logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWF 12470W - Jak zrobić twardy reset i rozwiązać problem z wodą?

pawszka 27 Lis 2010 18:52 20782 8
REKLAMA
  • #1 8796806
    pawszka
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Witam,
    mam pralkę od 3 lat i nie miałem z nią problemu. Teraz zauważyłem, że pomimo zakończenia programu - mruga "0:00", to nie zawsze spuści wodę i dalej pierze. "Przedmuchałem" presostat i rurkę dochodzącą do niego. Pompa też jest czysta. W wężu między bębnem a pompą jest magiczna kulka - ale chyba powinna tam być.
    Co jeszcze sprawdzić?
    Pralka nie sygnalizuje żadnego błędu.
    Czy ktoś wie jak zrobić twardy reset w tym typie pralki?
  • REKLAMA
  • #3 8820185
    pawszka
    Poziom 11  
    zwykły reset nic nie daje, a innego nie ma opisanego w instr. użytkownika.
    Dzisiaj zaczęła robić jeszcze coś dziwnego:
    - jak się włącza wirowanie, to po dwóch obrotach wyłącza się całkowicie i stoi. Próbowałem również bez prania. Tak samo się zatrzymuje. O co może jej chodzić?
  • REKLAMA
  • #4 8848650
    pawszka
    Poziom 11  
    Dzisiaj wypróbowałem jeszcze włączanie pralki z wduszonymi dwoma skrajnymi prawymi przyciskami. Wchodzi w tryb serwisowy - ale tylko się domyślam co robi. Niby wszystko jest OK. Nie wiem jakie wartości powinna mieć temperatura?
    Później wychodzę z tego trybu (wyłączam ją) a następnie włączam pralkę z wduszonym przyciskiem ostatnim i 3- z prawej. Na wyświetlaczu pojawia się napis "ELE" i pralka zaczyna działać. Co to jest ELE?
    Czy ktoś ma może opis tych funkcji serwisowych - instrukcję serwisową??
  • #5 8856876
    pawszka
    Poziom 11  
    Dzisiaj pojawił się błąd E11. Co mogę sprawdzić? Niby wszystko działa a program w połowie się zawiesza i pranie stoi z wodą?
  • REKLAMA
  • #7 8857136
    pawszka
    Poziom 11  
    no zawory sprawdzałem i omomierzem i jest OK. Wizualnie też się pralka szybko napełnia. Presostatu nie mam jak sprawdzić, ale w trybie serwisowym na wyświetlaczu pokazuje przyrost wartości jak się bęben napełnia wodą. Problem tylko dlaczego w pewnym momencie zawiesza się program prania???
  • REKLAMA
  • #8 8857896
    pawszka
    Poziom 11  
    Electrolux EWF 12470W - Jak zrobić twardy reset i rozwiązać problem z wodą?
    Jeszcze jedna informacja błąd E11 pojawia się w trybie serwisowym na 10-kroku - tym z samym "kwiatkiem" (szczegóły na fotce). Czy ktoś wie co jest sprawdzane w tym kroku?
  • #9 13555192
    pawszka
    Poziom 11  
    serwisant zdiagnozował przebicie na silniku. Założył nowy (regenerowany) silnik i działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Electrolux EWF 12470W, która nie zawsze spuszcza wodę po zakończeniu programu, mimo że nie sygnalizuje błędów. Po sprawdzeniu presostatu i pompy, użytkownik próbuje wykonać twardy reset, jednak nie znajduje odpowiednich instrukcji. W kolejnych postach pojawiają się dodatkowe problemy, takie jak zatrzymywanie się pralki podczas wirowania oraz błąd E11. Użytkownik odkrywa tryb serwisowy, ale nie zna jego funkcji. Ostatecznie serwisant diagnozuje problem jako przebicie na silniku, co wymaga wymiany na nowy silnik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA