logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Początkujacy. Potrzebuje kupic lutownice , miernik etc.

krzychu9966 29 Lis 2010 20:01 2651 13
REKLAMA
  • #1 8805764
    krzychu9966
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. Interesuje mnie zabawa z rożnego rodzaju elektronika jak mikro kontrolery etc. Ale najpierw nawet by zrobić prosty termometr potrzebuje urządzeń. Wiem że tematów było pełno ale nie mogę się w tym odnaleźć za dużo różnych typów tych urządzeń.
    Potrzebuję kupić następujące rzeczy a że mieszkam w Anglii wiec moim sklepem będzie e-bay.
    Lutownica -
    Mam kilka typów lutownic ale nie wiem jaka będzie dla mnie odpowiednia by przede wszystkim nie przepłacić ani by nie kupić takiej która będzie nieodpowiednia dla mnie.
    Typ pierwszy
    Typ drugi
    Typ trzeci
    Następna na pewno potrzebna rzecz to multimeter -
    Czy taki jest wystarczający dla początkującego a może i nie tylko
    Link
    I chyba to na tyle jak ktoś znajdzie czas by zerknąć i poradzić będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 8805808
    pirat12552
    Poziom 13  
    Ocena: 68
    Hmm
    Jak na początek może nie warto kupować na ebay jakichś droższych pzyżądów i płacić za przesyłkę?
    Ja tam pierwszy multimetr kupiłem w realu za 20 zł
    Teraz mam dwa a tamten dalej działa
    Jakolutownice to może prosta stacja lutowncza albo sama kolba podłączna do sieci?
    pozdrawiam
    @ edit
    chociaż widzę że to prawie to samo :)
  • REKLAMA
  • #3 8805829
    grazdanin
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Lutownica nr2, miernik starczy na początek (nie będzie szkoda jak spalisz).
  • #4 8805872
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Witam .
    Nie ma to jak niezastąpiona lutownica transformatorowa :
    http://www.lutola.pl/
    nieodzowny sprzęt każdego elektronika , miernik na początek raczej z niższej półki . :D
  • #5 8805882
    krzychu9966
    Poziom 10  
    A mam pytanie jaka jest różnica poza wyglądem miedzy lutownica nr 1 i 2 a lutownicą pistoletową aha i tak właściwie co ma lepszego poza regulacja temperatury lutownica nr 2
  • REKLAMA
  • #6 8805930
    pirat12552
    Poziom 13  
    Lutownica pierwsza poprostu grzeje często sę przegrzewa ale jest prosta.
    Druga to stacja lutownicza- mniej więcej utrzymuje temperaturę .
    Trzecia to transformatorowa bardziej do kabli niż małej elektroniki.
    za to rozgrzewa się w klka sec.
    @Edit
    Stacja lutownicza i lutownica kolbowa to zestawy-dodatkowo masz cynę i odsysacz
  • REKLAMA
  • #7 8805989
    krzychu9966
    Poziom 10  
    a 30w wystarczy ? bo znalazlem lekko taniej ale ma 30w
  • #8 8806051
    pirat12552
    Poziom 13  
    Ja mam 40W
    Przy lutowaniu ścieżek 4mm już trzeba się pomęczy
    Ale normalne ścieżki (poniżej tych 4mm) lutuje sie komfortowo
  • #9 8806091
    krzychu9966
    Poziom 10  
    ok czyli przypuśćmy ze chce zrobić np nie wiem zegarek z termometrem i tam by te rzeczy zlutować będę mógł zrobić to komfortowo czy będę musiał się pomęczyć tak będzie mi lepiej wytłumaczone ;).
  • #10 8806196
    pirat12552
    Poziom 13  
    Takie żeczy spokojnie
    Chodzi mi o np ścieżki prądowe w atx-ie przy kondensatorach (za darmo nikt nie daje :)) Zeby je wylutowac to trzeba się pomęczyć
  • #11 8806880
    krzychu9966
    Poziom 10  
    ok zamówiłem taka 30W i ten multimeter zobaczymy jak to będzie. A teraz z innej paczki ponieważ nie chce otwierać nowego tematu co było by dobre dla mnie bym zapoznał się z ta dziedzina ?W komponenty stosunkowo tanie mógł bym się zaopatrzyć, dodam ze w domu posiadam sporo starych telefonów które już dawno wyszły z użytku rodzinnego i kilka innych które albo nie działają albo maja zepsuty wyświetlacz. Pomyślałem ze mogą się przydać baterie i wyświetlacze.

