logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siesta 3 - Wymiana trafopowielacza, kineskop nie działa, błyski na biało

techniczny 02 Paź 2004 23:06 1560 4
REKLAMA
  • #1 888400
    techniczny
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem. Naprawiam sieste 3. Uszkodzony zostal trafopowielacz.Wymienilem go na nowy ale nadal nie działa. Telewizor się włącza ale kineskop nie odpala.Po podkreceniu trafa( poteciometrami do regulacji) zaczyna blyskac na bialo.Może ktoś miał takie coś i wie jak sobie z tym poradzić bo ja w telewizorach słaby jestem.
  • REKLAMA
  • #2 889060
    HARDDAN
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    a napiecie zasilania wzmacniaczy wizji na plytce kinola masz ok? ok 200V
  • REKLAMA
  • #3 889118
    techniczny
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie sprawdzałem tego.Pisałem że jestem słaby w telewizorach.Jeśli możesz powiedz co należałoby zrobić
  • REKLAMA
  • #4 889140
    HARDDAN
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    sprawdz czy na ktorejs ze zlaczek dochodzacych do plytki kinola masz ok 200V wzgledem masy. To jest zasilanie wzmacniaczy wizji. Acha i napisz czy tam sa scalaki np tda czy jest zrobione na tranzystorach. Jesli nie bedzie 200V to katody nie beda wysterowane i kinol nie bedzie swiecil, z drugiej jednak strony jesli dziala ograniczenie pradu kineskopu to katody sa zatkane przez zabezpieczenie elektroniczne. Tak wiec widzisz ze mozliwosci jest kilka. Podeslij wiecej informacji to powalczymy:)
  • #5 889243
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Jak już chcesz go naprawić to powymieniaj elektrolity po pierwotnej stronie zasilacza, w głównej gałęzi zasilania (dwa szt. 47/250v) i pozostałe na których kurczy się koszulka. Trafopowielacz uszkodził się na skutek "czegoś" i tym "czymś" przedewszystkim są te elektrolity.
REKLAMA