logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie części i sprzęt polecacie dla początkującego elektronika?

marcinkuf 27 Sty 2013 20:48 17091 71
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie podstawowe części i sprzęt warto mieć na start nauki elektroniki?

Na początek najlepiej zbierać elementy z demontażu starych urządzeń albo ze złomowiska, a nie kupować nowych części w sklepie, i do tego mieć małe boczne obcinaczki, żeby wycinać elementy przy samej płytce [#11852338][#11853866] Najbardziej praktyczna jest płytka stykowa/prototypowa, a z podzespołów przydadzą się zwłaszcza kondensatory, diody impulsowe, stabilizatory typu 7805 i kilka rezystorów; jeden z forumowiczów oferował też zestaw 4,7 µF, 10 µF, 22 µF oraz 100–220 nF [#11856796] Do tego warto mieć regulowany zasilacz, np. na LM317/LM350, a jako źródło napięć 3,3/5/12 V można wykorzystać zasilacz komputerowy [#11853866][#11886010] Jeśli chodzi o miernik, forumowicze odradzali najtańsze DT830; przy małym budżecie lepiej wziąć zwykły analogowy, a jeśli kupować cyfrowy, to sensowniejszy i szybszy model [#11852338][#11858023] Nie próbuj kompletować całego warsztatu od razu — lepiej najpierw napisz, co już masz, i uzupełniaj sprzęt stopniowo [#11852894]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 11850630
    marcinkuf
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Czy ma ktoś do przekazania początkującemu elektronikowi jakieś części i sprzęt byłbym bardzo wdzięczny.
  • #2 11852337
    elwa
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Co na początek ci potrzeba....
  • #3 11852338
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    OK czemu nie, coś pokombinujemy.
    Czytałem już twoje 2 podobne tematy.

Tak jak ci to już inni truli tak ja powtórzę - nie kupuj w sklepach części tylko je demontuj ze starych rupieci.
    Żeby to robić szybciej kup małe, precyzyjne boczne obcinaczki, poszukaj części z dłuższymi końcówkami i wycinaj je przy samej płytce.
    Zlituj się nad sobą i swoim budżetem. Nie kombinuj jak zdobyć na coś kasę ale jak mieć coś za darmo (nawet gdy masz na koncie milion zł).

Gdy nie masz to poznaj jak najwięcej takich hobbystów jak ty i wymieniaj się z nimi.
    Zwykły list kosztuje już jakieś 1,60 zależnie od wagi.
    Swoją drogą jak masz coś kupić w sklepie elektronicznym i za przesyłkę zapłacić kilkanaście złotych to lepiej daj mi znać. Ja ci to kupię wrzucę do najprostszej koperty, a za przesyłkę zapłacisz grosze.

Jakbyś czegoś (konkretnego) szukał to ci wyślę a nawet postaram się skompletować jakiś zestaw kilku potrzebnych rzeczy do elektroniki.

Elektronika to nie tylko sprzęt ale przede wszystkim wiedza.
    Jesteś młody więc masz umysł chłonny jak gąbka, możesz dużo i szybko się uczyć.
    Najważniejsze są podstawy matematyki i fizyki by ogarnąć umysłem to co się dzieje we wnętrzu każdego urządzenia. Znam jednego takiego zdolnego elektronika - ma ponad 50 lat, kupę wiedzy i doświadczenia, zarabia duże tysiące, choć sam nie ma dobrego sprzętu.

Napisz co już masz - jakie części, jaki sprzęt itd

Miernik jak chcesz kupować cyfrowy to nie jakiś dt 830 tylko porządny, który liczy bardzo szybko, a kosztuje najmniej kilkaset zł.
    Jeśli tyle nie masz, kup dowolny analogowy i naucz się z niego korzystać.
    Masz komputer (swój własny) ?
    Jeśli tak to masz już prosty oscyloskop i miernik cyfrowy, ale dobrze jak jest to stary gruchot w stylu PIII1GHz, bo nie będzie szkoda jak go spalisz.
  • #4 11852894
    adamantan
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    marcinkuf napisz nam dokładnie, co już masz i tak jak powiedział poprzednik nie skupiaj się na "pieniądzach" tylko na elementach elektronicznych.
    Tzn:
    - masz multimetr ? jaki ? jeden, dwa ?
    - jakiś zasilacz ? dający określone napięcie ? regulowany ?
    - rezystory jakiekolwiek? orientacyjnie ile sztuk?
    - kondensatory ?
    - półprzewodniki ?
    - narzędzia : lutownica ?, wkrętaki? itd. ? jakie masz ?
    - jak stoisz z matematyką i fizyką w szkole?
    - masz jakieś książki, czasopisma elektroniczne ? jakie ?
    - czy masz w swojej "kolekcji" jakieś uszkodzone urządzenia z których można pobrać części ?

Znając odpowiedzi na powyższe pytania bardziej doświadczeni hobbyści są w stanie wskazać Ci "drogę”, po której powinieneś kroczyć.
    I jedna ważna rzecz - NIE STARAJ SIĘ BYĆ W GORĄCEJ WODZIE KĄPANY I CHCIEĆ ZORGANIZOWAĆ CAŁY WARSZTAT ELEKTRONICZNY W JEDEN DZIEŃ !
  • #5 11853740
    marcinkuf
    Poziom 12  
    Ok. mam jeden multimetr u-nit za 30 zł i jeden analogowy zasilacz od laptopa 20 V 2.5 A z regulatorem mojej roboty, rezystorów 10 szt z demontażu kondensatorów i półprzewodników brak lutownica transformatorowa 100W wkrętaków i narzędzi w ch... matematyką i fizyką bardzo dobrze u mnie stoi mam wyprawy w świat elektroniki na kompie w pdf. i kilkanaście numerów EDW wszystkie urządzenia oddały narządy i nie mam już nic wywalałem te płytki a by się przydały szkoda. Sorry za ortografie bo nie lubię pisać na kompie.

Dodano po 12 [minuty]:

A potrzebne mi wszystko co związane z elektroniką zasilacze stare sprzęty itp.
  • #6 11853866
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 574
    Idź na złomowisko, poszukaj gratów, kupisz po cenie złomu, albo dostaniesz za darmo.
    Zasilacz na np LM317 zrobisz za 10zł, do tego jakieś trafko z odzysku i już coś jest.
  • #8 11856796
    adamantan
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Cytat:
    Ok. mam jeden multimetr u-nit za 30 zł i jeden analogowy zasilacz od laptopa 20 V 2.5 A z regulatorem mojej roboty rezystorów 10 szt z demontażu kondensatorów i półprzewodników brak lutownica transformatorowa 100W wkrętaków i narzędzi w ch... matma i fiza bardzo dobrze u mnie stoi mam wyprawy w świat elektroniki na kompie w pdf. i kilkanaście numerów EDW wszystkie urządzenia oddały narządy i nie mam już nic wywalałem te płytki a by mi sie przydaly szkoda. Sory za ortografie bo nie lubie pisać na kompie.

No to nie jest źle. Z mojej strony mogę Ci przesłać za darmo na mój koszt po ok. 100 sztuk nowych, nieużywanych kondensatorów elektrolitycznych 4,7uF, 10uF, i chyba 22uF. Wszystkie na napięcie chyba 25V. Miałem zanurkować dzisiaj do mojego kartonu z elektroniką ale padł mi leciwy monitor Benq i mnie wkurzył. Dodatkowo mogę dorzucić jakieś kondensatory 100-220nF z demontażu, diody impulsowe uniwersalne z demontażu no i jeszcze jakieś inne (jakieś nowe stabilizatorki mocy 7805). Rezystorami za bardzo cię nie poratuję. Wszystkie elementy jestem w stanie przed wysłaniem sprawdzić - aby nie wysyłać śmieci. Zrobię listę czym mogę się podzielić jak tylko naprawię ten badziewny monitor.

Jedyną rzeczą jaką musiałbyś sam nabyć to będzie płytka stykowa/prototypowa gdzie najlepiej montować układy prototypowe przed właściwym wykonaniem płytki drukowanej.

Dodano po 6 [minuty]:

A miałem zapytać jak Twoi rodzice odnoszą się do Twojego nowego hobby Nie gonią Cię za robienie zwarć w domu??? :-)
  • #9 11856999
    marcinkuf
    Poziom 12  
    Ostatnio nawet nie przeszkadzają im zwarcia.
    A jeśli chodzi o części to sie nie fatyguj sam je sprawdze daj znać jak będziesz mógł wysłać thx.
  • #10 11857080
    dicappo
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Jeżeli jest taki temat, to może zróbmy temat zbiorowy, gdzie każdy mógłby oddawać początkującym niepotrzebne sobie rzeczy. Ja z chęcią bym się czymś podzieliła, ale sama prawie nic nie mam.
  • #11 11857427
    kinn
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    To jaką lutownicę polecacie na początek. Konkretną ofertę podajcie. Czytałem, żeby na początek kupić transformatorową i oporową. A jaki multimetr cyfrowy, żeby nie zbankrutować i żeby się nie rozsypał po tygodniu??
    Te informacje przydają się też autorowi tematu, więc nie chciałem zakładać nowego.
  • #13 11857826
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    kinn napisał:
    To jaką lutownicę polecacie na początek. Konkretną ofertę podajcie.

Transformatorowa dowolna, może być ta :
    bo jest krótka i łatwo się przez to lutuje.
    Grzałka polecam z uchwytem pistoletowym z velemana :
    kinn napisał:
    A jaki multimetr cyfrowy, żeby nie zbankrutować i żeby się nie rozsypał po tygodniu??

Polecam appa 17:
    Miernik cyfrowy bez linijki analogowej a liczący powoli mija się z celem.
  • #14 11858023
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    0ceanborn, lutownica (1 od góry) ta, nie nadaje się do niczego innego, aniżeli wycinanie liter ze styropianu. Jeśli już transformatorowa, to z miedzianymi doprowadzeniami i grotami na śrubkę. Tej drugiej nie miałem, ale grzałka z uchwytem pistoletowym? Trochę to dziwne dla mnie.

Appa17, bajer za 150zł z cęgami o minimalnych możliwościach pomiarowych, bądźmy poważni.
    Na początek wystarczy najprostszy miernik na ICL, czyli M830B itp.
  • #15 11858157
    BartN4
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    --->Miałem<--- transformatorówke podobną do tej którą podał 0ceanborn. Jednym słowem tragedia, szkoda pieniędzy. Lutowałem kiedyś u kolegi tą niebieską grzałką i w sumie była dość wygodna ale jej życie było bardzo krótkie.
  • #16 11858434
    kwarek23
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Co do lutownicy tej grzałkowej,tzn. ta niebieska kolega ma podobną tyle ,że z grotem ceramicznym podobno dla amatorskiej pracy nie do zdarcia.
    Co do tej transformatorowej ze zdjęcia to faktycznie dno :!:

Pozdrawiam i życze powodzenia. :D
  • #17 11858599
    BartN4
    Poziom 16  
    Hmm, ceramiczny grot ? Nie chodzi czasem o ceramiczną grzałkę?

kwarek23 napisał:
    podobno dla amatorskiej pracy nie do zdarcia.
    Widocznie używana jest sporadycznie. Jeżeli chodzi o częste lutowanie to długo taka lutownica nie przetrwa. Ale czego można wymagać za 20 zł ?
  • #18 11858728
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Mam dziś dobry humor, jeśli ktoś ładnie poprosi na PW, to sprezentuje lutownicę, za koszty przesyłki, jakieś 14zł.

• #19 11859106
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Prosiłbym, aby pisali, Ci którzy naprawdę nie maja lutownicy.
    Chińczyk ten lutuje, grzeje, czasem mam wrażenie że się zawiesza na innej temperaturze niż chcę, ale się wyłączy, włączy i jest OK. No jak to chińczyk.
  • #20 11859115
    dicappo
    Poziom 20  
    To może niech ją dostanie Marcinkuf, bo to jego wątek i na pewno mu się przyda.
  • #21 11859158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 11859245
    dicappo
    Poziom 20  
    Jeżeli Marcinkuf ma jakąś lutownicę to niech tą dostanie Kinn, bo oni chyba najbardziej potrzebują, ale decyzja należy do Ciasteczkowypotwor.
  • #23 11859301
    kinn
    Poziom 10  
    Panowie co powiecie na temat tych lutownic. Nie są najtańsze i najdroższe. Chciałbym zmieścić się w max 100zł za lutownice. Transformatorowe jakieś znalazłem czekam na opinie. A kolbowa taka do 30zł będzie ok??
    http://allegro.pl/polska-lutownica-transformatorowa-160w-led-gratis-i2980449341.html
    http://allegro.pl/lutownica-transformatorowa-180w-yato-yt-8245-i2941010197.html
  • #24 11859307
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    kinn, ta z pierwszego linku, tylko mniejszej mocy 75W, 50W.

Co do lutownicy prezentu, chciałbym aby ktoś ją wykorzystał, w sumie SMD da się tym lutować, czy coś precyzyjnego. Jako pierwsza lutownica, to chyba nie wykorzysta się w 100%?

Znalazłem jeszcze grot i grzałkę.
  • #26 11859323
    MMG
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Ja bym z chęcią przyjął, miałem chinola za 150 zł i padł cała płytka się sfajczyła. No i teraz na zwykłej kolbie ;<
  • #27 11859341
    dicappo
    Poziom 20  
    Ciasteczkowypotwor zadecyduj kto otrzyma, bo na pewno każdemu by się przydała, ale najbardziej Kinnowi, bo on zaczyna i nie ma nawet takiej najtańszej.
  • #28 11859437
    kinn
    Poziom 10  
    http://allegro.pl/polska-lutownica-transformatorowa-80w-led-gratis-i2986085773.html
    A nie będzie za słaba?? Z kupnem grotów nie powinno być problemów??
    Za kolbową też się oglądać czy na razie tylko tą??

Nie jestem pewien czy dla mnie ta lutownica będzie pasowała. Przyjąć mogę bez problemu, ale czy wykorzystam jej potencjał?? Pomyślmy trochę racjonalnie, komuś na pewno lepiej posłuży.
  • #29 11859456
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 11859460
    BartN4
    Poziom 16  
    Nie słyszałem o firmie "Tex", czy jakość tej lutownicy jest taka jak Lutoli czy ZDZ ? Groty można robić samemu z miedzianego drutu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Początkujący elektronicy są zachęcani do pozyskiwania części z demontażu starych urządzeń zamiast kupowania ich w sklepach. Użytkownicy podkreślają znaczenie posiadania podstawowych narzędzi, takich jak multimetr, lutownica oraz zasilacz. Wskazują na różne modele lutownic, w tym transformatorowe i oporowe, oraz na ich zalety i wady. Rekomendowane są lutownice polskiej marki Lutola oraz stacje lutownicze, które oferują lepszą jakość. Uczestnicy dyskusji sugerują również, aby początkujący korzystali z zasobów internetowych oraz wymieniali się komponentami z innymi hobbystami. Wspomniano o oscyloskopach, zasilaczach regulowanych oraz kursach elektroniki, które mogą być pomocne w nauce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA