vuker napisał: Witam mam klopot z odpalaniem cieplego silnika i po sprawdzeniu wszystkich (chyba) czujnikow przy silniku (woda, olej) zostaje sonda lambda
Nie bardzo zgadzam się z przedmówcami.
Miałem walniętą sondę lambda w silniku 2E.
Objaw był taki sam czyli bezproblemowe odpalanie zimnego silnika i kilkusekundowe kręcenie żeby odpalił na ciepło. Inne objawy to falowanie obrotów na biegu jałowym (praca sterownika silnika w trybie awaryjnym) i nadmierne spalanie :miasto 15l/100 km trasa 12l/100 km (norma to jak dla mojego stylu jazdy 11,5 i 8,5) i brak hamowania silnikiem. Sondę sprawdził mi jakiś elektryk takim wymyślnym urządzeniem z 6 diodami podłączonego przy chodzącym silniku bezpośrednio do sondy lambda. Paliła się jedna dioda a powino się palić 5 albo 6. Ja dopasowałem sondę od skody octawii chyba 1.6 albo 1.8 (zakup giełdowy 8) ) ale musiałem obciąć złączkę od skody i dolutować od passka.
Jutro sprawdzę ci numer części w programie serwisowym bo dziś mi się wykrzaczył
Sprawdź sondę i daj znać o rezultatach. Z tego co się orjetuję to sonda jest ogniwem które podczas działania silnika powinno dawać napięcie. A dokładniej od 5 do 10 impulsów o amplitudzie do 1 V.
Pozdrowienia
PEPE100
gg 1598485
VW Passat 92r 2.0L