logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo zmierzyć napięcie sondy lambda w VW Passat 1.8?

Wojtek 24 lata 15 Gru 2006 15:13 4040 4
REKLAMA
  • #1 3333893
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    witam. tak krótko. jeden mechanik powiedział mi żeby przy zapalonym silniku mierzyć sondę voltomierzem. jak jest 0,5 do 0,6V to jest dobrze. czy to prawda? ja mam w tej chwili 0,97V. wykręcona sonda trzymana nad palnikiem gazowym ma z kolei mieć opór. nie pamiętam wartości. czy to prawidłowe informacje?
  • REKLAMA
  • #2 3334547
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 980
    ten numer z palnikiem to chyba kawał co do sondy to oprocz napiecia wazne jest tez jak sonda próbkuje a wiec jak czesto zmienia zakres wskazan
  • REKLAMA
  • #3 3334665
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Napięcie na nagrzanej sądzie lambda, podczas pracy silnika, powinno oscylować od ok. 0,1V do ok. 0,8V. Częstotliwość zmian powinna wynosić ok. 1 Hz. Oscylacje te są wolniejsze dla silnika zasilonego LPG. Oscylacja spowodowana jest ciągłym procesem regulacji składu mieszanki.
    Gdy na sądzie jest napięcie stałe, to jest ona uszkodzona.

Można jeszcze powiedzieć, że napięcie ok. 0,45V oznacza że skład mieszanki jest właściwy i następuje pełne spalanie paliwa. Napięcie poniżej tej wartości oznacza że mieszanka paliwowa jest zbyt uboga w paliwo. Napięcie powyżej 0,45V oznacza że mieszanka jest zbyt bogata. Ale należy pamiętać, że napięcie z sądy powinno oscylować, co świadczy o właściwej pracy układu regulacji składu mieszanki.
  • REKLAMA
  • #4 3364676
    pitus79
    Poziom 12  
    ogrzewanie sondy i pomiar jej rezystancji dotyczy sondy tytanowej.Sondy cyrkonowej nie sprawdzisz na podstawie jej rezystancji.Musisz wiedzieć jaką masz.Tak jak napisał kolega wyżej sterownik nieustannie stara się ustalić optymalny skład mieszanki i ideałem byłby taki stosunek mieszanki paliwa do powietrza ze napięcie na sondzie wynosiłoby ok 0,5V( dla sondy 0V- 1V)
  • #5 3367065
    speccar
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    najdokladniej sprawdzisz dzialanie sondy na oscyloskopie,zdarzaja sie sondy ktore pokazuja zakres pracy 0.1-09v mimo to nie sa w pelni sprawne,badzo istotny jest czas probkowania...
REKLAMA