Btw wiem że to możne zabrzmieć głupio ale jaka cynę najlepiej kupić ? W sklepie widzę pełno rożnych numerków i nie wiem którą kupić.
  • Pomocny post
    #12 8807278
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    Cynę na początek standardową ołowiową, bodajże 40% ołowiu jest obecnie standardem (Sn60Pb40).
    Kup sobie odsysacz do cyny, ja mam jakiś OD25 Turbo25 i jestem zadowolony z siły ssania, niestety łatwo się zapycha i często trzeba z niego wytrząsać cynę. Ale ogólnie jest ok, dobrze ssie.
    Lutownica 30W to trochę mało - wiem, bo kupowałem 40W, ale po 2.5 roku grzałka sie zużyła i jak sprawdzałem watomierzem, grzeje juz tylko 30W, co niestety idzie odczuć przy cynowaniu i grubszych ścieżkach oraz dużych padach układów. Aczkolwiek moc to nie wszystko, ważne aby rączka się nie nagrzewała zbytnio, pojemność cieplna końcówki też ma znaczenie.

Jeśli chodzi o komponenty: trudno cos polecić. Zdecydowanie polecam od razu zakup wysyłkowo dużych ilości rezystorów - są tanie, a nie trzeba przynajmniej po każdy rezystorek biegać do sklepu. Do tego najpopularniejsze elementy typu tranzystory BC337+BC327 lub BC547+BC557 (czy jakos tak, NPN i PNP), jeśli będziesz od razu szedł w SMD, BC8xx (nie pamietam numeru). Do tego stabilizatory lm7805, lm317, kondensatory 100n (idą jak woda, przynajmniej te w smd), diody 1N4148 lub 1N400x, trochę LEDów, podstawowe wzmacniacze np. tl074 lub podobne. Do tego Goldpiny, jakieś mikroprzyciski i włączniki. No i najważniejsze: kabelki, aby to wszystko łączyć, laminat (lub płytki uniwersalne, ale wychodzą drożej - chociaż 1-2 i tak mieć trzeba). Reszta zależnie od tego czym chcesz sie zainteresować w szczególności. Masz drukarke laserową? Nieodzowna jeśli chcesz myśleć bardziej o zabawie z elektroniką.

Jeśli chodzi o miernik: mam M830buz firmy Master i ogólnie jestem zadowolony, ale trzeba go czasem otworzyć albo do wymiany baterii, albo do wlutowania na nowo gniazd, które się uszkodziły. Przewody też ma lipne. M890 (też go mam) jest sporo lepszy (np. dużo szybszy tester ciagłości), wydaje się bardziej wytrzymały mechanicznie, ale cena x2.5.
  • #13 8807544
    krzychu9966
    Poziom 10  
    dzięki za info powinno mi to pomoc. No to jak na razie chyba wszystko jak dostane sprzęt to się odezwę czy wszystko gra wiec jak na razie nie będę zamykał tematu.
  • #14 8809639
    krzychu9966
    Poziom 10  
    Ok wyszukałem te wszystkie tranzystory, stabilizatory i kondensatory i podam linki czy o takie właśnie chodzi jak ktoś będzie miał chwilkę to prosił bym o zerkniecie.
    Link
    Link
    Link
    Link
    Link
    no ta są te rzeczy jak o czymś zapomniałem to napiszcie ponieważ nie chce zrobić tak ze kupie polowe a następnej polowy nie będę miał i nic z tego nie będę mógł zrobić.

Btw. Jakie kupić BC8xx jakie dokładnie modele najlepiej

I kolejna rzecz która mnie nurtuje ponieważ aż za dużo jest poradników i nic nie mogę wybrać. Jak ktoś zna to prosił bym o jakiś poradnik dla zielonych ponieważ interesuje mnie to a nie wiem za bardzo czy i jaki programator będę potrzebował. Co do programów w jakich to się robi to już mam nadzieje ze ogarnę ale chciał bym znaleźć jakiś dokładny poradnik z rozpisana legenda znaków w schematach itd itp

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje podstawowego sprzętu do elektroniki, w tym lutownicy i multimetru, aby rozpocząć projekty z mikro kontrolerami. W dyskusji poruszono różne typy lutownic, w tym lutownice kolbowe, stacje lutownicze oraz lutownice transformatorowe. Użytkownicy sugerują, aby na początek wybrać prostą lutownicę, a multimeter z niższej półki będzie wystarczający dla początkującego. Wskazano również na znaczenie mocy lutownicy, gdzie 30W może być niewystarczające do bardziej skomplikowanych zadań. Użytkownik zamówił lutownicę 30W oraz multimeter i pyta o najlepsze komponenty do nauki oraz o rodzaj cyny do lutowania. Rekomendacje obejmują standardową cynę ołowiową oraz zakup podstawowych elementów elektronicznych, takich jak rezystory i tranzystory.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA