Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

funkcja indeks przy sporządzaniu modelu finansowego w excelu

solemi85 02 Dec 2010 21:48 3429 8
  • #1
    solemi85
    Level 2  
    witam,

    mam ogromną prośbę o pomoc, ponieważ nie znam dobrze excela, a muszę przygotować plik excela z formułą ilości danego indeksu materiału; tzn. mam 3 arkusze, 1 - gospodarka materiałowa, w którym wyszczególnione są wszystkie indeksy materiałowe i ich zmiany czyli zwiększenia i zmniejszenia występujące w danym dniu. W 2 arkuszu jest rejestr zakupów, natomiast 3 arkusz to rejestr sprzedaży. Poradziłam sobie już z funkcją wyszukaj pionowo:), tzn gdy wystąpi jakiś zakup materiału i zostanie to odnotowane w arkuszu gospodarka materiałowa, to czy istnieje taka możliwość aby w rejestrze zakupów w kolumnie indeks materiałowy został automatycznie wczytany ten zakupiony indeks materiałowy razem z zakupioną ilością i czy jest to możliwe aby wczytywała się też od razu w rejestrze data tego zakupu. Czyli kupuję materiał np. G55 w gospodarce materiałowej wpisuję pod datą np 01.12.2010r. zwiększenie o 10 kg indeksu G55, i czy jest taka możliwość aby te dane wczytać do arkusza rejestru zakupów czyli zostanie wczytany nr indeksu z jego opisem, ilość i data zakupu. Z kolei przy sprzedaży danego indeksu czy jest możliwość aby te dane wczytywały się już do rejestru sprzedaży. Za każdą pomocną wskazówkę będę niezmiernie wdzięczna:) W załączniku przesyłam plik.
    pozdrawiam
  • #2
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Jakoś to wszystko postawione na głowie :) Koniecznie musisz używać Excela? Aż prosi się o Access'a lub jakiś program magazynowy.

    W takiej formie masz sporo pisania, szukania, wstawiania wierszy itp. gdzie łatwo o błąd. Chyba, że każda faktura ogranicza się do jednej pozycji, pyt.2: czy tak?

    Moim zdaniem nie ma sensu zapisywanie w arkuszu "raport magazynowy" stanów początkowych i końcowych dla każdego dnia (popatrz: pierwsze 10 dni stycznia zajęło ponad 50 kolumn, a w tej wersji do dyspozycji masz 256 czyli niecałe dwa miesiące na arkusz). Chyba, że jeden plik na jeden miesiąc, pyt.3: czy tak?

    Dla siebie zrobiłbym to odwrotnie:
    Wypełniałbym tylko arkusze raportów zakupów i sprzedaży, czyli ewidencjonował ruch towarów (wklepywanie zawartości faktur). Do generowania raportu na dzień, tydzień, miesiąc itd użyłbym VBA. Konieczne byłoby tylko wpisanie stanów początkowych 1-stycznia (inwentura). Cyba, że szefostwo życzy sobie inaczej, pyt.4: czy tak?
  • #3
    solemi85
    Level 2  
    witam,

    niestety, ale nie znam ani Access'a ani VBA. W związku z tym muszę używać excela, niestety stany magazynowe odgrywają w tym przypadku bardzo ważną funkcję.

    pozdrawiam
  • #4
    walek33
    Level 28  
    adamas_nt wrote:
    Dla siebie zrobiłbym to odwrotnie:
    Wypełniałbym tylko arkusze raportów zakupów i sprzedaży,

    To jest dużo lepsze rozwiązanie niż obecne. Bardzo na zawziętego można się będzie obyć bez VBA. Będzie to trudne, ale nie niemożliwe.
  • #5
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Odpowiedziałaś na pierwsze pytanie (musi być w Excelu). Jeszcze trzy...
  • #6
    solemi85
    Level 2  
    Odpowiedzi do pytań:
    1. Próbuje coś zrobić w Accessie, ale idzie mi to bardzo opornie, nie musi być to Excel oczywiście, w grę wchodzi w tym wypadku Excel i wspomniany przez Pana Access,
    2. każda pozycja odpowiada nowej fakturze, w przypadku zakupu produktu fakturze zakupu, a w przepadku wz, czyli sprzedaży to odpowiednio faktura sprzedaży,
    3. nie, plik ma obejmować cały rok, oczywiście nie muszą być stany początkowe i końcowe na dany dzień, ale ja nie bardzo wiedziałam jakie rozwiązanie wprowadzić więc tak to ujęłam,
    4. dla Szefostwa stany magazynowe są bardzo ważne, dlatego musi być ten raport magazynowy, który będzie przedstawiał stan zapasów na wybrany dzień.
    Jeśli ktoś wie, jak najlepiej poradzić sobie z tym ”problemem” to bardzo proszę o pomoc. Z góry serdeczne dzięki za każdą wskazówkę.
  • #7
    marcinj12
    Level 40  
    Ja tego nie widzę w Excelu na funkcjach :(
    Z zastosowaniem VBA - jak najbardziej, ale na funkcjach może być bardzo trudno.
    Pytania pomocnicze:
    - jakiego Excela używasz Ty i osoby które będą z tego korzystać (2003 czy 2007)? Jeżeli 2003, to czy ograniczenie 65536 wierszy (pozycji - ruchów magazynowych) kupna/sprzedaży w ciągu roku wydaje Ci się wystarczające?
    - czy baza indeksów którą zamieściłaś jest kompletna czy docelowo będzie większa (na ile pozycji szacujesz)?

    Funkcja wyszukaj.pionowo jest fajna, ale do 1000-2000 wierszy, powyżej potrafi strasznie spowolnić działanie całości
  • #8
    solemi85
    Level 2  
    z zastosowaniem VBA, tzn access, tak? ja nie bardzo zanm się na tym od strony programowej dlatego pytam:) korzystam z excela 2007, i niestety baz indeksów nie jest kompletna, to tylko przykładowa część indeksów
  • #9
    marcinj12
    Level 40  
    Niekoniecznie Access, w Excelu możesz robić nazwijmy to "funkcje użytkownika". Po prostu będziesz musiała się nauczyć czegoś nowego ;)

    Ja bym to widział tak:
    masz powiedzmy 5 arkuszy:
    - strona główna,
    - baza indeksów,
    - przyjęcia
    - wydania
    - stany magazynowe

    Na stronie głównej umieścisz przyciski PRZYJĘCIE, WYDANIE i STANY MAGAZYNOWE (czy jak je tam nazwiesz).
    Przyciski przyjęcia i wydania będą otwierały formatkę w Excelu (wbrew pozorom nie jest to takie trudne, na formatce umieścisz tylko pola tekstowe wraz z opisującymi je labelami, ew. jakieś proste listy) i wraz z przyciskiem ZAPISZ. Drugą formatkę zrobisz dla wydań (oczywiście będą tam inne pola) :)
    Po wypełnieniu wszystkich pól przycisk ZAPISZ sprawdza czy wszystkie wymagane dane zostały wprowadzone, odszukuje pierwszy pusty wiersz w zakładce PRZYJĘCIA lub WYDANIA i przepisuje tam dane z pól formatki (w odpowiednie kolumny).
    W ten sposób stworzysz wiersz po wierszu "bazę danych" przyjęć lub wydań.
    Stany magazynowe mogą być wyliczane do zakąłdki STANY MAGAZYNOWE po kliknięciu przycisku "STWÓRZ STANY" - tu bym skorzystał z kwerendy bo aż się prosi o zastosowanie SQLa ;)

    Także jeśli jesteś zainteresowana taką formą programu i chcesz się nauczyć paru nowych rzeczy, to napisz do mnie na priv, spróbuję pomóc Ci przez to przebrnąć, a wynikami podzielisz się potem z innymi użytkownikami którzy być może chcieli by z tego kiedyś skorzystać.