logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica 0-25V 0-5A - czy to będzie działać?

artur_g3 27 Lis 2010 21:51 3537 3
REKLAMA
  • #1 8797694
    artur_g3
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zaprojektowałem układ jak w temacie lecz nie wiem czy dobrze. Ma to być standardowy układ step-down z tranzystorem mosfet.
    Czy ktoś mógłby to przejrzeć i powiedzieć mi czy to będzie działać?
    Co mam ewentualnie zmienić lub poprawić?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • schemat.pdf (12.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 8994859
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Przy dużym wypełnieniu nie naładuje się bootstrap - musisz zapewnić odpowiednio duże napięcie wejściowe.
    Resztę pokażą testy; ciekawi mnie skuteczność działania tej stabilizacji prądu.
  • REKLAMA
  • #3 8995042
    ronwald
    Poziom 27  
    Ocena: 68
    Po co tak rozbudowany układ?
    Znajdziesz wszystko tutaj:http://www.selectronic.fr/includes_selectronic/pdf/Thomson/L4970A.pdf
    Stary poczciwy układ L4970 rozwiąże Twój problem.
  • #4 8996177
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    Myślę, że z tym bootstrapem nie będzie tak źle, biorąc pod uwagę że maksymalny współczynnik wypełnienia TL494 jest na poziomie 85%.

Bardzo źle zaprojektowana stabilizacja prądu. Przede wszystkim, dlaczego stabilizowany jest prąd dławika L2? Stabilizacja prądu nie ma żadnej histerezy, jest to wręcz regulacja dwustawna na zasadzie włącz/wyłącz. Prąd dławika L1 będzie szalał, sam dławik będzie się nasycał. Do tego wspólne wyjście feedback sprawia, że stabilizacja prądu będzie zakłócała działanie stabilizacji napięcia.
REKLAMA