy tranzystory lub stabilizatory są dobre szczególnie w zasilaczu.
  • #4 93846
    Peter.W
    Poziom 11  
    Witam!

Te komunikaty o których pisałem wyświetlane są bez płyty.
    Dzięki za odpowiedzi,jak znajdę czas to zaraz zrobię pomiary napięć może coś znajdę.
  • REKLAMA
  • #6 94784
    Heidi
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Sprawdzałem w serwisówce i nie ma tam nic o ERR ale zato jest schemat płyty głownej, sterowania, i widok druku kitu.
    Może to ci w czymś pomoże
    Załączniki:
    • DIORA CD504 - Błędy Err4 i Err7 na wyświetlaczu, co oznaczają? CD504-3.jpg (162.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DIORA CD504 - Błędy Err4 i Err7 na wyświetlaczu, co oznaczają? CD504-2.jpg (190.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DIORA CD504 - Błędy Err4 i Err7 na wyświetlaczu, co oznaczają? CD504-1.jpg (373 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 94825
    audioamp
    Poziom 12  
    Naprawiałem takie uszkodzenie.
    Walnięty był tranzystor BD135 na płytce pod mechanizmem.
    Brakowało któregoś z napięć.
  • #8 97959
    ormin
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Sorry że wchodzę w temat ale też mam pytanie na temat wspomnianej Diory Cd 504.
    Jak powinien zachowac się ten CD kiedy odtwarza ostatnią piosenkę na płycie i naciśniemy klawisz SKIP>>| (przeskocz do następnej piosenki). U mnie pojawia się napis Err bez numeru i zaczyna od nowa puszczać ostatnią piosenkę. Podobna sytuacja pojawia się przy odtwarzaniu pierwszej piosenki na płycie i wywołaniu funkcji |<<SKIP.
  • REKLAMA
  • #9 98134
    Heidi
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jest to wpełni prawidłowy obiaw poprostu ktoś pisząc program do procesora nie przewidział takiej możliwości. Co tu dużo pisać, CD - Diory nigdy nie były dobre, poprostu standardowa aplikacja kitu Philips -a
  • #10 98142
    ormin
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Wielkie dzięki.
  • #11 108396
    Peter.W
    Poziom 11  
    Witam!
    Dzięki za podpowiedzi uszkodzony był BD-ek ale to nie uzdrowiło w pełni odtwarzacza.
    Pojawiły się brakujące napięcia i otwarzacz zachowuje się zupełnie normalnie poza czytaniem indexu (nie świeci laser) :(

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz CD DIORA CD504 wyświetla na przemian błędy Err4 i Err7 bez włożonej płyty. Problemy te wskazują na uszkodzenia związane z zasilaniem i elementami elektronicznymi na płycie głównej pod mechanizmem CD. Zalecane jest sprawdzenie napięć zasilających, tranzystorów (szczególnie BD135) oraz stabilizatorów i rezystorów w okolicy mechanizmu. Uszkodzony tranzystor BD135 został zidentyfikowany jako przyczyna braku napięć, jednak po jego wymianie odtwarzacz nadal nie czyta indeksu płyty (laser nie świeci). W dyskusji pojawiła się także informacja, że błędy typu Err bez numeru przy próbie przeskoku utworu na końcu lub początku płyty są typowym błędem oprogramowania procesora, charakterystycznym dla odtwarzaczy DIORA opartych na standardowych układach Philipsa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA