logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion DV9722EG - Naprawa mostka graficznego czy wymiana karty?

Gosz 03 Gru 2010 13:15 1121 12
REKLAMA
  • #1 8820198
    Gosz
    Poziom 10  
    Witam,
    na wstępie możne od razu zaznaczę ze jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o komputery, dlatego sorry za gafy. Mam taka sprawę, ostatnio padł mi laptop jak w temacie, nie znam się kompletnie na tym wszystkim, a chciałabym żeby komp był zrobiony dobrze dlatego trochę poczytuje tu i tam. Nie znam tez nikogo kto znałby się na tym dlatego pisze tutaj. Sam komputer się włącza, ale z obrazem dzieją się cuda. Zdiagnozowano, ze siadł jakiś mostek od grafiki. Powiedzieli ze nie warto tego naprawiać, bo za jakiś czas znowu padnie a cena od 350 do 450 zl. Czytałam coś, ze można lutować, jakiś rebeling. Doradźcie mi co mam zrobić, żeby najlepiej go naprawić? Czy wymiana karty graficznej jest rozwiązaniem?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8820221
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Wymiana na nową grafike załatwi sprawe , nie wiem dlaczego powiedzieli ze usterka powróci... sam reballing nic nie da bo to jest tylko ponowne zakulkowanie tej grafiki i wklejenie tej samej.
  • REKLAMA
  • #3 8820235
    Gosz
    Poziom 10  
    Czyli najlepiej kupić nową kartę, tak? Bedę tak dopytywać, bo jestem totalnym laikiem i chce wszystko dobrze zrozumieć.
  • REKLAMA
  • #4 8820242
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Tak, wiekszość serwisów posiada takie chipsety na wymiane...
  • #5 8820302
    Gosz
    Poziom 10  
    Właśnie do mojego podobno nie mam czegoś, bo nie produkują już niby i nie mogą wymienić. Ale co i jak dokładnie nawet nie wiem. Powiedzieli, że wymienić czegoś tam nie mogą, bo tej części nie ma, a naprawa - cena tak jak napisałam wcześniej i trzymałoby tylko jakiś czas.Ogólnie nie warto robić. Komputer kupiony był w DE i tam dostałabym kartę graficzna, bo już szukałam.
  • #6 8820313
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Jezeli w tym modelu na płycie jest grafika NVIDIA GeForce 8400M GS to jest bez problemu dostepna ...
  • #7 8820357
    Gosz
    Poziom 10  
    Prawdopodobnie to tak, ale nie wiem bo nie mam lepa i nie mogę nawet sprawdzić. Sama się już zakręciłam o co chodzi z tym moim kompem. Skoro wystarczy kartę graficzna wymienić to po co oni gadają ze nie warto naprawiać itp. Wyczytalam właśnie, że to lutowanie czy coś takiego to takie tymczasowe, ale chyba można to zrobić porządnie.
  • #8 8820367
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Oczywiscie ze mozna ale wklejając nowe chipsety 2009 a ostatnio nawet pojawiły sie 2010, widocznie ten serwis nie miał nowych chipsetów.
  • #9 8820385
    Gosz
    Poziom 10  
    No dobra, to tak konkretnie, jakie będzie najlepsze wyjście? Kupic kartę czy wkleić chipset? Co jest najlepszym rozwiązaniem?
  • REKLAMA
  • #10 8820410
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Karta grafiki to ten owy chipset :) a rozwiązanie jest takie - znalezć serwis który ma taki chipset i wymienia :)
  • #11 8820455
    Gosz
    Poziom 10  
    Jest i gafa ;) To była tylko kwestia czasu... ;D Jakbyś znał jakiś dobry serwis w Trójmieście to byłoby miło, ale patrząc po miejscowości to wątpię ;) A nie byłoby prościej gdybym sama kupiła ten chipset i dała żeby mi założyli? Dziekuje za pomoc :)
  • #12 8820472
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Kwestia tego , zeby nabyc ten właściwy chipset data code 09 lub 10 i trzeba znalezc sprzedawce który nie sprzedaje refubrished tzn. nie przeklejany (używany) serwis raczej posiada pewne chipsety a co do dobrych serwisów z Trójmiasta to nie moge nic powiedziec na ten temat gduz jestem z Bielska :)
  • #13 8820512
    Gosz
    Poziom 10  
    Tak, widziałam po miejscowości, ale nie szkodziło zapytać :) Dziękuje bardzo jeszcze raz za pomoc. Może dowiem się czegoś więcej dziś o komputerze i coś w końcu zdecyduję. Mam nadzieje, że uda mi się to dobrze załatwić. W razie co będę dopytywać ;]

Dodano po 1 [godziny]:

Wiem już na pewno, że nawaliło łączenie karty graficznej z płytą główną. I moje pytanie to czy jest możliwość, że karta jest zintegrowana z płytą tak, że nie można wymienić karty? Kolega mówił o czymś takim. Podobno nie ma problemu jak karta i płyta są osobno, ale jak są zintegrowane to lipa. W Serwisie mówili, że niby jest zintegrowana, że zlutowana razem czy jakoś tak.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa HP Pavilion DV9722EG zgłasza problem z grafiką, który objawia się nieprawidłowym wyświetlaniem obrazu. Diagnoza wskazuje na uszkodzenie mostka graficznego, a serwis sugeruje, że naprawa (reballing) nie jest opłacalna, ponieważ problem może powrócić. Użytkownik rozważa wymianę karty graficznej, jednak napotyka trudności w znalezieniu odpowiednich części, ponieważ niektóre komponenty są już niedostępne. W dyskusji podkreślono, że wymiana karty graficznej (chipsetu) jest najlepszym rozwiązaniem, a dostępność chipsetów NVIDIA GeForce 8400M GS została potwierdzona. Użytkownik zastanawia się również nad możliwością zintegrowania karty graficznej z płytą główną, co mogłoby uniemożliwić jej wymianę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA