logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST9250315AS - Interpretacja SMART i rosnący Seek Error Rate

pietrach 02 Gru 2010 17:05 2652 7
REKLAMA
  • #1 8817102
    pietrach
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam.

Ostatnio zainstalowałem sobie ht tune i sprawdziłem odczyty SMART z dysku jak w temacie i widać 2 atrybuty na żółto i nie pokoi mnie rosnący Seek Error Rate co 5 sekund o kilkanaście:(

Czy szykuje się jakaś awaria??
    nie potrafię interpretować tych wskaźników.

Dodam że dysk jest w laptopie i jest on często przenoszony, także w czasie pracy.

Seagate ST9250315AS - Interpretacja SMART i rosnący Seek Error Rate
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8823199
    pietrach
    Poziom 14  
    mam netbooka raczej i jest lekki i zdąża sie ze mi się bujnie do przodu, a tatko często biorę go do łóżka i oglądam i czasem chodzi w nie poziomej pozycji:(

Czytałem gdzieś że wysoki Seek Error Rate to normalne

Niepokoi mnie Spin retry count na żółtym
  • #4 8824202
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Nie wiem czy nie jest tak, że wysokie BF to nie jest wartość wyjściowa, która obniża się gdy się pogarsza. Możliwe też że wartość Spin Retry Count u Ciebie jest w tym dysku również wartością wyjściową. Wcześniej nie pokazywał na żółto czy nie sprawdzałeś? Pokaż co na to powie Crystal Disk Info (to znaczy jeśli chodzi o wartości to powie to samo pytanie jak je zinterpretuje). Ja też mam wysokie Seek Error Rate, 3 letni Seagate 500GB a chodzi jak złoto więc chyba nie ma powodu do niepokoju jeśli chodzi tę wartość.
  • REKLAMA
  • #6 8824693
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Wygląda dobrze według mnie chociaż może wypowie się jeszcze ktoś kto zna dobrze urządzenia Seagate. Problem w interpretacji S.M.A.R.T. wynika chyba z tego, że należy znać wartości wyjściowe, które mogą się różnić. Dlatego niektóre programy na niektórych dyskach mogą interpretować prawidłowe wartości w taki sposób, jakby świadczyły o awarii, chociaż surowe dane są zapisane na dysku i każdy program pokaże je takie same - różnice będą tylko w interpetacji. Opis podstawowych parametrów S.M.A.R.T. znajdziesz na Elektrodzie - najlepiej popatrzeć na nie samodzielnie.
  • #7 8826580
    Rime
    Poziom 14  
    helmud7543 napisał:
    Nie wiem czy nie jest tak, że wysokie BF to nie jest wartość wyjściowa, która obniża się gdy się pogarsza.
    Nie, liczy się od 0 w górę.
  • REKLAMA
  • #8 9469817
    pietrach
    Poziom 14  
    Dziękuje za wszelkie odpowiedzi, zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował program HD Tune i zauważył, że dwa atrybuty SMART dysku Seagate ST9250315AS są na żółto, w tym rosnący Seek Error Rate, co budzi obawy o potencjalną awarię. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że wysoki Seek Error Rate może być normalny, a także zwracają uwagę na znaczenie interpretacji wartości SMART, które mogą różnić się w zależności od dysku. Wskazano, że Spin Retry Count również może być wartością wyjściową. Użytkownik został zachęcony do sprawdzenia danych w programie Crystal Disk Info oraz do samodzielnego zapoznania się z interpretacją parametrów SMART.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA